24/11/2017 - Nota de premsa
Dos estudis liderats per neuròlegs de l'Hospital del Mar i de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques revelen que aquests tractaments incrementen la mortalitat a les primeres hores després de patir l'atac. Els investigadors recomanen no prescriure antiagregants en pacients sense indicacions clares, i, especialment, en pacients amb fibril·lació auricular, pel risc de complicacions greus.
Dos treballs liderats per investigadors de l'Hospital del Mar i de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) destaquen els efectes negatius dels tractaments antitrombòtics i anticoagulants previs a un hemorràgia cerebral en la supervivència dels pacients. En aquest sentit, indiquen un risc més alt de mort a les primeres hores després de patir l'atac en els pacients que reben aquests medicaments, perquè les hemorràgies intracranials augmenten de volum més ràpidament. El primer d'ells es va publicar el passat mes de febrer a la revista Neurology i el segon ha estat publicat el mes de setembre a l'European Journal of Neurology.
Les dades dels estudis indiquen que la mortalitat a les 24 hores després de patir una hemorràgia cerebral és del 19% en pacients que estaven en tractament antiplaquetari (AP, fonamentalment aspirina) i del 27% pels tractats amb antagonistes de la vitamina K (VKA, fonamentalment Sintrom). Per contra, se situava en el 6,5% en aquells que no rebien cap tractament previ. Per obtenir aquestes dades s'han analitzat 529 pacients, dels quals 236 prenien algun d'aquests medicaments. La mortalitat al cap de 3 mesos també era significativament superior en els pacients tractats amb AP (49,7%) i VKA (58,4%) que en els no pretractats (31,1%).
Extensió de l'hemorràgia intracranial
El segon estudi s'ha centrat a analitzar l'efecte d'aquests tractaments en el creixement ultra precoç (durant les primeres 6 hores) de l'hemorràgia intracranial, estudiant 197 casos, dels quals, 87 prenien AP o VKA. El volum de l'hematoma en les primeres 6 hores era més del doble en aquests pacients (19,7 mL/h en aquells que prenien AP i 16,2 mL/h en els que prenien VKA davant els 8,4 mL/h que no ho feien abans de patir l'atac). Això pot explicar el fracàs observat en els estudis que van utilitzar tractaments que revertien l'efecte antitrombòtic en aquests pacients, ja que tot i arribar ràpidament a l'hospital, el volum de les hemorràgies cerebrals és ja molt gran. A més, la mortalitat a les primeres 24 hores també variava. Passava del 3,6% al grup de pacients no pretractats al 18% pels que seguien tractament amb antiplaquetaris i al 29,7% pels tractats amb VKA.
Aquests resultats han portat al Dr. Jaume Roquer, cap del Servei de Neurologia de l'Hospital del Mar i coordinador del Grup de recerca neurovascular de l'IMIM, a afirmar que "tot i que els antitrombòtics són fàrmacs molt útils, no s'han de prescriure si no estan clarament indicats". En aquest sentit, ha apuntat que "en pacients amb fibril·lació auricular, mai s'han de prescriure antiagregants", ja que són poc efectius i presenten "un nivell considerable de complicacions greus", similar al d'altres fàrmacs que són molt més efectius (anticoagulants d'acció directa). A la vegada, ha explicat que els estudis permeten "identificar un subgrup de pacients d'alt risc de mortalitat precoç en els quals" ha apuntat "cal fer un monitoratge més estret de la seva situació clínica".
Referències:
Roquer J, Vivanco Hidalgo RM, Ois A, Rodríguez Campello A, Cuadrado Godia E, Giralt Steinhauer E, Gómez González A, Soriano Tarraga C, Jiménez Conde J. Antithrombotic pretreatment increases very-early mortality in primary intracerebral hemorrhage. Neurology. 2017;88:885-891. doi:10.1212/WNL.0000000000003659. PMID: 28148636.
Roquer J. Vivanco-Hidalgo R, Capellades J, Ois A, Cuadrado-Godia E, Giralt-Stainhauer E, Soriano-Tárraga C, Mola-Caminal, M, Serra-Martínez M, Avellaneda-Gómez C, Jiménez-Conde J, Rodríguez-Campello A. Ultra-early hematoma growth in antithrombotic pretreated patients with intracerebral hemorrhage. Eur J Neurol. 2017. 2017 Sep 14. doi: 10.1111/ene.13458. PMID: 28906578
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte