10/12/2015 - Nota de premsa
El torneig serà el proper 12 de desembre al Mediterranea golf & beach community de Tarragona
L’artrosi és la malaltia articular més freqüent: una de cada tres persones més grans de 45 anys la pateix, però encara no se sap què la produeix o quines són les potencials dianes terapèutiques. Resulta contradictori, doncs, que sigui una patologia tan prevalent i invalidant i, en canvi, rebi actualment molt pocs ajuts o beques públiques per a la recerca. Per aquesta raó els investigadors han de cercar altres suports que els permetin finançar els seus estudis, emprant altres estratègies, com ara les iniciatives solidàries com aquesta: el primer torneig de golf que se celebra al nostre país per a aconseguir fons per a la investigació en artrosi.
Hi acudiran per a mostrar el seu suport personalitats com l’exjugador de handbol Enric Masip i l’exjugador de futbol Roberto Simón Marina (Marina) de l’Atlètic de Madrid.
Aquest primer torneig de golf a benefici de la recerca en artrosi de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques ha comptat amb la col·laboració de l’Obra Social La Caixa, Lumine camps de golf, de la Asociación Española de Seniors de Golf (AESGOLF) i dels Amics de l’Hospital del Mar.
No ens hem de conformar creient que és “cosa de l’edat”
Hi ha una percepció generalitzada de què l’artrosi és una malaltia inevitable, irreversible, contra la que no podem fer res. És “el que hi ha”, “el que toca”, “cosa de l’edat” i que es passa (o no) amb analgèsics.
Però en realitat no és així, i si ajustem els tractaments i les recomanacions no farmacològiques a cada cas podem retardar molt el deteriorament, millorar el dolor i la qualitat de vida. Si es fa el que s’ha de fer i s’ajuda, l’artrosi pot anar molt més bé del que acceptem que ha de ser. Hi ha pacients que, amb un tractament i mesures adequades es troben ara millor que fa deu anys, tot i que ara siguin deu anys més grans, afirma el Dr. Monfort, investigador del grup de recerca en inflamació i cartílag de l’IMIM i reumatòleg de l’Hospital del Mar.
El Laboratori de Recerca en Artrosi
El Laboratori de Recerca en Artrosi representa una experiència única al nostre país en línia de recerca, assistència i docència d’aquesta malaltia. Desenvolupa estudis de recerca bàsica i clínica que treballen l’artrosi i el dolor en totes les seves dimensions, centrant-se en el camp de la recerca cel·lular en inflamació i cartílag. Compta amb un equip multidisciplinar amb metges reumatòlegs, biòlegs, psicòlegs, metges d’atenció primària i infermeres.
Un dels estudis més innovadors d’aquest Laboratori consisteix en la quantificació del dolor amb una tecnologia ideada com a “termòmetre” que vincula el dolor als canvis en la microcirculació vascular cerebral.
L’artrosi, una gran despesa humana i social
L’artrosi és una malaltia que té uns símptomes molt clars: dolor i limitació funcional, que comprometen la qualitat de vida de les persones afectades. Al nostre país, més de 10 milions de persones pateixen d’artrosi (amb una proporció de dones de 3 a 1). L’artrosi de genoll té una prevalença del 10,2% i la de maluc o la de mans un 6%. És també la primera causa d’incapacitat laboral transitòria i suposa una despesa de 4.800 milions d’euros a l’any (aproximadament el 0,5% del PIB).
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera l’artrosi com la quarta causa més comú d’incapacitat de la població general, i la primera en persones de més de 65 anys. Directament relacionada amb l’edat i el sobrepès, l’artrosi també està vinculada amb els problemes cardiovasculars i la depressió.
Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)
Tel:
(+34) 93 316 06 80
Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte