Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

22/05/2023 - Informació general

Primer any del projecte PLAST-CELL

L'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, amb un equip multidisciplinari liderat pel Dr. Toni Celià-Terrassa, forma part d'un projecte EIC-Pathfinder amb el nom de PLAST-CELL, un consorci internacional liderat per la Dra. Verena Ruprecht, investigadora ICREA del Centre de Regulació Genòmica (CRG). En ell també hi participen l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), l'EMBL-EBI, del Regne Unit, i l'empresa francesa Cherry Biotech. El projecte, que ja arriba al seu primer any de funcionament, té com a objectiu ajudar a predir l'agressivitat tumoral i la metàstasi.

El consorci PLAST-CELL compta amb un finançament de 3 milions d'euros del Consell Europeu d'Innovació, un nou organisme incorporat per la Comissió Europea per donar suport a la comercialització de tecnologies d'alt risc i d'alt impacte a la Unió Europea. Es vol avançar en el coneixement de la capacitat d'una cèl·lula cancerosa per respondre a l'estrès ambiental que amenaça la seva supervivència. Aquesta capacitat és un indicador clau de la progressió i l'agressivitat dels tumors o d'un tumor.

El càncer disposa d'una gran plasticitat cel·lular, és a dir, la capacitat per canviar el comportament, la forma i la funció per sobreviure als entorns cel·lulars que amenacen la seva supervivència. Quan les cèl·lules canceroses intenten traslladar-se a una nova part del cos per fer metàstasi han de superar una sèrie de reptes, l'equivalent a un decatló a escala cel·lular. Quantificant la seva capacitat es podria predir l'agressivitat tumoral i el potencial metastàtic.

Entendre-ho seria de gran ajuda per a la investigació i el tractament del càncer, aplanant el camí per a eines noves de predicció i impulsant el desenvolupament de teràpies contra el càncer més efectives i personalitzades. Es crearà un microscopi d'imatges en viu d'alta resolució que es connectarà a un dispositiu que pot imitar l'estrès a què s'enfronten les cèl·lules canceroses quan proliferen i colonitzen diferents òrgans, inclosa la pressió mecànica de les cèl·lules en teixits densos o durant la migració. Es generaran conjunts de dades que alimentaran eines d'intel·ligència artificial.

El consorci creu que la plataforma donarà lloc a la 'Plastòmica', un camp completament nou en biologia que pot proporcionar una nova perspectiva en l'anàlisi, el diagnòstic i, en el futur, tractaments del càncer. Es confia que aquest nou camp obtindrà resultats en un període de deu anys.

Aquest projecte ha rebut finançament del programa HORIZON-EIC-2021-PATHFINDEROPEN de la Unió Europea en virtut de l'acord de subvenció 101046620. Podeu trobar més informació sobre el projecte a l'enllaç https://plastcell.eu/

Equip investigador.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte