Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

27/10/2005 - Nota de premsa

"La Unitat de Recerca en Farmacologia de l’IMIM i de l’Hospital del Mar rep prop d’un milió de dòlars per investigar en Èxtasis" IMIM

El NIDA no financia habitualment estudis que es realitzin fora dels EUA. Només en casos molt excepcionals i, sempre que es demostri la seva idoneïtat i excel•lència, pot finançar a grups de recerca d’altres països. És el cas de la Unitat de Farmacologia (URF) de l’IMIM que treballarà durant 5 anys estudiant l’activitat d’un enzim conegut com CYP2D6. “Una sola dosi d’MDMA pot inhibir de forma irreversible l’activitat d’aquest enzim, responsable del metabolisme d’un 25 % dels fàrmacs emprats avui en dia en terapèutica”, recalca el Dr. Rafael de la Torre, un dels responsables del projecte.

A més, els investigadors avaluaran la susceptibilitat genètica dels individus a l’MDMA. “Creiem que la neurotoxicitat induïda per l’MDMA”, explica de la Torre, “pot estar lligada a factors genètics i, per tant, hi hauria persones molt més susceptibles de patir aquesta toxicitat”.

Aquest estudi té com a investigadors principals als Drs. Rafael de la Torre i Magí Farré, ambdós investigadors de la URF i compta amb col•laboradors del Grup de Recerca en Psiquiatria de l’IMIM com la Dra. Marta Torrens. Segons de la Torre i Farré, el projecte “ha estat finançat pel NIDA degut a un conjunt de circumstàncies que fan que siguem els candidats més idonis per dur a terme aquestes investigacions”.

La Unitat de Recerca en Farmacologia de l’IMIM és un dels pocs laboratoris del món autoritzats a fer estudis en la farmacologia de les drogues d'abús en voluntaris sans (consumidors recreatius de drogues d'abús). A més, combina el tenir instal•lacions d’avantguarda i una experiència de 20 anys en la realització d'assaigs clínics amb drogues d'abús, amb un laboratori d'anàlisi de fàrmacs i els seus metabòlits molt competitiu i el suport del Grup de Recerca en Psiquiatria. “Això pràcticament no es dóna en cap altre lloc del món” diu de la Torre.

Aquesta és la primera vegada que la institució nord-americana financia un estudi de farmacologia de les drogues d'abús seguint una hipòtesi farmacogenètica. Per a de la Torre, el projecte implica “jugar a la Lliga d'Honor de la recerca en drogues d'abús”.

Ressò d'aquesta notícia a la premsa fins el 7 de novembre de 2005:

"Addictes al laboratori", El Punt, 7 de novembre de 2005.. ".

"Instituto catalán recibe cerca millón dólares investigar éxtasis", noticias Terra, 27 de octubre de 2005.

"Científics catalans reben prop de 800.000 euros per investigar sobre l'èxtasi", El Punt, 28 d'octubre de 2005. 

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte