23/07/2024 - Nota de premsa
Un equip de metges de l'Hospital del Mar, Metges Sense Fronteres i Epicentre, divisió de MSF dedicada a l'epidemiologia i a la recerca mèdica, han publicat un estudi que valida la utilitat de l'ecografia de tòrax per a identificar quins pacients poden tenir una pitjor evolució a causa de la pneumònia causada per COVID-19. El treball, que publica la revista Journal of Clinical Medicine, estableix un barem útil per a discernir quins pacients tenen més risc de desenvolupar complicacions greus per la infecció provocada pel SARS-CoV-2, podent requerir l'ingrés a una unitat de cures intensives i/o necessitar ventilació invasiva.
D'esquerra a dreta, Sergi Rodríguez, Robert Güerri, Lucía Suaya
L'estudi es va portar a terme durant les primeres onades de la pandèmia, entre el mes d'agost de l'any 2020 i el mes d'abril del 2021. Es van fer més de 600 ecografies a un grup de 248 pacients ingressats per COVID-19 a l'Hospital del Mar, per avaluar si aquesta tècnica era útil per a predir la seva evolució. La prova va consistir a avaluar l'estat dels pulmons a dotze punts diferents i establir una puntuació en funció de les imatges obtingudes.
Dels 248 pacients avaluats, amb una mitjana d'edat de 60 anys, dos de cada tres eren homes, tretze van morir i 36 pacients van necessitar ingrés a l'UCI. La mitjana de dies d'ingrés entre els que van sobreviure va ser de 8,5 dies.
Quatre vegades més risc en aquells amb més puntuació
L'estudi ha permès establir que aquells pacients amb una puntuació igual a superior a 17 punts, sobre un màxim de 36 possibles, a l'ecografia de tòrax tenien fins a quatre vegades més risc d'una evolució negativa. Aquesta evolució negativa podria derivar a l'ingrés a l'UCI del pacient o la necessitat de ventilació invasiva. En determinats casos, fins i tot podria suposar la mort del pacient. En aquests casos es faria necessària una intervenció precoç, fins i tot amb teràpia amb oxigen. Al contrari, l'estudi estableix que en aquells pacients amb una puntuació menor de set punts es podria qualificar la malaltia com a no severa i abordar la infecció amb el tractament estàndard.
En relació amb aquestes conclusions, el Dr. Robert Güerri, cap de secció del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar, investigador del seu institut de recerca i un dels signants del treball, destaca que "durant la primera onada de la COVID-19, es va portar a terme aquest estudi per avaluar la utilitat diagnòstica i pronòstica de l'ecografia pulmonar en el seguiment de pacients amb COVID-19. Aquest estudi va permetre que molts professionals, sobretot metges residents, es familiaritzessin amb l'ús de l'ecografia, descobrint la seva versatilitat i utilitat clínica". El treball, en el qual han tingut un paper determinant els metges i metgesses residents que completaven la seva formació a l'Hospital del Mar, també destaca que repetir la prova al cap de 72 hores de l'ingrés del pacient no millora la seva capacitat pronòstica.
L'estudi confirma la utilitat d'aquesta prova diagnòstica en COVID-19 i apunta al seu ús potencial en altres malalties víriques amb afectació pulmonar. "Des de 2018, MSF té un pla de formació i d'implementació d'ecografia portàtil per a capacitar al personal sanitari dels projectes i millorar l'atenció al pacient", indica Cristian Casademont, director mèdic de MSF. "És una eina de diagnòstic ràpida i eficaç amb el potencial de millorar substancialment la qualitat assistencial. Per exemple, MSF ha realitzat recentment un estudi al Sudan del Sud i Guinea Bissau sobre com l'ecografia facilita el diagnòstic de pacients pediàtrics amb tuberculosi".
Per altra banda, com explica el Dr. Güerri, "després de les onades inicials de la COVID-19, l'ús de l'ecografia clínica s'ha estès entre professionals sanitaris de diverses àrees mèdiques. S'ha convertit en una eina tant diagnòstica com pronòstica, facilitant la presa de decisions informades. Els metges han adoptat l'ecografia per a avaluar ràpidament als pacients, millorant l'eficiència i la precisió del tractament en un entorn clínic exigent i dinàmic".
Aquest estudi ha estat possible gràcies al suport, entre altres, del fons Transformational Investment Capacity (TIC) de Metges Sense Fronteres (MSF), que va prioritzar entre els seus projectes la formació, ús avançat i recerca d'Ultrasons en el Punt d'Atenció (POCUS).
Article de referència
Lightowler, M.S.; Sander, J.V.; García de Casasola Sánchez, G.; Mateos González, M.; Güerri-Fernández, R.; Lorenzo Navarro, M.D.; Nackers, F.; Stratta, E.; Lanusse, C.; Huerga, H. Evaluation of a Lung Ultrasound Score in Hospitalized Adult Patients with COVID-19 in Barcelona, Spain. J. Clin. Med. 2024, 13, 3282. https://doi.org/10.3390/jcm13113282
Més informació
Servei de Comunicació Hospital del Mar Research Institute/Hospital del Mar: Marta Calsina 93 3160680 mcalsina@researchmar.net, David Collantes 600402785 dcollantes@hospitaldelmar.cat
Ivan M. García. Head of Media Unit - Barcelona. Médicos Sin Fronteras. T. (+34) 93 304 62 94. M: 676 39 02 80. ivan.munoz@barcelona.msf.org
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte