Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

Nota de premsa

Una trucada per garantir el compliment dels nivells de colesterol després de patir un infart

Aplicar un protocol de seguiment telefònic a les persones que han patit un infart incrementa de forma molt important el compliment dels nivells recomanats a les guies clíniques de colesterol LDL, el colesterol dolent, en sang.

Una simple trucada pot marcar la diferència entre tenir un alt risc de patir un nou infart o una altra malaltia cardiovascular o aconseguir controlar un dels principals factors de risc, tenir nivells alts de colesterol LDL, l'anomenat colesterol dolent. Així ho ha demostrat un estudi de la Unitat de Rehabilitació Cardíaca del Servei de Cardiologia de l'Hospital del Mar i el Grup de Recerca biomèdica en malalties del cor de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar), que ha publicat la revista Frontiers in Cardiovascular Medicine. El treball valida el protocol de seguiment d'aquestes persones que ja s'aplica al centre. L'Hospital del Mar és pioner a Catalunya en usar una eina d'aquest tipus, amb la qual ha assolit unes xifres de compliment dels nivells de colesterol per part dels pacients molt superiors a la mitjana.

Neus_Badosa_Nuria_Rodriguez_Lluis_Recasens_Sonia_Ruiz_Nuria_Farre_Consol_Ivern

Membres de l'equip responsable de l'estudi. D'esquerra a dreta, Neus Badosa, Núria Rodríguez, Lluís Recasens, Sonia Ruiz, Núria Farré i Consol Ivern

Com apunta la Dra. Sonia Ruiz, metgessa adjunta del Servei de Cardiologia, investigadora de l'IMIM-Hospital del Mar i autora principal de l'estudi, "disposem una consulta creada específicament per complir el seguiment i no ser tolerants, laxes, amb l'objectiu d'aconseguir que els pacients assoleixen els nivells de colesterol recomanats, aconseguint uns resultats que a Catalunya no sabem que hagi obtingut ningú". Segons el protocol que es valida al treball que ara es publica, les persones que han patit un infart, a banda de seguir un procés de rehabilitació cardíaca que inclou educació en hàbits de vida saludables, ja tenen concertada una analítica per avaluar els seus nivells de colesterol sis setmanes després l'alta. Una setmana després, un cardiòleg en revisa els resultats i es posa en contacte amb ells per telèfon per avaluar el seu estat i, si cal, ajustar el tractament amb els medicaments que prenen per controlar el colesterol. En els casos en els quals no s'ha arribat a l'objectiu fixat per les guies clíniques, que en el moment de l'estudi era de menys de 70 mg/dL de colesterol LDL en sang, s'ajusta el tractament i es programa una segona analítica un mes i mig més tard, amb una nova visita telemàtica.

D'aquesta manera, els cardiòlegs de l'Hospital del Mar han assolit un nivell de compliment dels nivells establerts per les guies clíniques del 71%. És a dir, dels 497 pacients seguits en el període estudiat, 327 van arribar al nivell de colesterol en sang recomanat. Una xifra que està molt lluny del poc més del 30% registrat de mitjana al món. No tan sols això, sinó que es va aconseguir mantenir un alt compromís de les persones en seguiment. Així, el 92% dels participants van fer-se la primera analítica. Aquesta bona adherència al tractament es manté en el temps, ja que al cap de dotze mesos de l'infart, el 71% dels pacients encara té un bon control del colesterol LDL. Abans de l'aplicació del nou protocol, el seguiment de l'evolució d'aquests casos una vegada rebien l'alta es portava a terme pels especialistes en Cardiologia de l'atenció primària.

"En dotze setmanes, tots els pacients, tenen el tractament òptim que necessiten o que toleren, perquè també es revisen els efectes secundaris de la medicació, tot i que només un 10% en pateixen", apunta la Dra. Ruiz. El treball també ha tingut en compte que el llindar de colesterol recomanat s'ha rebaixat en els últims anys a només 55 mg/dL de colesterol LDL en sang. En aquest cas, el percentatge d'assoliment es redueix al 34%, però encara és superior a la mitjana registrada en diferents estudis publicats a Europa, que se situa en només el 25%. A més, els investigadors destaquen que en molts dels casos seguits en el treball de l'Hospital del Mar, encara hi havia marge per ajustar el tractament i acostar-se a aquesta xifra.

El risc de tenir nivells alts de colesterol després d'un infart

Un dels principals factors de risc en les malalties cardiovasculars és presentar nivells alts de colesterol LDL, lipoproteïnes de baixa densitat, ja que pot generar plaques a les artèries que afectin la circulació de la sang, arribant a bloquejar-la. En els casos de persones que han patit un infart és vital reduir la quantitat de greix en sang per evitar un nou accident isquèmic. Això s'aconsegueix amb un abordatge múltiple, que passa per la rehabilitació cardíaca i educació sanitària i un tractament farmacològic amb estatines i altres medicaments. En aquests moments, el nivell recomanat per les guies clíniques en aquests pacients és menor de 55 mg/dL de colesterol en sang.

Article de referència

Ruiz-Bustillo S, Badosa N, Cabrera-Aguilera I, Ivern C, Llagostera M, Mojón D, Vicente M, Ribas N, Recasens L, Martí-Almor J, Cladellas M and Farré N (2022) An intensive, structured, mobile devices-based healthcare intervention to optimize the lipid-lowering therapy improves lipid control after an acute coronary syndrome. Front. Cardiovasc. Med. 9:916031. doi: 10.3389/fcvm.2022.916031

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte