Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

26/02/2024 - Informació institucional

L’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar representa l’Estat al projecte PROSPERH

Es tracta d'un projecte finançat per la Unió Europea que té com a objectiu promoure una salut mental i física positiva al lloc de treball en un entorn canviant.

L'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar encapçala el projecte PROSPERH a l'Estat, una iniciativa finançada per EU-Horizon Europe, i formada per un consorci internacional de 21 socis de 19 països. Treballaran junts per desenvolupar i validar una intervenció multinivell, dirigida als aspectes organitzatius laborals, als individus i als seus iguals, els treballadors. Té tres components centrats en la promoció de la salut, l'automaneig i l'autogestió en línia i la indicació de les vies de derivació d'atenció clínica adequades.

Aquest projecte, iniciat el passat mes de gener i amb una duració de cinc anys, es basa en el coneixement i les eines existents desenvolupades pel consorci en projectes anteriors, també amb finançament europeu (MENTUPP i iFightDepression). Se centrarà en tres sectors que experimenten canvis significatius i reptes en salut física i mental, el teletreball i el treball mòbil basat en les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC), la salut i la construcció.

La participació espanyola al projecte la lidera el Dr. Daniel Guinart, metge adjunt del Servei de Psiquiatria de l'Hospital del Mar i Assistant Professor of Psychiatry and Molecular Medicine at Hofstra University/Northwell, a Nova York. Apunta que "donada la freqüència dels trastorns mentals i físics a l'entorn laboral, la detecció i intervenció precoç són fonamentals. A més, en abordar i donar suport obertament als empleats amb problemes de salut, els llocs de treball contribueixen a reduir l'estigma associat als problemes de salut mental i física, creant un entorn on els empleats se sentin còmodes buscant ajuda i compartint les seves dificultats". En el projecte també participen el Servei de Salut Laboral i la Unitat del Dolor del Servei d'Anestesiologia de l'Hospital del Mar.

Els llocs de treball han experimentat canvis ràpids en els últims anys, impulsats per les transicions digital i verda, i la pandèmia de la COVID-19. Han sorgit noves formes de treballar i gestionar els entorns de treball, les quals poden afectar la salut física i mental dels treballadors de noves maneres, tant positives com negatives. Els llocs de treball poden ser entorns promotors de salut, però com això pot ser aconseguit a la pràctica necessita ser explorat.

Per transformar els llocs de treball en entorns promotors de la salut, les empreses i els treballadors necessiten eines i recursos que millorin la conscienciació, promoguin la salut física i mental, donin suport a l'autogestió i indiquin les vies de derivació. Per millorar la salut dels treballadors, els legisladors i responsables polítics necessiten les últimes evidències sobre llocs de treball saludables i consells sobre com els governs i altres actors poden crear un entorn favorable per al canvi. Aquestes necessitats seran satisfetes pel projecte PROSPERH.

Un cop desenvolupada, la intervenció es provarà a Albània, Austràlia, Dinamarca, Alemanya, España, Hongria, Irlanda, Kosovo, Països Baixos, Portugal i Turquia. Els resultats clau del projecte inclouran directrius i recomanacions polítiques, així com un full de ruta per fer que el Portal PROSPERH estigui disponible gratuïtament per a les empreses.

La professora Ella Arensman, cap de la School of Public Health, Professora de Public Mental Health, University College Cork i directora científica a la National Suicide Research Foundation, que lidera globalment la iniciativa, afirma que "a través del projecte EU Horizon Europe - PROSPERH project, tenim una oportunitat única per construir, en base a evidències i intervencions desenvolupades pel projecte EU Horizon 2020 project MENTUPP, i avançar en les necessàries intervencions per millorar tant la salut mental com física del personal en entorns de treball canviants. PROSPERH dona suport a l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides: Salut i Benestar, enfortint la capacitat dels països per a la prevenció, l'alerta primerenca i la reducció del risc de problemes de salut mental i física".

D'altra banda, la Dra Eve Griffin, directora executiva de la National Suicide Research Foundation, que colidera el projecte, assegura que "la National Suicide Research Foundation està encantada de coliderar aquest important programa de treball, que proporcionarà evidències sobre eines i estratègies innovadores per donar suport al benestar mental en el lloc de treball. PROSPERH representa un consorci dinàmic d'investigadors internacionals, amb un historial significatiu de col·laboració interdisciplinària, i esperem treballar junts en els pròxims cinc anys".

Obteniu més informació sobre el projecte PROSPERH, els socis del consorci i la investigació relacionada: https://prosperh.eu/

Finançat per la Unió Europea. No obstant això, els punts de vista i opinions expressades són només els dels autors i no reflecteixen necessàriament les de la Unió Europea o l'Agència Executiva de Salut i Digital. Ni la Unió Europea ni l'autoritat atorgant se'n poden fer responsables.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte