22/09/2006 - Nota de premsa
Amb una durada de cinc anys, aquest important ajut permetrà desenvolupar el projecte des d'una aproximació teòrica -matemàtica i computacional-, perspectiva que inclourà l'anàlisi de xarxes genètiques, la computació de sistemes cel·lulars o l'evolució dels mecanismes de desenvolupament. Atès que el projecte busca construir models teòrics capaços de ser contrastats amb dades reals, comptarà amb la col·laboració d'una xarxa d'investigadors experts en diferents camps del coneixement.. El director del projecte, Ricard V. Solé, ha manifestat que "explorarem com el bricolatge, és a dir, l'aprofitament dels distints elements presents a la natura, intervé en la capacitat que té aquesta de generar innovació biològica".
Un dels aspectes més innovadors d'aquesta recerca teòrica és el subprojecte "Quimera", una ambiciosa i suggestiva idea que pretén desenvolupar un model d'evolució computacional a gran escala i que deixarà evolucionar virtualment éssers vius en un medi físic conegut, de caire realista. S'observaran criatures digitals capaces de néixer, créixer i interaccionar en el seu món virtual de manera visible i accessible a una anàlisi externa al sistema.
Ricard V. Solé opina que "amb aquesta recerca es vol contestar a la pregunta que va formular el ja desaparegut investigador Stephen Jay Gould: què passaria si poguéssim rebobinar la cinta de l'evolució i la tornéssim a passar? Veuríem les mateixes coses, o la vida s'hauria organitzat de manera diferent a com la coneixem avui en dia?".
Més informació: Ricard V. Solé. Laboratori de Sistemes Complexos. Tel. 93 316 05 30. a/e: ricard.sole@upf.edu.
* Nota de premsa elaborada per la Unitat de Comunicació i Relacions Externes de la Universitat Pompeu Fabra
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte