Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

07/07/2010 - Informació general

La malaltia renal en pacients amb dolor toràcic d’origen coronari incrementa el risc de mortalitat

L'estudi s'ha publicat a la revista Archives of Internal Medicine

La malaltia renal en pacients amb dolor toràcic d’origen coronari incrementa el risc de mortalitat

Segons un estudi internacional publicat a la revista Archives of Internal Medicine, en el que ha participat Jaume Marrugat, director del programa de recerca en Processos Inflamatoris i cardiovasculars de l’IMIM, juntament amb altres investigadors del Grup de Recerca en Epidemiologia i Genètica Cardiovascular, la malaltia renal és un predictor significatiu de la mortalitat hospitalària i de la mortalitat a 30 dies en pacients que es presenten a l’hospital amb un dolor toràcic d’origen coronari, l’anomenada síndrome coronària sense elevació del ST (SCASEST).

L’estudi conclou que els pacients que tenen SCASEST i malaltia renal tenen un risc de mort més de dues vegades superior als que no pateixen la malaltia renal associada. No obstant, aquells pacients que, tot i tenir les dues patologies, se’ls ha realitzat una angiografia coronària, tenen un risc de mortalitat significativament menor, tot i que encara continua sent elevat respecte a aquells que no tenen associada la patologia renal. Segons Jaume Marrugat, "es creu que això és degut a que la malaltia renal es sol associar a una arteriosclerosi accelerada".

L’estudi va ser realitzat amb 13.141 pacients de tres registres multinacionals, d’aquests un 32% tenien malaltia renal. La taxa de mortalitat hospitalària dels pacients amb malaltia renal era d’un 5,4 % i a 30 dies era de 7,2 %. Aquests índexs eren significativament superiors als observats en pacients amb SCASEST sense malaltia renal. Per altra banda, els pacients amb malaltia renal que se’ls va practicar una angiografia tenien un 36% menys de risc de mortalitat hospitalària i un 40% menys de risc de mortalitat a 30 dies. No obstant això els índex de mort hospitalària i a 30 dies, continuaven sent significativament superiors als observats en els pacients que patien SCASEST sense malaltia renal i als que també se’ls va practicar una angiografia.

Arrel d’aquesta troballa, els investigadores recomanen sol·licitar rutinàriament en els controls analítics dels pacients amb SCASEST el filtrat glomerular, ja que la determinació només de la creatinina pot ser insuficient per a detectar alguns d’aquests pacients d’alt risc. Així mateix, l’angiografia hauria de considerar-se indicada per a tots els pacients amb SCASEST i malaltia renal.

Igual com passa en altres subgrups de pacients, cal intensificar les mesures terapèutiques per a mitigar fins on sigui possible l’elevat peatge en vides que s’endu aquesta patologia (el doble que en la resta de pacients). Els investigadors diuen que són necessàries mesures terapèutiques intenses addicionals, inclús després de l’angiografia, degut a l’alt risc de mortalitat residual en aquesta població.

Aquesta recerca obre noves línees per avançar en la recerca etiològica d’aquestes malalties i millorar la supervivència dels pacients amb patologies coronàries.

Article de referència:

Relation Between Renal Function and Outcomes in Patients With Non–ST-Segment Elevation Acute Coronary Syndrome.Real-World Data From the European Public Health Outcome Research and Indicators Collection Project. Ilan Goldenberg, Isaac Subirana, Valentina Boyko, Joan Vila, Roberto Elosua, Gaieta Permanyer-Miralda, Ignacio Ferreira-González, Michal Benderly, Victor Guetta, Shlomo Behar, Jaume Marrugat, FESC. Arh Intern Med, Vol 170: 888-895.

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte