Warning: include(/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php): failed to open stream: No such file or directory in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2
Notícies - Hospital del Mar Research Institute

Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

26/05/2022 - Informació general

Nou model per personalitzar el tractament en pacients amb síndrome de Sézary

Un equip d'investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques i metges de l'Hospital del Mar han validat un mètode que permet avaluar els tractaments més adequats en aquesta malaltia, considerada rara i sense tractament curatiu conegut.

Un estudi, publicat per la revista Blood Advances, i liderat per investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) i metges de l'Hospital del Mar han establert la utilitat d'un model que obre la porta a la personalització del tractament de pacients amb una malaltia rara, la síndrome de Sézary. Es tracta d'una patologia que no té cap tractament curatiu en presentar una gran heterogeneïtat genòmica. El model publicat en aquest treball permet trobar l'aproximació terapèutica més adequada a cada cas de forma relativament senzilla.

Anna_Bigas_Lluís_Espinosa_Fernando_Gallardo_Evelyn_Andrades

Alguns dels autors del treball. D'esquerra a dreta, Anna Bigas, Lluís Espinosa, Fernando Gallardo i Evelyn Andrades

El treball és fruit de l'esforç col·laboratiu del Grup de recerca en Mecanismes Moleculars del Càncer i de les Cèl·lules Mare de l'IMIM-Hospital del Mar i del Servei de Dermatologia de l'Hospital del Mar, amb investigadors del CIBER en Càncer (CIBERONC). En primer lloc, es va establir un model in vitro amb el qual es podia testar un ampli panell de tractaments que ja es troben actualment a la pràctica clínica, per descobrir el més adequat per a cada pacient. Després es va utilitzar un model in vivo (xenoempelt de cèl·lules derivades del pacient en ratolí, PDX per les seves sigles en anglès), per a validar el potencial terapèutic dels resultats del primer test.

"Hem posat a punt un model viable i senzill de fer, que pot permetre personalitzar el tractament per als pacients de Síndrome de Sézary i, d'aquesta manera, augmentar la possibilitat de resposta al tractament seleccionat", apunta el Dr. Fernando Gallardo, un dels autors principals de l'estudi i cap de secció del Servei de Dermatologia. Per a fer-ho, es van seleccionar mostres de vuit pacients, que es van sotmetre a les proves amb 26 possibles tractaments. En general, la resposta va ser molt heterogènia, fet que demostra els avantatges d'aquesta aproximació personalitzada a la malaltia.

Com explica el Dr. Lluís Espinosa, també autor principal del treball i coordinador del Grup de recerca en Mecanismes Moleculars del Càncer i de les Cèl·lules Mare de l'IMIM-Hospital del Mar, "el següent pas serà intentar correlacionar les alteracions genètiques de les cèl·lules de Sézary amb la seva resposta terapèutica". Els investigadors analitzaran ara aquest model des del punt de vista genètic, per tal d'identificar els elements determinants de la resposta a teràpies específiques a cada pacient.

La síndrome de Sézary

Es tracta d'un subtipus de limfoma cutani de cèl·lules T (que té una incidència global d'1-3 casos nous per 100.000 habitants/any) i un dels més agressius. Afecta sobretot persones a partir dels 50-60 anys i, en aquests moments, no hi ha cap tractament curatiu efectiu. Donada l'heterogeneïtat genètica de la malaltia, la resposta als diferents tractaments és variable i es necessiten models que puguin predir quin és el tractament amb més garanties de resposta per cada malalt, la qual cosa permetrà, d'una banda, oferir un benefici clínic al malalt i una menor exposició a toxicitats per fàrmacs que a la fi no funcionen en un malalt en concret, i per l'altra, permetrà una millor optimització dels recursos de què es disposa. La Síndrome de Sézary és un clar exemple de necessitat de medicina personalitzada.

Article de referència

Fernando Gallardo, Evelyn Andrades, Arnau Iglesias, Jessica Gonzalez, Laura Solé, Yolanda Guillén, Gonzalo Blanco, Lluis Colomo, Eva Gimeno, David Conde-Estévez, Eva Rodriguez, Isabel Bielsa, Mar Iglesias, Beatriz Bellosillo, Ramon M Pujol, Jose R. Regueiro, Anna Bigas, Lluis Espinosa; Sézary syndrome patient-derived models allow drug selection for personalized therapy. Blood Adv 2022; bloodadvances.2021006860. doi: https://doi.org/10.1182/bloodadvances.2021006860

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte