28/02/2012 - Informació institucional
Participen en el projecte investigadors del Programa d'Informàtica Biomèdica (GRIB) de l'IMIM i la UPF
El prototip d'una eina de gestió de coneixement desenvolupada pel Consorci Open PHACTS ha demostrat la seva vàlua identificant informació rellevant en qüestió de segons, mentre que una cerca tradicional trigava dies. Proporcionarà dades sobre molècules petites, els seus perfils farmacològics, farmacocinètica, etc. a partir de múltiples fonts disponibles a Internet.
Open PHACTS (Open Pharmacological Concepts Triple Store) és un projecte finançat per l’ Innovative Medicines Initiative (IMI) *. Utilitza la tecnologia de la web semàntica o web 3.0 per a desenvolupar una eina anomenada Espai Obert farmacològic (OPS). L'OPS permetrà als científics integrar informació provinent de diverses bases de dades i de bibliografia biomèdica, tant de fonts públiques com privades en la seva recerca de nous fàrmacs i dianes terapèutiques. La integració de dades tant privades com públiques en un sol sistema és actualment una tasca molt difícil, que consumeix molt temps i que es repeteix constantment en empreses, instituts i laboratoris acadèmics.
Els investigadors dels laboratoris de Disseny de fàrmacs assistit per ordinador, dirigit per Manuel Pastor, de Quimiogenòmica, dirigit per Jordi Mestres i d'Informàtica Biomèdica Integrada, dirigit per Ferran Sanz del Programa de Recerca en Informàtica Biomèdica (GRIB) de l’IMIM (Institut de Recerca de l’Hospital del Mar) i de la UPF (Universitat Pompeu Fabra) són els participants d'aquest projecte.
Actualment ja hi ha una plataforma prototip llesta, i quan se la desafia amb una simple consulta com per exemple trobar compostos que bloquegin una determinada diana, cerca la informació en qüestió de segons, a diferència d’una cerca tradicional, en la que es necessitaria dos científics treballant durant tres dies. Segons comentava el coordinador acadèmic de l’Open PHACTS, Gerhard Ecker de la Universitat de Viena, "el sistema OPS no només va identificar correctament tots els compostos coneguts, sinó que també va trobar un fàrmac addicional, que més tard va ser confirmat en una cerca manual". L'equip espera tenir una versió avançada llesta per posar a prova amb tot el consorci el mes de març.
* Innovative Medicines Initiative (IMI) és una iniciativa público-privada formada per la Unió Europea (7è Programa Marc) i la Federació Europea d'Indústries i Associacions Farmacèutiques (EFPIA) que té per objectiu millorar el procés de desenvolupament de fàrmacs.
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte