3/10/2016 - Nota de premsa
El nombre de contaminants a concentracions altes es troba relacionat amb la raça, la pobresa, l’edat i l’índex de massa corporal
Un estudi liderat per investigadors de l’IMIM (Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques) ha analitzat la quantitat de Contaminants Tòxics Persistents (CTP’s) detectats a altes concentracions en la població dels EEUU i l’ha trobat relacionada amb factors socioeconòmics com el gènere, la raça, l’índex de massa corporal, el nivell d’educació i la pobresa. Més del 10% de la població dels EEUU té 10 o més Contaminants Tòxics Persistents cadascun d’ells en el ‘top 10’ (a concentracions en el nivell 10% més alt).
Els Compostos Tòxics Persistents o CTP’s són un conjunt de contaminants químics que els humans pràcticament no excretem i que es degraden molt lentament; per això, s’acumulen tant en els nostres cossos com en l’ambient. La majoria de CTP’s s’han utilitzat com a pesticides o són residus industrials que contaminen els aliments dels animals i dels humans.
Normalment la ‘contaminació interna’ (a l’interior del cos de les persones) per aquests productes químics s’avalua mirant cada compost per separat, sense analitzar la barreja o ‘còctel’ de CTP’s que sempre es troba en una persona. I quan es mira cada compost per separat es veu que la immensa majoria de la població té el CTP a concentracions baixes, mentre que una petita minoria de la població el té a concentracions elevades. Això passa quan cada CTP s’estudia de forma individual.
Però Miquel Porta, José Pumarega i el seus companys de l’IMIM van adonar-se que ningú mirava els nivells o concentracions corporals de tots els CTP’s en cada individu de forma combinada i, per tant, no es comprovava si era correcte suposar que la immensa majoria de la població tenia baixos nivells de tots els CTP’s. Aquesta suposició va resultar ser incerta.
El ‘senzill canvi’, que va resultar ser ‘radical’, realitzat pels investigadors va ser deixar d’enfocar cada CTP per separat i passar a enfocar tots els CTP’s detectats en cada individu. I així van descobrir que una majoria d’individus tenia almenys algun CTP a altes concentracions: en concret un 67% dels participants en l’estudi tenien un o més CTP’s a concentracions superiors al percentil 90 (el nivell ‘top 10’ o 10% més alt).
També van descobrir que una minoria important tenia diversos CTP’s a altes concentracions: el 13% de la població dels Estats Units té 10 o més CTP’s a concentracions altes, en concret cada CTP es troba en el nivell ‘top 10’ (es a dir, en una concentració superior al percentil 90).
Per dur a terme el treball els investigadors van analitzar els nivells de CTP’s de 4.739 persones incloses en l’Enquesta Nacional de l’Examen de Salut i Nutrició (NHANES) d’EEUU. Van calcular el nombre de CTP’s les concentracions sanguínies dels quals eren superior a certs nivells considerats alts.
“Aquest patró de nombrosos CTP’s a concentracions altes és nou vegades més freqüent en els afroamericans i quatre vegades menys freqüent en els mexicans-americans que en els blancs no hispans. Per tant, el nombre de CTPs a altes concentracions està relacionat amb la raça (o origen ètnic). També hem observat que les persones amb baix nivell adquisitiu tenen més CTP’s a nivells elevats, i que el nombre de CTPs a altes concentracions augmenta amb l'edat i l' índex de massa corporal”, expliquen José Pumarega, investigador de l’IMIM i del CIBER d’Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP) i Miquel Porta, coordinador del grup de recerca en epidemiologia clínica i molecular del càncer de l’IMIM i catedràtic de salut Pública de la Universitat Autònoma de Barcelon a (UAB) i autors principals de l’article publicat a la revista PLoS One.
La metodologia que s’ha aplicat ara en la població dels EEUU la van desenvolupar i utilitzar primer els mateixos investigadors en la població de Catalunya. Les conclusions van ser molt semblants.
Article de referència
“Number of Persistent Organic Pollutants Detected at High Concentrations in Blood Samples of the United States Population”. José Pumarega, Magda Gasull, Duk-Hee Lee, Tomàs López, Miquel Porta. Revista PLoS One – http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0160432
Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)
Tel:
(+34) 93 316 06 80
Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte