04/05/2022 - Informació institucional
El Programa de Recerca en Informàtica Biomèdica de l'IMIM-Hospital del Mar, ha rebut una de les ajudes del Consell Europeu de Recerca (ERC) per al projecte NovoGenePop, el ERC Advanced Grant
Entre els 253 investigadors seleccionats, només n'hi ha tretze de l'Estat. El projecte de l'IMIM-Hospital del Mar, l'únic centre de recerca biomèdica seleccionat a Espanya, desenvoluparà eines bioinformàtiques per identificar gens que són específics de determinats individus o poblacions. D'aquesta manera, es pot obrir la porta a accelerar la recerca en camps com el càncer o malalties hereditàries
En total, les ERC Advanced Grants han repartit 624 milions d'euros entre 253 investigadors europeus. Aquesta és la quarta ajuda d'aquest tipus que rep l'IMIM-Hospital del Mar en els últims anys.
La Dra. Mar Albà, professora ICREA i coordinadora del Grup de recerca en Genòmica Evolutiva de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, directora del Programa de Recerca en Informàtica Biomèdica i professora associada de la Universitat Pompeu Fabra, ha rebut una ajuda de 2,5 milions d'euros del Consell Europeu de Recerca (European Research Council, ERC), per a desenvolupar el projecte NovoGenePop. Aquest estudi busca ampliar els límits actuals del coneixement sobre el genoma humà, mitjançant la cerca dels gens que són específics de determinats individus o poblacions.
Durant els pròxims cinc anys, el grup liderat per la Dra. Albà treballarà per "obrir nous horitzons en la recerca, estudiant la diversitat dels gens a les poblacions". El seu camp d'estudi se centra en els gens de novo, aquells que s'han creat de forma recent a causa de mutacions que s'acumulen constantment i que no tenen conseqüències negatives per a l'organisme. Disposar d'eines bioinformàtiques per identificar aquests gens pot resultar de molta utilitat en diferents camps.
"Es tracta de fer un pas més la comprensió de com es formen nous gens a partir del genoma, però aquest cop no en escales evolutives llargues, sinó en l'àmbit de les poblacions", explica la Dra. Albà. El projecte vol conèixer la diversitat d'aquests gens nous, a partir de dades de poblacions de llevat i de línies cel·lulars humanes, per les quals ja es disposa de les seqüències genòmiques. Gràcies a eines de seqüenciació massiva d'RNA i de proteïnes es podran detectar els gens nous i identificar les mutacions associades amb la seva formació. Les dades es compararan amb les d'altres espècies properes per refinar la recerca.
"Hem estat mirant els gens de forma molt limitada, fent servir sempre la mateixa referència a les bases de dades", apunta la investigadora. El projecte proposa identificar les diferències individuals en els gens i crear eines per analitzar-les de forma fàcil. "És possible que, en funció de la població, hi hagi gens que ens siguin desconeguts i nosaltres els volem identificar de forma sistemàtica. Alguns d'ells podrien tenir un pes en el desenvolupament de determinades malalties", afegeix la Dra. Albà. La generació d'eines que facilitin identificar l'espectre de mutacions associades a la formació de nous gens facilitarà l'estudi de nous mecanismes lligats a patologies com ara el càncer o les malalties hereditàries.
Les ERC Advanced Grants
El Consell Europeu de Recerca és una institució de la Unió Europea i el principal finançador europeu per a recerca pionera d'excel·lència. El seu objectiu és cobrir les necessitats d'aquests tipus de projectes des de la recerca més bàsica a les seves aplicacions comercials. A la seva edició del 2021 s'hi han presentat prop de 1.800 investigadors, dels quals se n'han seleccionat 253 de 21 països de la UE, que es repartiran 624 milions d'euros. A l'Estat, només se n'han seleccionat tretze projectes. Entre ells, l'IMIM-Hospital del Mar ha estat l'únic centre de recerca biomèdica seleccionat.
La capacitat d'atracció de fons de l'IMIM
En els últims anys, quatre investigadors de l'IMIM-Hospital del Mar han estat reconeguts amb ajudes de l'ERC, tres Advanced Grants i una Starting Grant, fet que demostra la potència de la institució en la captació de fons internacionals. Només en l'última dècada, ha aconseguit prop de 67 milions d'euros, gairebé 14 milions de fons procedents de convocatòries internacionals i més de 53 en convocatòries estatals.
Aquest projecte és finançat per la Unió Europea. Tanmateix, els punts de vista i les opinions expressats són només dels autors i no reflecteixen necessàriament els de la Unió Europea o el Consell Europeu de Recerca. Ni la Unió Europea ni l'autoritat finançadora poden ser responsabilitzats per ells.
Dra. Mar Albà.
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte