Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

02/06/2020 - Nota de premsa

La Dra. Clara Montagut, guardonada amb el I Programa d’Excel·lència CRIS d’investigació contra el càncer

El Programa d'Excel·lència CRIS es converteix en referència internacional al convertir-se en una de les convocatòries anuals privades de recerca en càncer de major quantia i durada en el panorama europeu

Detectar el millor talent investigador i dotar-lo de mitjans econòmics, estructurals i estabilitat per a avançar en la cura d'el càncer amb projectes d'investigació traslacional que millorin el tractament i el diagnòstic des de la innovació amb aplicació clínica. Aquest és l'ambiciós objectiu dels innovadors i punters I Programes CRIS d'Investigació impulsats per CRIS contra el càncer que ja tenen els seus primers guardonats gràcies a un minuciós procés d'avaluació i selecció liderat per un prestigiós comitè internacional d'experts. Durant els pròxims cinc anys els tres projectes guanyadors es centraran en càncer colorectal -el segon que més morts causa-, càncer de pròstata -cada any es diagnostiquen a 1,3 milions de persones- i en la immunoteràpia -un tipus de tractaments molt innovadors que estan canviant el panorama de molts tipus de càncer.

"En la investigació ens hi va la vida i només per mitjà de la investigació anem a aconseguir la cura del càncer. Amb els Programes CRIS d'Investigació volem detectar els màxims talents investigadors i dotar-los de la tranquil·litat econòmica i laboral. Volem descobrir i apostar pels Premis Nobel de demà i aquests primers Programes CRIS són només l'inici, ja que per a la pròxima edició doblarem el nombre de guardonats reforçant el nostre compromís amb la investigació tot i la situació actual en la qual vivim", explica Diego Megía, president de CRIS contra el Càncer.

Amb aquesta finalitat es van convocar dos tipus de programes. D'una banda, el Programa CRIS d'Excel·lència, que impulsa investigadors de gran potencial amb projectes capaços de transformar el panorama del càncer, i que és una referència internacional en recerca de càncer en convertir-se en una de les convocatòries anuals privades de major quantia i durada en el panorama europeu amb una dotació d' 1,25 milions d'euros per a cada projecte a desenvolupar a Espanya al llarg de 5 anys.

La doctora Clara Montagut, cap de la Unitat de Càncer Gastrointestinal en Oncologia Mèdica de l'Hospital del Mar i que lidera el laboratori de grup de recerca clínica i traslacional en noves teràpies i biomarcadors en càncer colorectal a l'Institut Hospital de la Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), ha estat guardonada amb un projecte per a millorar el tractament del càncer colorectal, el més freqüent a Espanya. L'altra guardonat ha estat el doctor David Olmos, del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO), amb un programa dirigit al càncer de pròstata metastàtic.

Dra. Clara Montagut

D'altra banda, el Programa CRIS de Talent Investigador, que té l'objectiu de potenciar la figura del metge investigador, un perfil molt escàs a Espanya però que és de vital importància en el desenvolupament de noves teràpies contra el càncer, té una durada de 5 anys i compta amb una dotació de 400.000 €. Aquest any el guardó ha recaigut en la doctora Raquel Pérez-López, del Vall d'Hebron Institut de Recerca. La seva carrera investigadora es dirigeix a la millora de les tècniques d'imatge utilitzades en el diagnòstic i el seguiment del càncer.

Aquests programes són finançats per fons privats que provenen dels socis de CRIS contra el càncer i per empreses i fundacions que han volgut apostar per la investigació de manera filantròpica cofinançant aquests programes. En aquesta primera edició, la Fundació Francisco Soria Melguizo cofinançarà el Programa d'Excel·lència de la doctora Clara Montagut i l'empresa CIMD donarà suport al Programa de Talent Científic de la doctora Raquel Pérez-López.

Per garantir la qualitat i transparència en el procés de selecció, en l'avaluació dels projectes han participat l'Agència Estatal d'Investigació i un comitè científic internacional de prestigiosos investigadors format pel doctor Paul Workman (president de l'Institute of Cancer Research de Londres), el doctor Rajesh Chopra (director de la divisió d'oncologia terapèutica de l'Institute of Cancer Research de Londres i Royal Marsden Hospital), la doctora Veronika Sexl (Institut de farmacologia i toxicologia i departament de ciència Biomèdica de la Universitat de Medicina Veterinària de Viena), el doctor Joaquín Martínez (cap d'hemato-oncologia de l'Hospital Universitari 12 d'Octubre i unitat d'hematologia del CNIO) i el doctor Paul S. Mischel (director de tumors biològics del Centre Ludwig d'Investigació del Càncer de San Diego, Estats Units).

"CRIS contra el càncer finança projectes molt prometedors, amb un gran potencial. Tota ajuda pot marcar la diferència per combatre el càncer, que és un repte dificilíssim que tenim per davant. Avançar en recerca és complicat i necessitem impulsar la investigació per poder accelerar els descobriments i vèncer el càncer abans", subratlla Workman, president del comitè científic dels I Programes CRIS d'Investigació. "Aquests programes posaran les bases per als investigadors emergents i propers líders de la recerca oncològica espanyola. És la forma per poder avançar en la direcció correcta amb grans i prometedors investigadors en centres d'excel·lència. El nivell de projectes presentats ha estat molt alt, el procés de selecció final ha estat molt exhaustiu i estem convençuts l'impacte elevat que tindran", explica.

Gràcies a aquest Programa CRIS d'Excel·lència, dotat amb 1,25 milions d'euros per a 5 anys, Clara Montagut liderarà un treball per millorar el tractament del càncer colorectal, el més freqüent a Espanya. Quan els pacients desenvolupen metàstasi, entre els tractaments habituals que reben es troben un tipus de fàrmacs anomenats anti-EGFR. "No obstant això, no tots els pacients responen, i dels que responen invariablement tots deixen de respondre, desenvolupen resistències", explica Montagut. El seu objectiu és estudiar com es generen aquestes resistències i com reacciona el sistema immune dels pacients, així com explorar noves estratègies terapèutiques per superar-les. El finançament del Programa CRIS d'Excel·lència "obre la possibilitat de donar un gran pas endavant en la nostra investigació per millorar el tractament i la supervivència dels pacients amb càncer colorectal", afirma Clara Montagut.

Actualment CRIS contra el càncer té oberta la convocatòria de candidats dels II Programes CRIS d'Investigació fins al pròxim 15 de juny després d'una pròrroga excepcional per la pandèmia de la Covid-19, a les que sumarà nous programes doblant el nombre de guardonats per potenciar i impulsar avenços contra aquesta malaltia. En total, la convocatòria 2020 sumarà una dotació de 4,5 milions d'euros a recerca en càncer.

Sobre la Fundació CRIS contra el càncer

La fundació CRIS contra el càncer és una organització independent nascuda fa 9 anys, sense ànim de lucre i dedicada exclusivament al foment i desenvolupament de la recerca per acabar amb el càncer. Actualment està finançant 13 projectes d'investigació de càncer adult i pediàtric a Espanya, França i Regne Unit. Compta també amb potents convocatòries d'impuls de carreres d'investigadors brillants en centres d'excel·lència, amb un programa de beques de formació d'investigadors en institucions de gran prestigi internacional i recentment llançava el Fons CRIS Investigació Covid i Càncer (www.criscancer.org/covid19) per finançar tres projectes extraordinaris relacionats amb les dues malalties elevant el seu compromís davant la pandèmia sense desatendre el seu compromís principal amb la recerca del càncer.

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte