Warning: include(/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php): failed to open stream: No such file or directory in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2
Notícies - Hospital del Mar Research Institute

Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

10/05/2019 - Nota de premsa

Experts mundials analitzen els últims avenços per al tractament del carcinoma de cèl·lules renals

La trobada, a la que assisteixen més de 120 oncòlegs d'Espanya i Portugal, està coordinat pel doctor Joaquim Bellmunt, director de l'IMIM

Més d'un centenar d'oncòlegs, referents mundials en la investigació del carcinoma de cèl·lules renals (CCR), el tipus de càncer de ronyó més freqüent en adults i el desè càncer en incidència de tots els tumors, es reuneixen avui a Madrid per posar en comú els últims avenços en el camp del diagnòstic i tractament d'una malaltia de la qual l'any 2018 es van diagnosticar 8.075 nous casos a Espanya.

Sota el títol The Art of RCC Science. II International Expert Exchange Meeting, la trobada compta amb la participació d'especialistes dels Estats Units, França, Anglaterra i Espanya, i l'assistència d'oncòlegs de diferents països. "L'èxit de la primera edició ens ha portat a apostar decididament per la internacionalització", ha afirmat el doctor Joaquim Bellmunt, coordinador d'aquesta trobada i director de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM). Aquesta segona edició compta amb el suport de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM) i del Grup Espanyol de Tractament de Tumors Genitourinaris (SOGUG), i amb la col·laboració d'Ipsen.

"Trobades com aquestes, ens permeten posar en comú i analitzar les diferents possibilitats en el maneig del càncer renal, per la qual cosa activitats de formació i actualització mèdica com aquesta fan que els avenços es difonguin més ràpidament i entre el major nombre possible d'especialistes, arribant així a tots els nostres pacients", ha destacat el doctor Bellmunt.

Dra Rosa Nadal, oncòloga del National Cancer Institute (NCI), EUA i Dr. Joaquim Bellmunt, coordinador de la trobada i director de l’IMIM.

Espanya, un paper destacat

En aquesta segona trobada s'analitzaran també els aspectes regulatoris dels nous fàrmacs i les principals línies d'investigació en desenvolupament per al tractament del carcinoma de cèl·lules renals (CCR), on el paper dels investigadors espanyols està sent molt rellevant.

"Espanya té un pes important en la investigació clínica del CCR. El gran entusiasme dels investigadors en aquest camp; la pedrera emergent d'investigadors joves i no tan joves, amb ambició per la recerca clínica; el que no hi hagi obstacles en el sistema d'activació d'assajos clínics, i la presència, per exemple, de grups cooperatius com SOGUG han facilitat que Espanya hagi participat d'una forma activa i significativa en molts dels assaigs clínics que estan portant a un canvi en el paradigma i en la forma en què es tracta el càncer de ronyó. Això s'ha traduït en una millora en la supervivència dels pacients", ha explicat el coordinador de la trobada.

Actualment existeixen diferents possibilitats per al tractament del CCR com la immunoteràpia, fàrmacs inhibidors de tirosina quinasa o que actuen sobre dianes moleculars, o de l'angiogènesi. "Entre els fàrmacs de maneig habitual figura cabozantinib, que en monoteràpia o combinació amb immunoteràpia està donant uns resultats espectaculars, o la combinació de pembrolizumab i axitinib els resultats del qual s'han comunicat recentment. L'abordatge multidisciplinari d'aquesta malaltia requereix no només de radiòlegs, oncòlegs i cirurgians, sinó també de la implicació del personal d'infermeria, d'experts en assaigs clínics, data mànagers ... És molt important per al desenvolupament futur i la millora del tractament per als nostres pacients", ha indicat el doctor Bellmunt.

Un missatge encoratjador per als pacients

Els avenços que s'estan aconseguint en el tractament dels pacients amb CCR permeten traslladar un missatge positiu: "Cal tenir una visió esperançadora; vam passar uns anys sense comptar amb masses eines per a tractar el càncer de ronyó i a partir de 2004 van aparèixer les dianes moleculars, amb el desenvolupament de fàrmacs antiangiogènics; aproximadament cinc anys després, va arribar la immunoteràpia, i avui disposem de la combinació de la immunoteràpia amb inhibidors de les quinases", segons el doctor Bellmunt. "Per tant, el missatge per als pacients és encoratjador. Gràcies a la investigació, els assajos clínics i la implicació de professionals de múltiples àrees estem millorant ja el futur dels pacients amb càncer renal" ha conclòs el Dr. Bellmunt.

Sobre el carcinoma de cèl·lules renals (CCR)

El càncer renal és el setè tumor en incidència a Espanya i el desè a nivell mundial. El 2020 es pronostica un augment en la incidència del 22% i amenaça de convertir-se en un dels càncers de més ràpid creixement en el món.

L'obesitat, el tabaquisme o la hipertensió són factors de risc que, combinats a factors com l'edat i/o la genètica, poden incrementar les possibilitats de patir càncer renal.

El CCR de cèl·lules clares és el càncer de ronyó més freqüent en adults. Si el CCR es detecta en els estadis inicials, la taxa de supervivència als 5 anys és elevada; per contra, la taxa de supervivència als cinc anys per als pacients amb CCR avançat o metastàtic és només del 12% i no es coneix una cura per la malaltia.

La majoria dels tumors CCR de cèl·lules clares presenten alteracions en una proteïna anomenada von Hippel-Lindau, el que condueix a nivells més elevats de MET, AXL i VEGF. Aquestes proteïnes promouen l'angiogènesi (desenvolupament de vasos sanguinis), el creixement, la invasivitat i la capacitat de metàstasi del tumor.

Totes les notícies

Vincles relacionats

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte