Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

22/01/2009 - Nota de premsa

Un projecte per millorar el coneixement sobre el comportament de fàrmacs a l’espai, auspiciat per l’IMIM, escollit per l’Agència Europea de l’Espai.

Fly your thesis

Un projecte per millorar el coneixement sobre el comportament de fàrmacs a l’espai, auspiciat per l’IMIM, escollit per l’Agència Europea de l’Espai.

El projecte Trasportadors ABC en microgravetat ha estat recentment seleccionat per volar en la 51º campanya de vols parabòlics de l’Agència Europea de l’Espai (ESA), com un dels quatre millors projectes, d’entre moltes d’altres iniciatives europees, per participar en el projecte “Fly you thesis!” el proper mes d’octubre, projecte que dóna la oportunitat a estudiants de doctorat i màster de tota Europa de dissenyar, construir i portar a terme un experiment científic en condicions de microgravetat.

La selecció final del projectes es va portar a terme durant el workshop celebrat aquest passat mes de novembre al Centre Europeu d’Astronautes de Colònia, i va ser escollit entre altres grans projectes europeus per un jurat constituït per reconeguts científics de la ESA, la ELGRA (European Low Gravity Association) i NOVESPACE.

Aquest projecte està coordinat per Sergi Vaquer, estudiant de doctorat de la UAB amb la col·laboració d’Arnau Rabadán, estudiant d’enginyeria industrial de la UPC. Desenvolupat sota l’auspici del Grup de Recerca Clínica en Farmacologia Humana i Neurociències de l’IMIM-Hospital del Mar i la Fundació Centre CIM, especialista en enginyeria i desenvolupament tecnològic, està englobat en una projecte més ambiciós l’objectiu del qual és el desenvolupament de sistemes autònoms de cura mèdica en microgravetat. El projecte es portarà a terme durant una campanya de vols parabòlics en un Airbus A300 ZERO-G que alguns astronautes utilitzen com a part del seu entrenament. Els vols consisteixen en accelerar l’avió guanyant alçada i reduir els motors al mínim durant 20 segons al temps que es descriu una paràbola en caiguda lliure. Durant aquests 20 segons s’aconsegueix dins la cabina unes condicions properes a les d’absència de gravetat. Aquestes maniobres es repeteixen fins a 30 vegades seguides per vol, de manera que els investigadors, després dels tres vols que dura una campanya, tenen l’oportunitat d’experimentar amb la microgravetat al llarg d’un temps considerable.

Els transportadors ABC representen un dels principals sistemes actius de transport de medicaments de les cèl·lules humanes. El seu estudi en microgravetat és una idea moderna, innovadora i original per tal d’establir la base de futures recerques sobre el comportament de fàrmacs a l’espai. Aquest nou enfocament aportarà informació molt rellevant per millorar la terapèutica dels essers humans a l’espai, especialment en temes de l’ús segur de fàrmacs durant els viatges espacials, donat l’increment actual de vols programats i sobretot de la seva durada, fet que fa que cada vegada sigui més probable que els astronautes precisin de l’administració de medicaments durant els vols.

Els resultats d’aquest projecte s’espera que serveixin per conèixer els efectes de la microgravetat a nivell molecular i complementàriament puguin millorar el coneixement actual sobre la manera en la que aquests mecanismes participen en moltes malalties a la terra, com el càncer i la infecció per VIH.

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte