Warning: include(/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php): failed to open stream: No such file or directory in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2
Notícies - Hospital del Mar Research Institute

Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

09/09/2011 - Informació general

Dia Mundial del Trastorn de la Síndrome Alcohol Fetal

L'objectiu és conscienciar i prevenir

Dia Mundial del Trastorn de la Síndrome Alcohol Fetal

El Trastorn de la Síndrome Alcohol Fetal o FASD (Fetal Alcohol Spectrum Disorder, en anglès) és un terme que s'utilitza per a descriure una àmplia gama de resultats perjudicials que deriven del consum matern d’alcohol durant l’embaràs. És difícil estimar la prevalença del FASD en el nostre entorn perquè no existeix un registre fiable de totes les seves manifestacions, que poden ser molt variades i sovint passen desapercebudes fins l’adolescència. No obstant això, en el nostre entorn amb un 43% d’embarassades consumidores diàries d’alcohol i acceptant que un 40% dels nounats exposats prenatalment a l’alcohol estan afectats pel FASD, hauríem d’esperar que un 17% aproximadament poguessin presentar alguna alteració en el seu desenvolupament relacionada amb aquesta exposició.

Amb l'objectiu de conscienciar i prevenir, cada 9 de setembre es celebra el dia mundial del FASD. En aquest sentit, el passat més de febrer es va crear l'organització europea EUFASD Alliance, de la que Óscar García, investigador del Grup de Recerca en Infància i Entorn (GRIE) de l'IMIM i pediatre de l´Hospital del Mar, forma part del Comitè Directiu.

Aquesta alliança té per objectiu compartir idees i treballar conjuntament metges i ONGs per tal de millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen aquest desordre a la vegada que conscienciar dels riscs d'ingerir alcohol durant l'embaràs. Així mateix vol afavorir la recerca, la prevenció i la participació dels ens implicats per tal que es duguin a terme canvis legislatius com ara l'etiquetatge de les begudes alcohòliques desaconsellant el seu consum durant l'embaràs.

S’ha demostrat que el diagnòstic precoç s’associa amb un millor pronòstic perquè permet una intervenció primerenca i una milloria en el tractament dels nens afectats, disminuint d’aquesta forma els problemes secundaris (per exemple, atur, problemes de salut mental, problemes amb la llei, conducta sexual inapropiada, fracàs escolar). Diversos autors han demostrat la rendibilitat del cribatge universal, que inclouria la detecció del FASD i l’inici d’una intervenció precoç, amb el benefici afegit de la disminució de les despeses socials i de milloria de la qualitat de vida dels nens afectats i les seves famílies.

El Grup de Recerca en Infància i Entorn del Programa de Neurociències de l'IMIM (Institut de Recerca Hospital del Mar) treballa en diversos projectes relacionats amb l'exposició prenatal a l'alcohol, concretament sobre la prevalença en embarassades, el seguiment dels nens exposats, la prevenció i el cribatge prenatal i neonatal, i la metodologia analítica en matrius alternatives (cabell i meconi).

L'octubre del 2012 el GRIE és l'encarregat d'organitzar la segona reunió sobre la FASD (EUFASD 2012) a Barcelona, en la que està previst que hi participin unes 250 persones relacionades amb aquest àmbit.

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte