Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

06/03/2023 - Informació institucional

Les doctores Pilar Navarro i Neus Martínez, guanyadores del premi Vanguardia de la Ciencia

La votació popular ha escollit la recerca en càncer de pàncrees de les dues investigadores de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques com la més destacada entre els vuit projectes finalistes. Un reconeixement a la tasca realitzada i al talent femení. El lliurament del guardó es farà el dia 26 d'abril a La Pedrera.

L'estudi liderat per les doctores Pilar Navarro i Neus Martínez, investigadores del Grup de recerca en Noves dianes moleculars del càncer de l'IMIM-Hospital del Mar/Unitat Associada IIBB-CSIC, que va permetre identificar un nou possible marcador diagnòstic en càncer de pàncrees, ha guanyat el premi Vanguardia de la Ciencia, organitzat pel diari La Vanguardia i la Fundació Catalunya La Pedrera. El lliurament del guardó es farà el dia 26 d'abril a l'auditori de La Pedrera.

L'elecció de les guanyadores s'ha fet per elecció dels lectors de La Vanguardia entre les vuit candidatures seleccionades per un jurat, que destacaven la qualitat de la recerca i el fet que estigués liderada per dones científiques. Han rebut el 21% dels vots. Es tracta d'un premi honorífic que vol donar visibilitat a la recerca que es porta a terme a l'Estat.

Avenç en el càncer de pàncrees

L'estudi liderat per l'IMIM-Hospital Mar amb l'IIBB-CSIC-IDIBAPS, l'Hospital del Mar i en col·laboració amb l'Hospital Clínic, va permetre identificar un nou marcador de diagnòstic precoç que podria ser utilitzat en el tipus de càncer de pàncrees més habitual, l'adenocarcinoma ductal pancreàtic. El treball es va publicar a la revista eBioMedicine, del grup The Lancet.

Aquesta recerca va estudiar la utilitat de la detecció en sang d'un fragment soluble del receptor AXL, una proteïna que es troba a la superfície de les cèl·lules tumorals, per a identificar pacients amb càncer de pàncrees d'entre individus sans o pacients amb altres patologies pancreàtiques. Es va poder determinar que AXL funcionava com a biomarcador en plasma, indicant la presència de cèl·lules tumorals. En aquest punt, cal iniciar un estudi de validació prospectiva del biomarcador amb un nombre ampliat de pacients per poder confirmar si podria tenir utilitat a la pràctica clínica. Cal tenir en compte que ara mateix no existeix cap biomarcador per al diagnòstic precoç d'aquesta patologia, la qual avui en dia suposa la tercera causa de mort per càncer en els països desenvolupats.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte