Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

10/10/2024 - Nota de premsa

Seguir una dieta saludable redueix el risc de patir símptomes de depressió

  • Un estudi de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar, a partir de dades del Registre Gironí del Cor (REGICOR) revela que les persones que segueixen dietes saludables tenen menys risc de patir símptomes de depressió o rebre un diagnòstic de depressió
  • De fet, millorar l'adherència a una dieta saludable, com la dieta mediterrània, redueix un 16% el risc de depressió
  • Les autores de l'estudi apunten que fer recomanacions orientades a millorar la dieta pot ser un complement no farmacèutic en el tractament de la patologia depressiva

Menjar bé i de forma saludable pot tenir un efecte protector davant la depressió, segons un estudi publicat a la revista European Journal of Nutrition que ha liderat l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar. El treball ha fet seguiment de persones registrades al Registre Gironí del Cor (REGICOR) per avaluar l'impacte de quatre tipus de dietes saludables sobre el risc de patir símptomes depressius o de rebre un diagnòstic de depressió, un trastorn que afecta a una de cada deu persones a Catalunya. L'estudi ha comptat amb la participació d'investigadors del CIBER de Fisiopatologia de l'Obesitat i la Nutrició (CIBEROBN) i del CIBER de Malalties Cardiovasculars (CIBERCV) i de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).

El treball ha analitzat la puntuació obtinguda pels participants en el seguiment de quatre tipus de dieta, una de dieta mediterrània, una altra per prevenir la hipertensió, una tercera, vegetariana i una última recomanada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Totes coincideixen en determinats grups d'aliments, com ara fruita, verdura i llegums i la limitació de la ingesta de carn vermella i processada, però hi ha diferències en relació amb el pes del peix, dels lactis, o del sucre en les seves recomanacions d'ingesta d'aliments.

A l'estudi s'han tingut en compte a més de 3.000 persones. Es disposava de dades sobre la seva dieta i se'ls va fer seguiment durant sis anys. Al final del període, se'ls va sotmetre a un qüestionari per determinar si presentaven símptomes de depressió. Un 6% (184) en tenien i menys del 2% patien depressió severa.

Protecció de la dieta

Les dades de l'estudi demostren que una millor adherència a qualsevol de les dietes analitzades és un factor protector davant la depressió. "Com millor és la dieta, menys risc de desenvolupar depressió es detecta", apunta Camille Lassale, investigadora de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar.  En aquest sentit, la dieta mediterrània és la que obté millors registres. Així, incrementar l'adherència a la dieta mediterrània redueix en un 16% el risc de patir símptomes de depressió. És l'equivalent de passar de no complir una de les recomanacions de la dieta a incorporar-la. Un factor totalment independent d'altres com l'estil de vida, el pes corporal, la salut o el nivell sociodemogràfic dels participants.

A la vegada, una segona anàlisi de les dades amb prop de 5.000 persones, aquesta vegada tenint en compte les dades del Programa d'analítica de dades per a la recerca i la innovació en salut (PADRIS) de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), va permetre associar directament dieta i diagnòstic de depressió, identificant un 5,45% de nous casos en un seguiment de dotze anys. En aquesta ocasió, el risc era un 19% més baix si es tenia en compte la dieta saludable proposada per l'OMS.

D’esquerra a dreta Roberto Elosua, Gabriela Lugon, i Camille Lassale.

"La depressió té molts factors de risc, alguns no modificables, però hi ha factors, com és el cas de la dieta o altres, que sí que es poden modificar i es pot plantejar algun tipus d'intervenció. Modificar la dieta no acabarà amb la depressió, però pot tenir un paper important i ser un factor d'intervenció, de forma conjunta amb altres"  apunta Gabriela Lugon, també investigadora de l'Hospital del Mar i metge resident de la Unitat Docent de Medicina Preventiva i Salut Pública de l'Hospital del Mar, la Universitat Pompeu Fabra i l'Agència de Salut Pública de Barcelona. Les autores del treball demanen als professionals de la salut mental que tinguin en compte aquest factor a l'hora d'abordar la situació de les persones amb un diagnòstic de depressió. "Els professionals de la salut haurien de tenir en compte que l'activitat física i la dieta no només ajuden a la salut física, sinó que també tenen un impacte a la salut mental", explica Camille Lassale.

Davant aquest fet, el Dr. Víctor Pérez, cap del Servei de Psiquiatria de l'Hospital del Mar, i que no ha participat en el treball, apunta que "cada vegada tenim més informació sobre la interacció entre la dieta i l'alimentació i els trastorns mentals. Per aquest motiu, és d'especial interès portar a terme estudis com aquest".

En aquest sentit, les autores apunten a la necessitat de polítiques públiques que facilitin l'accés a una alimentació saludable i equilibrada al conjunt de la població. Però, a la vegada, demanen que no s'atribueixi el fet de patir un trastorn mental al comportament del pacient per evitar estigmatitzar-lo.

Article de referència

Lugon, G., Hernáez, Á., Jacka, F.N. et al. Association between different diet quality scores and depression risk: the REGICOR population-based cohort study. Eur J Nutr (2024). https://doi.org/10.1007/s00394-024-03466-z

Més informació

Servei de Comunicació Hospital del Mar Research Institute/Hospital del Mar: Marta Calsina 93 3160680 mcalsina@researchmar.net, David Collantes 600402785 dcollantes@hospitaldelmar.cat

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte