Estudi FINALITZAT
Després de diverses investigacions en el camp de la neurociència, BeMother neix de la mà del doctor Òscar Vilarroya i la doctora Susanna Carmona, juntament amb altres grans investigadors i investigadores, per posar llum a algunes qüestions encara desconegudes sobre els efectes de l'embaràs en el cervell de les dones.
La maternitat comporta una sèrie d'adaptacions biològiques, psicològiques, conductuals i socials dirigides a garantir la supervivència del nounat i de la mare. Es coneixen molt poques coses sobre els canvis al cervell. Com s'adapta el cervell de la dona a l'embaràs?
En un estudi recent, vam descobrir que l'embaràs comporta canvis substancials i que duren almenys 2 anys després del part en el cervell de la mare. Aquests canvis, es produïen en les àrees implicades amb l'empatia, ja que semblen preparar la mare per afrontar els reptes de la maternitat. En concret, es va observar que com més canviava el cervell, millor és el vincle entre la mare i el nadó.
La depressió postpart és una de les complicacions més comunes en l'embaràs. Si no es diagnostica i es tracta correctament, pot tenir conseqüències a llarg termini, per la mare i el nadó, afectant negativament al vincle maternofilial i al desenvolupament infantil. Aquestes dades ens demostren la importància de conèixer com el cervell humà es prepara i s'adapta a la maternitat.
En l'actual investigació, volem saber com es reorganitza el cervell i determinar si existeix alguna relació entre els canvis cerebrals, hormonals i l'aparició de trastorns mentals postpart. Per això, avaluarem el cervell de dones que vulguin quedar-se embarassades i també estudiarem les parelles del mateix sexe però no gestants. Les avaluacions es faran abans, durant l'embaràs i després del part. En cada una d'aquestes visites, s'obtindran imatges cerebrals mitjançant ressonància magnètica, a part de prendre mostres de saliva i orina i realitzar uns qüestionaris per avaluar l'aspecte neuropsicològic.
Aquest projecte és BeMother, el realitzen investigadors de la UAB, l'IMIM i l'IISGM i compta amb finançament del European Research Council (ERC) i la Fundació La Caixa.
En aquests moments, el projecte es troba en fase de reclutament de voluntàries. Les persones que poden participar han de ser dones d'entre 25 i 45 anys, que no hagin estat mares prèviament, que tinguin previst tenir el primer nadó aviat i que visquin a Barcelona o voltants. Per saber més detalls per participar-hi, es pot contactar a pr.bemother@uab.cat
CRITERIS D'INCLUSIÓ
Dr. Aiguader, 88, 08003 Barcelona
Vegeu la situació al Google Maps
Tel: 93 316 04 00 · Fax: 93 316 04 10
info(ELIMINAR)@researchmar.net