Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

11/07/2023 - Informació general

Manuel Valero rep un premi de la Societat Espanyola de Neurociències per les seves contribucions a l'estudi del "GPS del cervell"

El Jurat del premi Fundació Tatiana per a Joves Investigadors, integrat per la junta directiva de la Societat Espanyola de Neurociències (SENC) i un membre del Consell Científic per a la Neurociència de la Fundació Tatiana, ha atorgat per unanimitat el premi Fundació Tatiana per a Joves Investigadors 2023 al Dr. Manuel Valero (Albacete, 1987), que des del gener d'aquest any desenvolupa la seva tasca investigadora a l'Hospital del Mar Research Institute de Barcelona.

El jurat ha valorat molt positivament l'excel·lència científica del candidat a través de l'impacte dels seus treballs publicats a la comunitat neurocientífica, així com el lideratge científic internacional i la seva capacitat per guiar i mentoritzar altres investigadors.

Amb aquest premi, es pretén promocionar la investigació del Dr. Valero, així com recompensar la tasca científica realitzada. El premi inclou una acreditació i una dotació econòmica de 2.000 euros aportada per la Fundació Tatiana. A més el guardonat formarà part del Comitè de Joves Investigadors de la SENC durant els propers dos anys, i pronunciarà una conferència plenària al Dia de la SENC, que tindrà lloc el proper 8 de setembre, en el marc del Congrés Mundial d'IBRO que es celebrarà a Granada del 9 al 13 de setembre.

Manuel Valero

Carrera brillant

Després de completar el seu doctorat a l'Institut Cajal-CSIC de Madrid, Manuel Valero es va traslladar com a postdoctorant al laboratori de György Buzsáki, de la Universitat de Nova York, líder mundial a l'estudi de les oscil·lacions cerebrals. A més, va compaginar la seva etapa doctoral amb estades al laboratori de Peter Somogy, de la Universitat d'Oxford, i el de Robert G. Averkin, a la Universitat Szeged, d'Hongria, tots neurocientífics de referència.

Com a estudiant de doctorat, Valero va publicar dos articles excel·lents a "Neuron" i "Nature Neuroscience" sobre dos projectes de fisiologia de gran dificultat que requerien registres electrofisiològics i anàlisi de dades innovadores, en què va destacar per la seva creativitat i la robustesa de les dades obtinguts.

En un dels seus darrers treballs, publicat l'any passat a Science (Explorant la dinàmica subllindar de les neurones de l'hipocamp mitjançant optogenètica), Valero, "utilitzant una nova tècnica basada en l'estimulació optogenètica per estudiar l'excitabilitat de les neurones, els processos neuronals responsables de la representació de l'espai al cervell", segons ressaltava la revista "Science". Les cèl·lules de lloc formen part del que col·loquialment es coneix com a "sistema GPS" del cervell.

Segons ressalta la directora de tesi, Liset Menéndez de la Prida, destacada experta en l'estudi dels mecanismes bàsics de les oscil·lacions cerebrals fisiològiques i epilèptiques, de l'Institut Cajal-CSIC, Manuel Valero "ha fet descobriments extraordinaris que han canviat la nostra manera de pensar sobre com els microcircuits locals representen la informació espacial. Ha publicat articles fonamentals en revistes líders com Science, Nature Neuroscience i Neuron. I ha rebut diversos premis, entre ells el prestigiós Peter and Patricia Gruber International Research Award in Neuroscience", atorgat per la Societat Americana de Neurociència i la Universitat de Yale, al que ara se suma el Premi Fundació Tatiana a Joves Investigadors.

El Dr. Manuel Valero dirigeix el Laboratori de Computació Neural de l'Hospital del Mar Research Institute, a Barcelona. El seu objectiu és entendre com les neurones interactuen i adapten les connexions per generar representacions neuronals del món, aprenentatge i records, i contribuir així a desentranyar els mecanismes neuronals subjacents a la cognició, i com les seves alteracions condueixen a estats patològics.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte