Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

30/05/2011 - Nota de premsa

Considerar el tabaquisme com un “hàbit” disminueix la percepció de la seva letalitat

En el Dia Mundial Sense Tabac, 31 de maig: no al ‘‘hábito’’, sí a la ‘‘adicción’’

  • El consum de tabac es relaciona amb el 80-90% dels casos de càncer de pulmó, càncer de bufeta, de cavitat oral, d’esòfag i és responsable de l'increment en el risc de malaltia cardiovascular 
  • Un de cada dos fumadors morirà d'una malaltia relacionada amb el tabac i ho farà 20 anys abans, de mitjana, que els individus que no fumen 
  • La mortalitat per malalties relacionades amb el tabac és major que la mortalitat relacionada amb la infecció per VIH, altres drogues fins i tot l'alcohol, accidents de trànsit i morts violentes, totes juntes.

Segons els Drs. Mauricio Orozco-Levi i Francina Fonseca de l’Hospital del Mar, referir-nos al tabac com “hàbit” és un eufemisme que li resta gravetat al fet de fumar i que li costa molt car a la salut pública.

La generalització d'aquest eufemisme queda reflectida numèricament pels resultats d'una cerca en publicacions mèdiques relacionades amb tabaquisme, que demostren que la paraula ''hàbit'' apareix relacionada amb tabaquisme en 106.157 publicacions, mentre que ''addicció'' s'esmenta en 3.784, que equival, únicament, al 3,5% dels textos.

Segurament si es fes un canvi substancial, es tractés el tabac com qualsevol altra addicció i s'hagués penalitzat socialment el seu consum, els efectes d'aquest no haguessin fet tants estralls. La mortalitat per malalties relacionades amb el tabac és més gran que la relacionada amb la infecció pel virus de la immunodeficiència humana (VIH), per ús d'altres drogues fins i tot l'alcohol, accidents de trànsit i morts violentes, totes juntes”, explica la Dra. Francina Fonseca, psiquiatra de l’Institut de Neuropsoquiatria i Addiccions de l’Hospital del Mar e investigadora del IMIM.

“Molts dels fumadors que moren a causa d'una malaltia relacionada amb el tabac, ho fan, en general, quan acaba la seva edat productiva laboral i d'aportació activa al sistema de seguretat social i impostos. La meitat dels fumadors moriran per causa directa del tabac i normalment això passarà 20 anys abans que els individus no-fumadors, és a dir, sobre els 60-65 anys”, explica el Dr. Orozco-Levi, Cap Clínic del Servei de Pneumologia de l’Hospital del Mar i coordinador de la Unitat de Tabaquisme, i així consta en una publicació a la revista Medicina Clínica.

El tabac és la principal causa de mort evitable i un dels negocis més lucratius a l'actualitat. A Espanya, un 42% de la població de 15 a 64 anys ha consumit tabac durant els últims 12 mesos; un 38,8%, durant els últims 30 dies i un 29,6%, diàriament durant aquest període. Encara que aquestes xifres segueixen sent elevades, han baixat en els últims temps, en part gràcies a les mesures preses per les autoritats, encara que segueixen sent insuficients, segons els experts.

L’efecte “bola de neu” del tabaquisme

La Unitat de Tabaquisme de l'Hospital del Mar està dedicada al tractament de l'addicció al tabac tant de pacients com de personal sanitari. Amb més de 6 anys de funcionament en activitats monogràfiques, s'han desenvolupat nombrosos estudis en què es demostra la capacitat del tabac per iniciar una sèrie de fenòmens de destrucció pulmonar i dany vascular de tot l'organisme, que es perpetuen tot i que es deixi de fumar. Els experts li han donat el nom de la "bola de neu", un grup de danys que s'inicien en la joventut quan s'experimenta amb el tabac, i després no s'aturen. A més, el tabac inicia un deteriorament de les defenses anitumorals (de les quals el sistema MICA és un dels més potents), que estan relacionades amb el desenvolupament de càncer en diversos òrgans, tal com s'ha demostrat en una publicació científica de aquest grup d'experts (J Clin Invest 2010).

Segons els estudis neurobiològics de l'addicció, els estudis preclínics i sobre la base dels criteris diagnòstics de la dependència de nicotina, com es publica a la revista Medicina Clínica i després de l'anàlisi crítica dels eufemismes associats al tabac, hi ha clares evidències de què hi ha addicció al tabac. Però assignar el caràcter “d’hàbit” ha estat una estratègia comercial de la indústria tabaquera, amb l’objectiu de que disminueixi falsament la seva sensació de risc i que es vinculi a teòriques actituds de llibertat i autoelecció. Cada vegada més especialistes donen suport a la idea central d'aquest article: no a “l’hàbit'', sí a “l’addicció''.

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte