28 de novembre de 2012 - Nota de premsa
L'Hospital del Mar ha dirigit un estudi que ha identificat els pacients amb més factors de risc i que permetrà preveure l'aparició del dolor i millorar-ne el seu control posterior
Els resultats de l'estudi, finançat per la Marató de 2007, en el que han participat 27 centres més de Catalunya i de la Comunitat Valenciana, ajudaran anestesiòlegs i cirurgians de tot el món a detectar amb precisió els pacients amb més factors de risc associats al dolor crònic post quirúrgic, per tal d'implementar en aquests casos els recursos humans i materials preventius necessaris abans de començar l'operació.
Segons els resultats de l'estudi, un any després de l'operació, el 19,1% dels pacients intervinguts per toracotomia (intervencions de la paret toràcica), el 9,9% de les histerectomies abdominals, el 6,2% de las hernies inguinals i el 4,1% de las histerectomies vaginals, pateix dolors i sovint ho fa en silenci. “Hem descobert que l'ansietat, la depressió, la joventut d'un/a pacient i els dolors previs són factors de risc associats a la possibilitat de patir dolor crònic després d’una intervenció quirúrgica”, explica el Dr. Montes, anestesiòleg de l'Hospital del Mar i principal investigador d'aquest estudi. “En canvi, tot i que per primera vegada s'han detectat tres casos concrets en què un determinat polimorfisme (SNPs) pot provocar un major o menor índex de dolors crònics, l'estudi conclou que els factors genètics no són tant determinants com es pensava”.
La recerca l'han desenvolupat investigadors de l'Hospital del Mar, de l'IMIM (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) i de la Societat Catalana d'Anestesiologia i s'ha basat en l'estudi de quatre tipus de cirurgies comunes: les intervencions d'hèrnies inguinals, les histerectomies abdominals i vaginals i les intervencions de la paret toràcica. “Els resultats ens han permès conèixer per primera vegada, tant a curt termini (3 mesos) com a llarg termini (12 mesos), quins són els principals factors de risc que provoquen la cronificació del dolor post-operatori” apunta el Dr. Antonio Montes. Aquesta és una qüestió que ha suscitat molt de debat i interès durant la darrera dècada, però que mai havia estat estudiada en profunditat.
La realització de l'estudi ha estat possible gràcies als 200.000 euros invertits per la Marató de TV3 (2007), un estudi que ha liderat el servei d'Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor de l'Hospital del Mar, en col·laboració amb 4.000 pacients i 190 investigadors de 28 hospitals de Catalunya i el País Valencià.
Els resultats obtinguts obren a seguir investigant si els factors de risc detectats són els mateixos en altres tipus d'operacions i per establir una puntuació clara que permeti establir, abans de les intervencions, una avaluació dels riscos del desenvolupament de dolor crònic.
Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)
Tel:
(+34) 93 316 06 80
Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte