IMIM - Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques IMIM - Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques

Notícies

 • 15/12/2020 - Nota de premsa

  La presència de MPOC, determinant per a decidir el tractament contra el càncer de pulmó

  Els nivells de dany de l'ADN i de l'activitat de l'enzim polimerasa responsable de la reparació cel·lular (PARP) s'incrementen als tumors pulmonars de pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), però no en els que no patien aquesta patologia. Així ho reflecteix un treball d'investigadors del CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES) i metges i investigadors del Servei de Pneumologia de l'Hospital del Mar i del Grup de recerca en desgast muscular i caquèxia en malalties cròniques respiratòries i càncer de pulmó de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar), que ha estat publicada a la revista Cancers. Aquesta recerca adquireix gran rellevància donat que el tractament contra el càncer de pulmó amb els inhibidors de l'enzima PARP (ja en ús clínic per a altres tumors, com el de mama i d'ovari) estaria preferentment indicat en aquells pacients amb una malaltia respiratòria de base, mentre que la resposta a les persones sense MPOC, la seva indicació estaria més que qüestionada.

  Més informació "La presència de MPOC, determinant per a decidir el tractament contra el càncer de pulmó"

 • 11/12/2020 - Nota de premsa

  Només el 7% dels pacients tractats d’un aneurisma cerebral pateixen seqüeles a llarg termini

  La revista Neurology acaba de publicar l'estudi més complet i exhaustiu fet al món fins ara sobre la supervivència i les seqüeles que pateixen els pacients afectats per la ruptura d'un aneurisma cerebral, malaltia coneguda com a hemorràgia subaracnoidal. L'han realitzat metges de l'Hospital del Mar (dels serveis de Neurologia, Neurocirurgia, Medicina Intensiva, Neuroradiologia Intervencionista, Radiologia i Anestèsia i Reanimació) i investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM). Els resultats obtinguts posen en relleu que l'estratègia implantada a Catalunya per cobrir l'atenció urgent a aquesta patologia obté resultats comparables als centres més avançats a escala mundial. Les dades analitzades pertanyen a 311 pacients amb hemorràgia subaracnoidal aneurismàtica tractats a l'Hospital del Mar en els darrers 12 anys. La mortalitat a curt termini se situa entre el 8,7% una setmana després del tractament, durant el període d'hospitalització, i el 18,4% després de tres mesos. Un any després de l'accident vascular, arriba al 22,9% i cinc anys després, al 29%.

  Més informació "Només el 7% dels pacients tractats d’un aneurisma cerebral pateixen seqüeles a llarg termini"

 • 17/11/2020 - Nota de premsa

  Els paràmetres nutricionals de pacients amb càncer de pulmó i MPOC podrien predir la seva supervivència a 10 anys

  Els paràmetres nutricionals com l'índex de massa corporal i analítiques com els nivells d'albúmina i proteïnes totals quantificats prèviament a una cirurgia de càncer de pulmó en pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) prediu la seva supervivència al cap de 10 anys, independentment dels factors lligats al tumor i/o a la cirurgia del tòrax. Així ho reflecteix un treball d'investigadors del CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES) i metges i investigadors del Servei de Pneumologia de l'Hospital del Mar i del Grup de recerca en desgast muscular i caquèxia en malalties cròniques respiratòries i càncer de pulmó de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar), publicat a la revista de la Sociedad Española de Neumología y Cirugía Torácica (SEPAR)  Archivos de Bronconeumología.

  Més informació "Els paràmetres nutricionals de pacients amb càncer de pulmó i MPOC podrien predir la seva supervivència a 10 anys"

 • 03/11/2020 - Covid-19

  Alguns dels principals tractaments de l’osteoporosi podrien reduir la incidència de la COVID-19

  Alguns dels principals tractaments contra l'osteoporosi, el denosumab, el zoledronat i el calci, podrien tenir un efecte protector contra la COVID-19 en els pacients que els prenen. En concret, una reducció de la incidència de la infecció d'entre un 30 i un 40%, segons els resultats d'un estudi conjunt de l'Hospital del Mar, l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), la Universitat Pompeu Fabra i el Parc Sanitari Pere Virgili. El treball, el primer al món de les seves característiques, l'acaba de publicar la revista Aging. L'últim autor de l'estudi, el Dr. Jordi Monfort, cap del Servei de Reumatologia de l'Hospital del Mar i coordinador del Grup de recerca cel·lular en inflamació i cartílag de l'IMIM-Hospital del Mar, explica que "hi ha indicis que permeten fer la hipòtesi que determinats medicaments per tractar algunes malalties reumatològiques podrien interferir en positiu en la història natural de la COVID-19, ja sigui disminuint la incidència com disminuint l'evolució cap a casos més greus". El treball ha analitzat dades de més de 2.000 pacients amb osteoporosi, artrosi i fibromiàlgia i la seva relació amb la infecció per COVID-19, en seguiment a l'Hospital del Mar i a l'àrea d'influència assistencial del Parc de Salut Mar.

  Més informació "Alguns dels principals tractaments de l’osteoporosi podrien reduir la incidència de la COVID-19"

 • 16/10/2020 - Informació general

  Premi al Jove Investigador del Simposi SI 2020 al Dr. Robert Güerri

  El Dr. Robert Güerri, cap de secció del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar i investigador del Grup de recerca en Patologia infecciosa i antimicrobians de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), ha rebut un dels Premis al Jove Investigador del Simposi SI 2020, organitzat per la farmacèutica Janssen. L'objectiu d'aquesta convocatòria és promoure la tasca investigadora de joves investigadors, la trajectòria dels quals hagi suposat contribucions científic-tècniques rellevants en el camp del VIH. El simposi, que s'havia de celebrar el passat mes de març, es va haver d'anul·lar per la pandèmia de COVID-19.

  Més informació "Premi al Jove Investigador del Simposi SI 2020 al Dr. Robert Güerri"

 • 15/10/2020 - Nota de premsa

  Pneumòlegs de l’Hospital del Mar recomanen millorar l’abordatge terapèutic de l’asma lleu

  Consideren que el tractament que es fa servir actualment en molts casos, basat únicament en broncodilatadors d'acció curta, el popular ventolin, pot incrementar el risc de crisis asmàtiques greus. Així ho revela un estudi publicat a la revista Archivos de Bronconeumología. Aposten per la utilització de corticoides inhalats, que és també el tractament recomanat per la guia internacional Global Initiative for Asthma (GINA). L'asma té una prevalença creixent i afecta entre el 5 i el 10% de la població general. Lamentablement, el descens a la mortalitat associada s'ha frenat en els últims anys. En el context actual, marcat per l'epidèmia de la COVID-19, no s'ha observat que patir asma impliqui patir formes mes greus de COVID-19.

  Més informació "Pneumòlegs de l’Hospital del Mar recomanen millorar l’abordatge terapèutic de l’asma lleu"

 • 24/07/2020 - Nota de premsa

  Una trucada per garantir l’èxit de la colonoscòpia

  Un estudi multicèntric liderat per metges i infermeres del Servei d'Aparell Digestiu de l'Hospital del Mar i investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, demostra que una intervenció educativa per telèfon, realitzada per personal d'infermeria permet millorar el grau d'èxit de les colonoscòpies en pacients que anteriorment no havien fer una bona preparació L'estudi ha comptat amb la participació d'onze hospitals de l'Estat i ha analitzat dades de 657 pacients. El publica la revista Endoscopy Una simple trucada per repassar les instruccions de la preparació per la colonoscòpia 48 hores abans de la cita, incrementa l'èxit a l'hora de realitzar la prova en un 11,5%. Ho demostra un estudi multicèntric liderat per metges i infermeres del Servei d'Aparell Digestiu de l'Hospital del Mar i investigadors del Grup de Recerca Clínica i Traslacional en Neoplàsies Colorectals de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM). El treball el publica la revista Endoscopy i ha analitzat dades de 657 pacients d'onze hospitals de l'Estat. Es tracta del primer estudi multicèntric per analitzar el paper d'una intervenció educativa per millorar la preparació del còlon en persones amb un alt risc de no assolir-la.

  Més informació "Una trucada per garantir l’èxit de la colonoscòpia"

 • 27/05/2020 - Informació general

  Beca de la Sociedad Española de Trasplante a un estudi del Servei de Nefrologia

  La Sociedad Española de Trasplante ha otorgat l'Ayuda SET 2020 para la intensificación de la actividad investigadora a la Dra. María José Pérez Sáez, adjunta del Servei de Nefrologia i investigadora de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM). És l'única beca d'aquest tipus que l'entitat atorgarà aquest any. Amb una dotació de 30.000 €, l'ajuda permetrà a la Dra. Pérez Sáez treballar en un dels projectes de recerca actualment en marxa en el servei i a l'IMIM, en el qual s'estudia la fragilitat en llista d'espera de trasplantament renal. L'estudi de la fragilitat a candidats a trasplantament renal va posar-se en marxa al Servei de Nefrologia de l'Hospital del Mar el 2016, comptant actualment amb dades de més de 500 pacients. Després d'una primera part observacional, a la qual s'analitzaran aquestes dades recollides de forma prospectiva, s'ha dissenyat el desenvolupament d'altres dues: la caracterització bioquímica del fenotipus de pacient fràgil, per a la qual cosa es va posar en marxa un biobanc de mostres, i una última fase d'intervenció, amb un assaig clínic de prehabilitació en aquests pacients mentre es troben en llista d'espera per al trasplantament.

  Més informació "Beca de la Sociedad Española de Trasplante a un estudi del Servei de Nefrologia"

 • 21/01/2020 - Nota de premsa

  Nou marcador de protecció contra la infecció per citomegalovirus en pacients trasplantats renals

  La infecció per citomegalovirus és una patologia d'alta prevalença entre els pacients que s'han sotmès a un trasplantament renal. Estudis realitzats a l'Hospital del Mar i a l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (es poden consultar aquí http://bit.ly/2XBycFF), indiquen que afecta fins al 30% dels malalts durant els 6 mesos posteriors a la intervenció. Per aquest motiu, trobar elements que puguin actuar de marcadors de risc d'infecció per aquest virus és de gran importància. Un equip de metges de l'Hospital i d'investigadors de l'IMIM, ha demostrat el paper que un tipus de cèl·lula del sistema immunitari, les cèl·lules NK (Natural Killers, en anglès) que expressen un receptor (NKG2C), tenen a l'hora de predir el risc de desenvolupament de la infecció, complementant el marcador convencional existent, basat en l'anàlisi dels limfòcits T.

  Més informació "Nou marcador de protecció contra la infecció per citomegalovirus en pacients trasplantats renals"

 • 11/12/2019 - Nota de premsa

  Es busquen persones amb problemes de memòria per participar en un assaig clínic de prevenció de la demència

  Investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), liderats pel Dr. Rafael de la Torre, i del Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC), dirigits pel Dr. José Luis Molinuevo, han iniciat el reclutament de participants per a l'Estudi PENSA (Prevention of cognitive decline in ApoE4 carriers with Subjective Cognitive Decline after EGCG and a multimodal intervention). Es tracta d'un assaig clínic de prevenció que seguirà durant un any a 200 persones que presenten queixes de memòria, un estadi que pot precedir a la malaltia d'Alzheimer. L'objectiu de l'estudi és comprovar l'evolució dels participants i l'impacte que en ells té l'aplicació d'un programa d'intervenció multimodal en els hàbits de vida i la ingesta del complement dietètic epigalocatequina gal·lat (EGCG), un compost natural del te verd. En estudis anteriors, aquest component ha demostrat efectes positius en la funció cognitiva de persones amb síndrome de Down, en combinació amb un protocol d'estimulació cognitiva.

  Més informació "Es busquen persones amb problemes de memòria per participar en un assaig clínic de prevenció de la demència"

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte