14/10/2021 - Nota de premsa
Es tracta de pacients amb obesitat sense malalties associades, anomenats metabòlicament sans, i representen una de cada cinc persones que se sotmeten a aquest tipus d'intervenció. Els seus nivells de colesterol, glucosa, triglicèrids i indicadors de fetge gras continuen baixant cinc anys després de la cirurgia. La millora és inferior a la dels pacients amb obesitat que sí que tenen problemes metabòlics abans de passar per quiròfan i que, per tant, parteixen de nivells més alts, però demostra la utilitat d'incloure'ls en el procediment quirúrgic. Ho demostra un estudi del Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital del Mar, el primer fet a l'Estat, que publica la revista Surgery for Obesity and Related Diseases.
Les persones amb obesitat mòrbida, però sense comorbiditats afegides, com ara colesterol o fetge gras, anomenats pacients amb obesitat metabòlicament sans, mantenen a llarg termini els beneficis de sotmetre's a cirurgia bariàtrica. Així ho demostra un estudi que ha analitzat dades de gairebé 200 pacients amb obesitat greu que han passat per quiròfan a l'Hospital del Mar. El treball l'ha realitzat el Servei d'Endocrinologia i Nutrició del centre i l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), amb la Universitat Autònoma de Barcelona i el CIBER de Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició (CIBEROBN), i el publica la revista Surgery for Obesity and Related Diseases. Els mateixos investigadors ja havien publicat un primer estudi en el qual analitzaven l'evolució d'aquests pacients a un any. Aquest nou estudi és el primer d'aquest tipus realitzat a l'Estat.
D'esquerra a dreta, David Benaiges, Albert Goday i Anna Casajoana
Els investigadors van analitzar l'evolució a cinc anys de prop de 200 pacients intervinguts amb cirurgia bariàtrica a l'Hospital del Mar. Una de cada cinc d'aquestes persones no tenia comorbiditats afegides a l'obesitat abans de la intervenció, eren persones amb obesitat greu metabòlicament sanes. La resta presentava, com a mínim, una, ja fos diabetis, dislipidèmia (nivells alts en sang de colesterol i/o triglicèrids), hipertensió arterial o fetge gras. Els resultats indiquen que els dos col·lectius es beneficien de la cirurgia i que aquesta millora es manté en el període estudiat.
Els pacients sans abans de la cirurgia aconseguien millorar tots els indicadors analitzats cinc anys després de la intervenció. És el cas dels nivells de glucosa en sang, que baixaven un 7%, i els triglicèrids, que ho feien un 31%. També ho feien dos dels marcadors de fetge gras, un 29 i un 55%. Per contra els nivells de colesterol HDL, l'anomenat colesterol bo, pujaven el 37%. Unes dades que porten al Dr. Albert Goday, primer signant de l'estudi, cap de secció d'Endocrinologia del Servei d'Endocrinologia i Nutrició i investigador de l’IMIM, a assegurar que "moltes de les millores metabòliques assolides amb la cirurgia bariàtrica s'havien demostrat a curt termini, però ara demostrem que no es tracta d'una millora transitòria, sinó d'una realitat a llarg termini, ja que després de cinc anys, els pacients encara milloren". Aquest fet és rellevant, ja que actualment sabem que encara que dins del rang de normalitat, si aconseguim disminuir el nivell de glucosa en sang, de pressió arterial, de colesterol de baixa densitat (LDL) o d'indicadors de fetge gras, disminueix el nostre risc de patir malalties cardiovasculars.
Intervenció de cirurgia bariàtrica
Aquestes dades demostren la idoneïtat de sotmetre a aquest tipus de cirurgia a pacients amb obesitat sense comorbiditats. "Tot i estar sans, milloren, i això és important, perquè sabem que és qüestió de temps que aquests pacients emmalalteixin metabòlicament. Veiem que a cinc anys no estan malalts sinó que han millorat respecte al seu estat inicial", apunta el Dr. David Benaiges, metge adjunt del mateix servei, investigador de l’IMIM i últim signant d'aquest treball. Això pot fer plantejar un canvi en els actuals criteris d'inclusió en els procediments de cirurgia bariàtrica per incorporar persones amb un índex de massa corporal inferior a l'actual, fet que evitaria que el seu estat es degradés abans de la intervenció. En aquests moments només s'hi inclouen pacients amb obesitat i metabòlicament sans si presenten un índex de massa corporal superior a 40kg/m2.
En relació amb els pacients que presentaven alguna comorbiditat abans de sotmetre's a la cirurgia, l'estudi demostra que mantenen i incrementen els beneficis assolits a curt termini, convertint-se molts d'ells (3 de cada quatre) en persones metabòlicament sanes i revertint aquestes patologies associades a l'excés de pes. Els seus nivells de glucosa en sang queien un 25%, mentre que els de triglicèrids ho feien un 37%. Els dos indicadors de fetge gras disminuïen en un 32 i un 28%, mentre que el colesterol HDL s'incrementava el 42%. "Està clar que és molt important que una persona amb obesitat, encara que estigui en la categoria de metabòlicament sana, intenti canviar els seus hàbits de vida", explica el Dr. Goday. "Ho hem demostrat en pacients sotmesos a cirurgia bariàtrica, però segur que, en graus menors d'intervenció, amb petites millores d'estil de vida, aquests paràmetres milloraran, així com el risc de patir malalties associades", afegeix.
A Goday, H Julià, A de Vargas-Machuca, J Pedro-Botet, S Benavente, JM Ramon, M Pera, A Casajoana, M Villatoro, L Fontané, M Bisbe, E Climent, O Castañer, JA Flores-Le Roux, D. Benaiges. Bariatric Surgery Improves Metabolic and Non-Alcoholic Fatty Liver Disease Markers in Metabolically Healthy but Morbidly Obese Patients At 5 Years. Surgery for Obesity and Related Diseases 2021. DOI: 10.1016/j.soard.2021.07.021. ISSN: 1550-7289.
Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)
Tel:
(+34) 93 316 06 80
Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte