12/01/2017 - Nota de premsa
És el resultat d'un estudi en el qual han participat 13.666 persones de deu països europeus amb edats compreses entre els 18 i els 64 anys
Aproximadament el 15% dels europeus entre 18 i 64 anys que van presentar algun episodi de discapacitat parcial o total durant l'últim mes va manifestar patir dolor crònic. És la principal causa i l'única que mantenen en comú les tres regions del macroestudi que publica aquest mes la revista Gaceta Sanitaria. El treball, realitzat per investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), ha analitzat la influència de nou trastorns físics i mentals en la discapacitat de la població adulta europea, a partir de les dades de 13.666 europeus de 18 a 64 anys que han participat en la Iniciativa Mundial d'Enquestes per a la Salut Mental.
El treball va consistir en recollir, mitjançant l'ús d'una metodologia comuna, dades referents a diferents trastorns mentals i físics que patien els participants en l'estudi a més del número de dies de discapacitat total i parcial associats. Es van analitzar aquestes dades i van comparar la prevalença dels trastorns i els dies de discapacitat associada. El treball es va realitzar en 10 països europeus que es van agrupar en tres regions diferents: Centre-Oest (Bèlgica, França, Alemanya, Holanda i Irlanda del Nord), Sud (Portugal, Espanya i Itàlia) i Centre-Est d'Europa (Bulgària i Romania).
Gairebé un de cada deu europeus (el 9,5%) va declarar haver patit almenys un dia de discapacitat total l'últim mes, és a dir, sentir-se incapacitat totalment per realitzar les seves tasques diàries, mentre que el 18% va manifestar haver patit alguna limitació parcial. Els resultats mostren que els trastorns mentals i físics, van contribuir en el 62,6% dels casos de discapacitat total i en el 46,6% de la discapacitat parcial dels europeus. Segons Jordi Alonso, investigador de l'IMIM i Gabriela Barbaglia, actualment investigadora de l' Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) "és important millorar la prevenció, el diagnòstic i el tractament de les malalties mentals en la població en edat de treballar ja que van associades a un major risc de desenvolupar malalties físiques cròniques i a una proporció molt important de discapacitat total i parcial "
Els resultats d'aquesta macroenquesta revelen diferències significatives entre les diferents regions europees. Així, mentre el dolor crònic, l'ansietat i la depressió expliquen al voltant de la meitat dels casos de limitació total en el Centre-Oest (46,3%) i al Sud d'Europa (53,8%), al Centre-Est del continent les principals causes, en un 48% dels casos, són el dolor crònic, les malalties cardiovasculars i la migranya o mal de cap. La major diferència entre les tres regions s'observa en la petita proporció de discapacitat total per desordres mentals al Centre-Est (del 9,8%) en comparació amb les altres dues regions (del 27,5% al Centre-Oest i del 36,3% al Sud d'Europa).
Per regions, al Centre-Oest d'Europa la principal causa de discapacitat total és l'ansietat, present en el 21,8% dels casos reportats pels participants en aquest estudi. El segueixen el dolor crònic (15,6%) i altres dolències físiques (17,9%). En el cas del Sud del continent, on es troba Espanya, la principal malaltia associada a la incapacitat total és la depressió, present en un de cada quatre casos (24,4%), seguida de l'artritis (16,9%) i l'ansietat (16,8%).
Bulgària i Romania, els dos països que representen al Centre-Est d'Europa, són els que més es desmarquen de la resta d'integrants de la Unió Europea pel que fa a les malalties causants de la incapacitat total. En tots dos, la causa principal és el dolor crònic, present en un 18% dels casos, seguit de les malalties cardiovasculars (17,5%), la migranya o el mal de cap (12,5%) i altres dolències físiques ( 12,9%). Els desordres mentals presenten molt poca influència en la incapacitat total de búlgars i romanesos: l'ansietat només representa el 6,7% i la depressió el 3,5% del total de casos.
Els investigadors expliquen que hi ha pocs estudis sobre discapacitat auto-reportada a Europa, Amb aquest treball reiteren la necessitat de realitzar més estudis prospectius que ens permetin conèixer com s'avança en polítiques de salut pública mental a Europa. A més és important aprofundir en les diferències entre els països, especialment en els del Centre-Est d'Europa per confirmar per què hi ha poca discapacitat associada a la malaltia
Article de referència:
Gabriela Barbaglia, Núria D. Adroher, Gemma Vilagut, Ronny Bruffaerts, Brentan Bunting, José Miguel Caldas de Almeida, Silvia Florescu, Giovanni de Girolamo, Ron de Graaf, Josep Maria Haro, Hristo Hinkov, Vivianne Kovess-Masfety, Herbert Matschinger, Jordi Alonso. Health conditions and role limitation in three European Regions: a public-health perspective. Gac Sanit 2017; 31 (1):2-10.
Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)
Tel:
(+34) 93 316 06 80
Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte