Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

01/10/2020 - Informació general

Projecte de Promoció de la Salut Mental i Intervenció en l’Entorn Laboral finançat per la UE

L'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) s'encarrega de gestionar aquest projecte

Situació actual

La depressió afecta uns vint milions de ciutadans europeus cada any. Es tracta d'una malaltia greu que afecta tots els àmbits de la vida, inclosa la feina. Mentre les petites i mitjanes empreses fan front a pèrdues econòmiques particularment substancials a conseqüència de l'impacte global de la COVID-19, el consorci MENTUPP preveu que la capacitat de promoció i cobertura de la salut mental en les petites i mitjanes empreses (PIME) serà encara més limitada en el futur. Una segona onada de COVID-19 podria colpejar encara més les persones que pateixen depressió. És per aquest motiu que cal prendre mesures urgents en matèria de salut mental a la feina.

Recursos per a petites i mitjanes empreses

"La capacitat limitada de promoure la salut mental i oferir programes adequats de salut mental a la feina per als empleats és una preocupació que comparteixen la majoria dels encarregats de la presa de decisions a les petites i mitjanes empreses (PIME)", explica la professora Ella Arensman, coordinadora del projecte MENTUPP. A la UE, aquestes empreses contribueixen en més del 90 % de l'economia. En particular, les PIME dels sectors de la construcció, l'atenció sanitària i les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) s'han associat amb un major risc de dificultats en matèria de salut mental en comparació amb altres sectors. La COVID-19 té efectes importants a curt i llarg termini en la salut mental de les persones que treballen en aquests sectors. A més, la pandèmia provoca un augment de l'estrès, la preocupació per la feina i la incertesa laboral. Alhora, la situació de l'atenció als pacients amb problemes de salut mental ara es veu perjudicada per una reassignació dels recursos, i és menys probable que els que necessiten tractament demanin ajuda (per exemple, a causa de la percepció personal que la COVID-19 és més important ara mateix, o per temor a contagiar-se), fets que augmenten encara més el risc de dèficits de tractament. Podeu trobar informació i recursos per al tractament de la depressió, que poden contribuir a un enfocament proactiu per part de les persones i les parts relacionades (com els ocupadors), a ifightdepression.com i Mates in Construction.

Nou lloc web del projecte MENTUPP
El projecte de la Unió Europea MENTUPP abans es coneixia com a MINDUP*. Arran del canvi de nom del projecte, la informació sobre el Consorci i la informació del projecte, com les infografies relacionades amb el tema de la salut mental a la feina, estan disponibles a través de https://www.mentuppproject.eu/.

Imatge de l’equip investigador. Font:IMIM.

Sobre el projecte i la nostra institució

MENTUPP (sigles en anglès de "Promoció de la Salut Mental i Intervenció en l'Entorn Laboral") és un projecte de recerca internacional finançat per la UE amb l'objectiu principal de millorar la salut mental a la feina mitjançant el desenvolupament, l'aplicació i l'avaluació d'una intervenció en diversos nivells dirigida a les dificultats de salut mental a les PIME dels sectors de la construcció, l'atenció sanitària i les TIC. L'objectiu secundari és reduir la depressió i la conducta suïcida a la feina. MENTUPP consta de 17 socis internacionals amb una àmplia experiència en salut mental, prevenció de suïcidis, depressió, estigmatització de les malalties mentals, ciència de la implementació i economia de la salut.

La nostra institució és l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), que s'encarrega de gestionar aquest projecte. Més de 700 professionals desenvolupen activitats de recerca en el marc de l'IMIM, 190 dels quals són investigadors principals, distribuïts en 56 grups de recerca integrats en els cinc programes de recerca multidisciplinaris: Càncer, Epidemiologia i salut pública, Processos cardiovasculars i inflamatoris, Informàtica biomèdica, i Neurociències. Un dels membres del departament de Neurociències és el Dr. Benedikt Amann, investigador principal d'aquest projecte i expert en el tractament d'esdeveniments traumàtics en pacients amb trastorns mentals. El Dr. Benedikt Amann i els seus companys (Dra. Ana Moreno-Alcázar, Bridget Hogg, Prof. Victor Pérez) dirigiran un paquet de treball del projecte MENTUPP, creant intervencions que augmentin la conscienciació i millorin la identificació precoç dels problemes de salut mental específics del sector i el gènere, en particular, els trastorns depressius i l'ansietat comòrbida, i proporcionin vies per recolzar els ocupadors i empleats de les PIME en la construcció, la salut i altres sectors.

*Nota: MINDUP ha esdevingut MENTUPP. El projecte MENTUPP UE abans es coneixia com a MINDUP. El projecte MINDUP UE no està associat ni recolzat per Goldie Hawn i la Fundació Hawn i el seu programa MindUp, al qual es pot accedir a través del lloc web següent: https://mindup.org/

Més informació sobre MENTUPP: https://www.mentuppproject.eu/


 

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte