Warning: include(/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php): failed to open stream: No such file or directory in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2
Notícies - Hospital del Mar Research Institute

Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

18/09/2015 - Informació general

Gens de novo: com s’originen?

Fa un temps es pensava que tots els gens nous s'originaven, almenys parcialment, a partir d'altres gens, per exemple a partir de duplicacions de gens ja existents. Però recentment s’ha vist que hi ha determinats gens, els anomenats gens de novo, que s’originen en regions genòmiques que no contenen prèviament cap gen.

Un treball publicat a arXiv.org, liderat per Mar Albà coordinadora del Grup de Genòmica Evolutiva del Programa de Recerca en Informàtica Biomèdica (GRIB) de l’IMIM i la UPF i professora ICREA, en el que han col·laborat científics de diferents centres del PRBB, ha descobert que hi ha centenars de gens originats de novo en els humans, molts dels quals eren desconeguts fins ara. Alguns d'aquests gens codifiquen per petites proteïnes que s'expressen en el cervell o en les cèl·lules germinals.

Com s'originen aquests gens del no res?

Els investigadors han comparat el transcriptoma i el genoma de vàries especies de mamífers, incloent humans, ximpanzés, macacs i ratolins, i han pogut veure que els gens originats de novo han adquirit motius de DNA, unes estructures implicades en l’expressió dels gens, a les que s'hi uneixen factors de transcripció. Explica Albà que “la formació d'aquests nous promotors de la transcripció gènica, per l'acumulació de mutacions a l'atzar, hauria estat doncs determinant per a l'aparició de nous gens, únics en l’espècie humana”.

En aquest treball el grup de Mar Albà ha identificat 600 gens que presumiblement s'haurien originat de novo en el genoma humà. Alguns d'aquests gens haurien adquirit funcions noves i podrien estar implicats en processos patològics, qüestions que seran objecte d’investigacions futures. “L’estudi demostra que l'evolució de nous gens és un procés continu, que permet que durant l'evolució els organismes adquireixen noves funcions i vagin canviant” conclou la investigadora.

Clica a la imatge per veure el vídeo

Podeu llegir més sobre aquest tema en el blog del Grup de la Genòmica Evolutiva en aquest i aquest post i també l’article signat per Emily Singer “A Surprise Source of Life’s Code” que ofereix un interessant punt de vista sobre la història dels gens de novo.

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte