Warning: include(/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php): failed to open stream: No such file or directory in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2
Notícies - Hospital del Mar Research Institute

Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

28/01/2022 - Informació general

La xef Ada Parellada comparteix l’emoció de menjar amb els voluntaris del projecte PENSA

La reconeguda cuinera ha ofert una sessió en línia a la qual ha explicat que es pot menjar bé i de forma saludable i gaudir del menjar. La xerrada, organitzada pel programa de Neurociències de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, forma part de les sessions d'estimulació cognitiva i social per als voluntaris del projecte PENSA de prevenció del deteriorament cognitiu.

Es pot menjar de forma saludable i emocionar-se amb el que es menja? La resposta és, sí. Així ho ha explicat la cuinera Ada Parellada, directora del Restaurant Semproniana i Creu de Sant Jordi 2016, que aquest matí ha visitat les instal·lacions de l'Institut Hospital de Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), convidada pel Programa de Neurociències de la institució. Ho ha fet en el marc del projecte PENSA, impulsat pel programa de Neurociències de la institució, en col·laboració amb el Barcelonaβeta Brain Research Center de la Fundació Pasqual Maragall.

Parellada ha ofert una sessió en línia amb el títol 'L'emoció de menjar', oberta a tothom, però en especial per als voluntaris del projecte. La xerrada forma part de les sessions d'estimulació cognitiva i social que se'ls hi ofereix, unes trobades grupals amb les quals es vol fomentar la interacció social i oferir-los recursos per mantenir un estil de vida actiu i saludable una vegada acabi l'estudi PENSA.

Com ha apuntat el Dr. Rafael de la Torre, director del programa de Neurociències de l'IMIM i un dels investigadors principals de l'estudi, "l'Ada, a més a més d'excel·lent cuinera és una activista, i és molt activa en l'educació alimentària per a famílies amb fills, la lluita contra el malbaratament alimentari, el dret a l'alimentació de les persones vulnerables i tantes altres causes que tenen a veure amb la qualitat de l'alimentació i la seva sostenibilitat. Aquests són temes que en el marc dels nostres estudis ens interessen molt". Precisament, una de les peces bàsiques del projecte PENSA és la modificació de l'estil de vida de les persones, inclosa la dieta, per prevenir el declivi cognitiu associat a l'envelliment, que pot conduir a la demència.

En aquest sentit, durant la xerrada, Ada Parellada ha volgut destacar que "per descomptat, hem de menjar de forma saludable", però "també és veritat que cadascú menja d'una manera particular, d'una manera especial". La cuinera ha defensat una cuina sostenible, "una alimentació conscient, de temporada, de proximitat i sense envasos" i valorar el fet de cuinar, perquè "és una estratègia per menjar bé, ens empodera, ens fa autònoms i puja l'autoestima".

Parellada ha donat les claus per fer una bona compra als voluntaris del projecte PENSA, destacant el fet que creem un vincle emocional amb els aliments, no només que sigui saludable i sostenible, sinó que l'emoció que ens creen ens transporta a altres èpoques o moments. "Aquest poder de la cultura alimentària, de la gastronomia, de la nostra cuina, és troncal i és molt important per sentir que pertanys a un lloc".

El projecte PENSA

Es tracta d'un estudi que vol contribuir a la recerca de tractaments efectius per prevenir o retardar l'aparició de la demència. Hi participen voluntaris d'entre 60 i 80 anys que presenten declivi cognitiu subjectiu, així com la variant d'un gen que està relacionada amb un risc més elevat de desenvolupar demència (variant ?4 del gen APOE). S'estudia l'efecte en la progressió del deteriorament cognitiu d'una intervenció basada en el seguiment d'un estil de vida saludable, format per dieta mediterrània, activitat física i entrenament cognitiu, complementat amb un component del te verd, l'epigalocatequina gal·lat (EGCG).

A l'estudi participen 128 voluntaris i voluntàries, seleccionats entre les més de 800 persones que es van avaluar. El projecte és finançat principalment per l'Alzheimer's Association dels Estats Units, amb el suport de l'Instituto de Salud Carlos III.

Podeu recuperar la xerrada d'Ada Parellada en aquest enllaç https://www.youtube.com/watch?v=JdORtypGCvs

I escoltar el testimoni d'unes voluntàries del projecte PENSA aquí:

https://youtu.be/2lTMBpImQG4

https://youtu.be/qJfgOLXsY6I

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte