17/10/2013 - Nota de premsa
L’Organització Mundial de la Salut acaba de publicar els resultats d’un estudi realitzat sobre el trastorn per afartament, un trastorn d’alta prevalença però que passa àmpliament desapercebut i que no està tractat, tot i que comporta alteracions comparables als de la bulímia nerviosa. L’estudi s’ha realitzat a partir d’estudis epidemiològics realitzats a 12 països de tot el mon, amb un total de 22.635 adults enquestats i mostra que el trastorn per afartament és aproximadament dues vegades més comú que la bulímia entre els països estudiats (EUA, Brasil , Colòmbia , Mèxic, Bèlgica , Itàlia , Països Baixos, Irlanda del Nord , Portugal , Romania, Espanya i Nova Zelanda). L’estudi a Espanya ha estat liderat per Jordi Alonso, director del Programa d’Epidemiologia i Salut Pública de l’IMIM.
El trastorn per afartament (adaptació del terme anglès Binge-Eating Disorder) és un trastorn de la conducta alimentària que comporta en la majoria dels casos un augment de pes i, fins i tot, obesitat, però també altres importants implicacions físiques i psicològiques. El cas típic és el d'una persona que sent desitjos diaris d'ingerir aliments de forma descontrolada (en ocasions, sobrepassant la ingesta de 6000 calories diàries), però, a diferència de la bulímia, no busca contrarestar l'empatx provocant-se el vòmit.
"El Trastorn per afartament ha estat àmpliament ignorat pels proveïdors d'atenció de la salut, però té un enorme cost per a la salut física i el benestar psicològic de les persones amb la malaltia", explica Ronald Kessler, professor de Polítiques de Salut a l'Escola de Medicina de Harvard i autor principal de l'article. "Quan tots els casos de la malaltia es prenen en conjunt, els nivells elevats de depressió, el suïcidi i els dies perduts en el treball representen costos importants per a la societat ."
Aquest és un trastorn recentment reconegut com a trastorn independent de la conducta alimentària per l’Associació Psiquiàtrica Americana i es creu que poden existir factors genètics que predisposin al seu desenvolupament que, a més, té associada una alta incidència de comorbiditat psiquiàtrica. L’estudi confirma que tant el trastorn per afartament com la bulímia nerviosa sorgeixen durant l'adolescència i van associats amb una sèrie de trastorns mentals d'inici tardà (incloent trastorns de depressió i ansietat) i de trastorns físics (per exemple , els trastorns musculoesquelètics i la diabetis).
“Aquest estudi ha permès conèixer per primera vegada la prevalença del trastorn per afartament a nivell internacional i comprendre millor la magnitud del problema. A més, els resultats evidencien que cal conèixer i detectar millor els trastorns de l'alimentació durant els anys escolars, ja que això serà de gran ajuda per a prevenir l'aparició de trastorns mentals i físics posteriors i les deficiències associades a aquests trastorns” explica Jordi Alonso, director del Programa d’Epidemiologia i Salut Pública de l’IMIM.
L'anàlisi d'aquest treball es va dur a terme conjuntament amb la Enquesta Mundial de la Salut de la Organització Mundial de la Salut Mental (WMH), i va estar recolzada per l'Institut Nacional d' Estats Units per la Salut Mental , l'Estudi de la càrrega de la Salut Mental i per una sèrie d'organismes governamentals en els altres països participants , així com per fundacions i patrocinadors de la indústria.
Article de referencia
“A comparative analysis of role attainment and impairment in binge-eating disorder and bulímia nervosa: results from the WHO World Mental Health Surveys” R.C. Kessler, V. Shahly, J.I. Hudson, D. Supina, P.A. Berglund, W.T. Chiu, M. Gruber, S. Aguilar-Gaxiola, J. Alonso, L.H. Andrade, C. Benjet, R. Bruffaerts, G. de Girolamo,R. de Graaf, S.E. Florescu, J.M. Haro, S.D. Murphy, J. Posada-Villa, K. Scott and M. Xavier. Epidemiology and Psychiatric Sciences doi:10.1017/S2045796013000516
Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)
Tel:
(+34) 93 316 06 80
Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte