Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Agenda

24/11/2009

Trastornos del desarrollo neurológico y la contaminación química: la pandemia encubierta

Sala Josep Marull (Dr.Aiguader,80) a les 11 hores

La Fundació Roger Torné i CIBERESP (INMA) us conviden a la confèrencia "Trastornos del desarrollo neurológico y la contaminación química: la pandemia encubierta" a càrrec del Dr. Philippe Grandjean (Harvard School of Public Health. Boston, Massachusetts).

La conferència es portarà a terme a la Sala Josep Marull (Dr. Aiguader, 80) el proper dia 24 de novembre a les 11 hores. Es prega confirmació d'assistència a Conxita Piñero: info@fundrogertorne.org o per telèfon 93 467 62 06.

Aquesta conferència se celebra en el marc de l'acord de col·laboració per a la realització d'activitats d'investigació, divulgació i formació de l'acció estratègica INMA (Infància i Medi ambient), establert entre ambdues entitats. La cita serà una oportunitat única per a escoltar a Barcelona al Dr. Philippe Grandjean, eminència científica en temes de medicina mediambiental, la investigació de la qual se centra en els efectes sobre el sistema nerviós causats per les exposicions a contaminants químics. Un tema crucial per a la nostra societat actual, però que l'abast real de la qual i les implicacions sobre la salut de les persones, sobretot en els nens, moltes vegades desconeixem.

El projecte INMA

El Projecte INMA (Infància i Medi ambient), liderat pel centre d'Investigació en Epidemiología Ambiental (CREAL), està format per una xarxa d'investigació de grups espanyols, l'objectiu dels quals és estudiar el paper dels contaminants ambientals més importants en l'aire, aigua i dieta durant l'embaràs i inici de la vida, i els seus efectes en el creixement i desenvolupament infantil.

La Fundació Roger Torné

La Fundació Roger Torné és una entitat sense ànim de lucre que centra la seva activitat a conscienciar a la societat sobre la importància de la salut respiratòria infantil. A través dels seus diferents programes difon la influència dels factors mediambientals en la salut dels petits i educa a pares i fills en hàbits respiratoris saludables. La fundació realitza una constant tasca de divulgació social a fi de conscienciar a la societat en aquestes problemàtiques. El suport a projectes d'investigació és només una part dels seus diferents programes que tenen com eix la salut respiratòria infantil.

CIBERESP

El CIBERESP es un Consorci de recerca en Epidemiologia i Salut Pública amb 54 grups de recerca d’excel·lència adscrits del conjunt d’Espanya. L’IMIM-Hospital del Mar hi participa com a membre del seu Consell Rector i aporta la participació de 5 grups de recerca dirigits per: Jordi Alonso, Jordi Sunyer, Manolis Kogevinas, Xavier Castells, Roberto Elosua i Miquel Porta.

Resum de la conferència:

Els trastorns del desenvolupament neurològic són comuns, i poden causar discapacitat permanent. Les seves causes són pràcticament desconegudes. Alguns productes químics industrials (per ex.: el plom, el metilmercuri, polychlorinated biphenyls -PCBs-, arsènic i tolué), es reconeixen com una de les principals causes dels trastorns del desenvolupament neurològico i la disfunció cerebral subclínica.

L'exposició a aquestes substàncies químiques durant el desenvolupament fetal pot causar una lesió cerebral en dosi molt més baixes que les quals afecten a la funció del cervell adult. Altres 200 productes químics són coneguts per causar efectes neurotòxicos clínics en els adults. A pesar de l'absència de proves sistemàtiques, molts productes químics addicionals han demostrat ser una substància neurotóxica en models de laboratori. Els dos principals obstacles per a la prevenció del dèficit del desenvolupament neurològico d'origen químic són les grans disparitats existents en les proves de productes químics per a la neurotoxicitat del desenvolupament, i l'alt nivell de proves necessàries per a la regulació.

Personalitats convidades: Curriculum vitae

Philippe Grandjean, MD, DMSc Professor i Catedràtic de Medicina Mediambiental de la University of Southern Denmark (des de 1982), i professor adjunt de Salut Ambiental de l'Harvard School of Public Health. També actua com a Consultor en Toxicología de la National Board of Health, Dinamarca. Dr. Grandjean és membre del Collegium Ramazzini i membre del seu comitè executiu. És fundador i editor en cap (juntament amb el Dr. David Ozonoff) de la revista digital Environmental Health'. És membre de comitès sota els auspicis de CE, EFSA, IARC, IUPAC, O.S.EPA i OMS. La seva investigació se centra en la epidemiología ambiental provocada pel desenvolupament de les exposicions a contaminants químics i els seus efectes sobre el desenvolupament i el funcionament d'òrgans - especialment el sistema nerviós.

Jordi Sunyer és co-director del Centre de Recerca en Epidemiología Ambiental (CREAL), director del programa d’epidemiología de l’IMIM-Hospital del Mar i catedràtic en Salut Pública a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. El seu principal focus d'investigació és l'asma, la contaminació de l'aire, i els efectes dels contaminants persistents en el desenvolupament de la infància. El Dr Sunyer és el Director cientifíc del projecte INMA i investigador acreditat del CIBERESP. INMA és un projecte en el qual participen molts altres grups d'investigació espanyols d'altres centres.

Todos los actos

Trastornos del desarrollo neurológico y la contaminación química: la pandemia encubierta

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Aviso legal y Política de Privacidad | Política de cookies | Mapa Web | Accesibilidad | Dirección y accesos | Contacto