23/03/2015 - Nota de premsa
Fins ara no es coneixen marcadors moleculars fiables que ajudessin a establir el pronòstic per aquest tipus de càncer tan agressiu
Dermatòlegs de l’Hospital del Mar i investigadors de l’IMIM (Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques) han descobert que NCoR, una proteïna reguladora general de la transcripció gènica (procés de transferència de la informació de l’ADN), té un paper clau en l’evolució del melanoma maligne. El treball, que es publica a la prestigiosa revista Oncotarget, demostra que la distribució de la proteïna NCoR dins les cèl·lules dels tumors és un indicador predictiu de l’evolució del melanoma maligne, fins i tot quan s’analitza en estadis inicials de la malaltia. Aquest és un fet molt rellevant ja que fins ara no hi havia marcadors pronòstic a nivell molecular que fossin indicatius d’una millor o pitjor evolució en aquest tipus de càncer.
El melanoma maligne és el tipus més agressiu de tumor de pell i provoca anualment més de 20.000 morts a Europa i més de 50.000 a tot el món. Té un elevat índex de curació quan està localitzat només a la pell però no té cura quan s’ha estès als ganglis o ha fet metàstasis a distància. No obstant, se sap que les diferències d’expressió gènica (procés de transformació de la informació genètica en proteïnes necessàries pel funcionament i desenvolupament de les cèl·lules) en aquests càncer fan que el seu comportament pugui variar substancialment d’un pacient a un altre, encara que es trobin en el mateix estadi de la malaltia. Tant és així, que alguns melanomes, tot i ser detectats i tractats en estadis inicials de la malaltia, acabaran tenint una evolució fatal.
“És molt important detectar el melanoma maligne en fases inicials per a poder tractar-lo però també cal disposar de marcadors fiables que ens permetin predir la seva evolució. La identificació de NCoR com a nou biomarcador obre la porta a disposar d’una eina que ens permeti predir com evolucionarà cada pacient, però que, a més, permetrà identificar quines persones es poden beneficiar de futures teràpies de tractament basades en el control d’aquesta proteïna” afirma el Dr. Fernando Gallardo, cap de secció de Dermatologia de l’Hospital del Mar.
Article de referència:
“Cytoplasmic accumulation of NCoR in malignant melanoma: consequences of altered gene repression and prognostic significance” Fernando Gallardo, Andreina Padrón, Ricard Garcia-Carbonell, Cristina Rius, Abel González-Perez, Montserrat Arumí-Uria, Mar Iglesias, Lara Nonell, Beatriz Bellosillo, Sonia Segura, Ramon Maria Pujol, Nuria Lopez-Bigas, Joan Bertran, Anna Bigas, Lluís Espinosa. Oncotarget 2015.
Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)
Tel:
(+34) 93 316 06 80
Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte