Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

27/10/2022 - Covid-19

Alguns pacients amb VIH necessiten un seguiment individualitzat per garantir la resposta a la vacuna de la COVID-19

Un estudi de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques i de la Universitat Pompeu Fabra ha mostrat que no tot el col·lectiu de persones amb infecció per VIH respon de forma adequada a la vacunació contra el SARS-CoV-2. El treball el publica la revista Frontiers in Immunology.

Fins al 20% de les persones amb infecció per VIH en tractament amb antiretrovirals no recuperen els nivells normals de cèl·lules immunitàries en sang. Aquestes persones, amb un sistema immunitari deprimit, van ser considerades grup de risc davant la infecció per SARS-CoV-2 i van ser prioritzades a l'estratègia de vacunació contra la COVID-19, com es va fer en altres col·lectius considerats de risc. Però, fins ara, es desconeixia quina havia estat la seva resposta a la immunització amb vacunes basades en ARN, com les de les companyies Pfizer i BioNTech. Un estudi del Grup de recerca en Patologia infecciosa i antimicrobians de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques i el Grup de Recerca en Biologia de la Infecció de la Universitat Pompeu Fabra, ho ha analitzat en el primer treball fet al món en aquest camp, publicat per la revista Frontiers in Immunology.

Els investigadors van fer seguiment de la resposta immunitària de deu persones amb aquestes característiques després de la primera i la segona dosi de la vacuna. I les van comparar amb altres deu persones amb un sistema immunitari normal. Els resultats indiquen, segons el Dr. Robert Güerri, autor principal de l'estudi, investigador de l'IMIM-Hospital del Mar i cap de secció del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar, que "el 50% d'aquestes persones van fer una resposta immunitària insuficient, cinc dels deu casos analitzats. Però en els que van rebre una tercera dosi de reforç, aquesta resposta millorava".

Als voluntaris que van mostrar una resposta insuficient se'ls hi va oferir rebre una dosi de reforç de la vacuna. Només tres ho van acceptar. En aquests casos, les anàlisis van mostrar un efecte positiu del tractament per fer front a la COVID-19. Els investigadors no han pogut atribuir a cap factor en concret les diferents respostes immunitàries obtingudes. La vacunació no va afectar el control del VIH ni es van detectar efectes adversos significatius.

Fer un seguiment personalitzat

Els resultats porten al Dr. Güerri a concloure que "en aquest grup de pacients, que pot arribar a ser fins al 20% de les persones amb infecció per VIH, cal fer un seguiment específic, no se'l pot tractar com si fos un grup immunocompetent normal, és a dir, un pacient amb VIH que ha respost de forma completa al tractament, sinó que és necessari individualitzar el seu seguiment. Això implica mesurar la resposta vacunal".

En el mateix sentit, el coordinador del Grup de Recerca en Biologia de la Infecció de la UPF i autor principal de l'estudi, el Dr. Andreas Meyerhans, apunta que "quan una persona amb VIH es vacuna, es dona per fet que hi ha un patró de resposta i que assoleixen un bon nivell de protecció davant la infecció. En el grup estudiat, però, cal certificar-ho amb proves específiques, tant d'immunitat cel·lular com humoral, per veure el grau de resposta generat, perquè la seva resposta és molt més variable". Hi coincideix la Dra. Marta Sisteré-Oró, investigadora del mateix grup de la UPF i una de les autores principals del treball, que conclou que l'estudi demostra que "el 50% dels pacients amb VIH immunològicament no-responents mostren respostes immunitàries insuficients un cop vacunats contra la COVID-19, per la qual cosa, és important incrementar aquestes respostes en aquests persones".

D’esquerra a dreta: Andreas Meyerhans, Marta Sisteré-Oró i Robert Güerri.

Article de referència

Sisteré-Oró M, Andrade N, Wortmann DDJ, Du J, Garcia-Giralt N, González-Cao M, Güerri-Fernández R, Meyerhans A. Anti-SARS-COV-2 specific immunity in HIV immunological non-responders after mRNA-based COVID-19 vaccination. Front Immunol. 2022 Aug 26;13:994173. doi: 10.3389/fimmu.2022.994173. PMID: 36091014; PMCID: PMC9459333.

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte