23/11/2021 - Covid-19
S'han analitzat dades de les més de 90.000 persones diagnosticades amb COVID-19 a Catalunya fins al mes de juliol de l'any passat. Més d'un 6% havien patit un ictus en algun moment abans del contagi. Les persones de menys de 60 anys que han patit un ictus abans de contraure la COVID-19 tenen tres vegades més risc de morir que les que no han patit aquesta patologia. Aquest risc cau a 1,3 vegades en persones d'entre 60 i 80 anys i no és significatiu en aquelles de més de 80 anys. Els investigadors apunten que cal tenir en compte aquest fet a l'hora d'establir les prioritats de vacunació contra la COVID-19. El treball el publica la revista Stroke i és el primer estudi d'aquest tipus a l'Estat i un dels primers del món.
Tenir menys de 60 anys i haver patit algun tipus d'ictus incrementa tres vegades el risc de morir després de patir la COVID-19. En el cas de les persones d'entre 60 i 80 anys, aquest risc continua sent 1,3 vegades més alt que les persones del mateix grup d'edat que no han patit un ictus. És la conclusió del primer estudi poblacional sobre la relació entre la mortalitat després de patir la COVID-19 i el fet d'haver patit un ictus realitzat a l'Estat, i un dels pocs fets fins ara al món. En són responsables metges i metgesses i investigadors i investigadores del Servei de Neurologia de l'Hospital del Mar i del Grup de recerca Neurovascular de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar). El publica la revista Stroke.
L'estudi ha analitzat dades de totes les persones infectades pel coronavirus SARS-CoV-2 a Catalunya entre l'1 de febrer de 2020 i l'1 de juliol del mateix any, gràcies al programa d'analítica de dades per a la recerca i la innovació en salut (PADRIS), que gestiona l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) del Departament de Salut de la Generalitat. En total, 91.629 persones, de les quals, 5.752, el 6,27%, havien patit un ictus abans de la infecció. D'aquestes, el 30% va morir després de patir la COVID-19, davant el 9% en el grup de pacients que no havia patit un ictus abans de contraure la malaltia. A totes les persones analitzades se'ls va fer un seguiment fins a final del 2020.
"Tot indica que el fet que s'incrementi la mortalitat després de la COVID-19 en aquest col·lectiu és a causa del fet que pateixen un major grau de discapacitat derivat de l'ictus, és a dir, tenen, entre altres, problemes de mobilitat amb la qual cosa, en el cas d'una infecció, és més probable que aquesta sigui més greu a nivell respiratori, ja que tenen més problemes per ventilar o empassar", explica la Dra. Elisa Cuadrado, metgessa adjunta del Servei de Neurologia, autora principal del treball i investigadora a l'IMIM-Hospital del Mar. Per tant, "és la discapacitat secundària a l'ictus la que creiem que fa que tinguin un risc més alt de patir una infecció per COVID-19 més greu i de morir després de patir-la o de tenir més complicacions derivades de la infecció", conclou la Dra. Cuadrado.
D'esquerra a dreta, Angel Ois, Elisa Cuadrado Godia, Uxue Lazcano, Ana Rodriguez Campello i Jaume Roquer
Més risc en pacients de menys de seixanta anys
El treball conclou que, contràriament al que es podia esperar, el risc és més alt en el col·lectiu de persones més joves que han patit un ictus, les de menys de 60 anys. També és alt en el grup entre els 60 i els 70 anys, i no és significatiu en les de més de 80 anys, segurament a causa del fet que pateixen altres malalties cròniques. Per contra, no s'han trobat diferències entre homes i dones.
A la vegada, el risc és més alt si s'ha patit prèviament un ictus hemorràgic, un tipus d'accident cerebrovascular que provoca més seqüeles. En aquest col·lectiu, el risc s'eleva a cinc vegades més entre les persones més joves, i es manté dues vegades més alt en les que tenen entre 70 i 80 anys. En el cas d'aquelles que han patit un ictus isquèmic, el risc és tres vegades més alt si es tenen menys de 60 anys, i 1,3 vegades més alt entre les persones que tenen entre 70 i 80 anys. Respecte als pacients que han patit una hemorràgia subaracnoidal, el risc és cinc vegades més alt entre els més joves, en tractar-se d'un tipus d'accident cerebrovascular més habitual en persones d'aquesta forquilla d'edat. En casos d'ictus transitoris, més lleus i que poden provocar menys seqüeles, no s'ha detectat un increment del risc de mortalitat. Els investigadors també van poder determinar que el temps passat entre el moment d'haver patit l'ictus i la infecció per COVID-19 influeix en aquest risc, sent més elevat en casos més recents.
Per tot plegat, els investigadors defensen que s'ha de prioritzar el col·lectiu que ha patit algun tipus d'ictus i té menys de 60 anys en les polítiques de vacunació contra la COVID-19. "Una persona de menys de 70 anys que ha patit un ictus previ al contagi de la COVID-19, que té una discapacitat provocada per aquesta patologia prèvia, ha de ser considerada població de risc i prioritzada en la planificació de la vacunació contra aquesta malaltia", apunta el Dr. Àngel Ois, últim signant del treball, metge adjunt del Servei de Neurologia i també investigador de l'IMIM-Hospital del Mar. D'altra banda, el Dr. Jaume Roquer, cap del Servei de Neurologia i coordinador del Grup de recerca Neurovascular de l'IMIM-Hospital del Mar, afegeix que "les dades d'aquest estudi són una nova evidència de la importància social i sanitària de la malaltia cerebrovascular i de la necessitat de seguir millorant en la prevenció i en el tractament d'aquesta patologia".
L'estudi és fruit d'un dels seixanta projectes presentats en la priorització de projectes del programa PADRIS. Com destaca Uxue Lazcano, primera signant del treball i investigadora de l'IMIM i de l'AQuAS, "ha sigut molt interessant passar del disseny del projecte basat en les mancances que tenien els estudis fets prèviament, a l'extracció de dades "vives" en plena pandèmia. Hem viscut la sinergia del món més aplicat/clínic, de la mà de la Dra. Cuadrado i el Dr. Ois, amb la seva àmplia experiència en el tractament de l'ictus i l'expertesa que teníem des del PADRIS en estudis amb dades actuals de la COVID-19, per poder dur a terme un estudi de gran qualitat amb dades poblacionals".
Article de referència
Uxue LazcanoMSc, Elisa Cuadrado-GodiaMD, PhD, María GrauMD, PhD, Isaac Subirana, MStat, PhD, Elisenda Martínez-Carbonell, MStat, Marc Boher-Massaguer, MSc, Ana Rodríguez-CampelloMD, PhD, Eva Giralt-SteinhauerMD, PhD, Isabel Fernández-PérezMD, Jordi Jiménez-Conde, MD, PhD, Jaume RoquerMD, PhD, Ángel OisMD, PhD
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte