Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

14/11/2012 - Nota de premsa

Desenvolupat un nou mètode per al diagnòstic precoç del Trastorn per Dèficit d'Atenció i Hiperactivitat (TDAH)

Nota generada pel Centre de Visió per Computador (CVC)

Investigadors del Centre de Visió per Computador (CVC),la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), conjuntament amb l'Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), han desenvolupat mètodes automàtics per dur a terme una caracterització precisa de les principals estructures cerebrals que permetin analitzar i fer un diagnòstic precoç del trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH).

El TDAH és un desordre de neurodesenvolupament caracteritzat per símptomes d’inatenció, impulsivitat i hiperactivitat. Es tracta d’un dels desordres psiquiàtrics infantils més freqüents, que afecta entre el 5 i el 10 % dels nens i el 4,4 % d'adults. A Europa, hi ha més de trenta milions d'adults amb TDAH.

El projecte, que es desenvolupa en el marc d'un conveni de col·laboració en recerca sobre anàlisi d'imatges mèdiques, està liderat per la Dra. Laura Igual, del grup Medical Image Analysis (MIA), del Departament de Matemàtica Aplicada i Anàlisis de la UB i el CVC, conjuntament amb els doctors Oscar Vilarroya i Joan Carles Soliva, del Grup de Recerca de Neuroimatge en Trastorns Mentals de l’IMIM i de la Unitat de Recerca en Neurociència Cognitiva del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la UAB. Els investigadors han definit i desenvolupat mètodes automàtics de localització i segmentació, basats en visió per computador, anàlisi d'imatge mèdica i aprenentatge automàtic, que permeten extreure una caracterització de la morfologia del cos estriat en neuroimatge d'una manera més ràpida i precisa.

L'anàlisi de les anomalies al cos estriat, l'àrea subcortical anterior del cervell, és fonamental per estudiar el TDAH. Principalment, es fa mitjançant tècniques no invasives d'imatge, com ara la ressonància magnètica estructural. Aquesta anàlisi la poden fer manualment experts en neuroimatge; no obstant això, és una metodologia molt lenta, de manera que el desenvolupament de mètodes automàtics per caracteritzar de manera precisa les principals estructures cerebrals és decisiu per ajudar al diagnòstic del metge, permet augmentar la rapidesa, l'objectivitat i aconseguir mètodes replicables per a una gran quantitat de dades.

La troballa permet fer un diagnòstic precoç del TDAH i aplicar al pacient una teràpia dirigida. A més, s’espera que en un futur ajudarà a comprendre més profundament les causes i el desenvolupament d'aquesta malaltia.

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte