18/11/2021 - Nota de premsa
Metges i investigadors dels serveis de Malalties Infeccioses i de Farmàcia de l'Hospital del Mar, de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) i de l'Hospital Universitari Sos Espases, han validat que la combinació de l'antibiòtic ceftazidima/avibactam, aprovat als Estats Units l'any 2015, amb altres antibiòtics és una estratègia efectiva per fer front a infeccions causades per variants del bacteri Pseudomonas aeruginosa que es mostren resistents a tots els tractaments. Fins i tot al ceftazidima/avibactam en solitari. El treball el publica la revista Microbiology Spectrum i és un dels primers que valida aquest abordatge per abordar el tractament d'aquest bacteri en aquelles variants resistents als antibiòtics.
El bacteri Pseudomonas aeruginosa està present a tot el món, en diferents variants. La seva capacitat per escapar-se dels tractaments antibiòtics existents el converteix en una de les principals preocupacions en aquest camp. De fet, entre el 10 i el 40% de les infeccions que provoca aquest bacteri a l'Estat són responsabilitat de variants que no responen als medicaments disponibles. És un organisme oportunista, que afecta sobretot persones immunodeprimides, i pot provocar problemes que van de lleus a molt greus, com la pneumònia, afectacions cardiovasculars i sèpsia. L'Organització Mundial de la Salut (OMS), ha qualificat la resistència als tractaments antibiòtics com una de les principals amenaces a la salut mundial, la salut alimentària i al desenvolupament, i calcula que cada any moren 700.000 persones per infeccions resistents als tractaments, xifra que pot arribar als deu milions l'any 2050 si no es remet la tendència a la utilització incorrecta dels antibiòtics.
Sandra Domene (esquerra) i Milagro Montero (dreta).
Millor acompanyat
El treball, realitzat en mostres in vitro de set variants del bacteri, inclosa la predominant a Catalunya, va consistir a comprovar l'efectivitat del ceftazidima/avibactam sol i en combinació amb altres antibiòtics. "L'objectiu és, amb les eines de què disposem en aquests moments, optimitzar els tractaments", explica la Dra. Milagro Montero, autora principal del treball i metgessa adjunta del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar. "En aquest cas, es tracta de bacteris resistents a tots els tractaments, i analitzem com utilitzant un antibiòtic davant el qual mostren resistència, en combinació amb un altre, l'eliminem", afegeix.
Segons els resultats, "en més del 80% de les variants resistents a ceftazidima/avibactam, aquestes combinacions funcionen i, en una d'elles, la combinació elimina a totes les variants resistents a l'antibiòtic de referència", destaca la Dra. Montero. Així, la combinació de ceftazidima/avibactam amb amikacina o aztreonam va assolir una eficàcia del 85,7%, que va arribar al 100% en el cas de la combinació amb colistina. Per contra, l'assaig amb meropenem va quedar-se amb una eficàcia per sota del 30%.
Aquests resultats porten als investigadors a plantejar la necessitat de realitzar un assaig clínic per avaluar l'eficàcia en humans d'aquestes combinacions d'antibiòtics. De moment, però, l'estudi permet comptar amb una alternativa de tractament per a pacients sense cap altra alternativa.
Article de referència
Montero MM, Domene Ochoa S, López-Causapé C, Lque S, Sorlí L, Campillo N, López Montesinos I, Padilla E, Prim N, Angulo-Brunet A, Grau S, Oliver A, Horcajada JP. 2021. Time-Kill Evaluation of Antibiotic Combinations Containing Ceftazidime-Avibactam against Extensively Drug-Resistant Pseudomonas aeruginosa and Their Potential Role against Ceftazidime-Avibactam-Resistant Isolates. Microbiol Spectr 9:e00585-21. https://doi.org/10.1128/Spectrum.00585-21
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte