Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

10/04/2019 - Informació general

Jordi Mestres participa en el projecte europeu EOSC-Life que té per objectiu desenvolupar un espai de col·laboració obert per a la biologia digital

El projecte EOSC-Life té com a objectiu crear un espai digital col·laboratiu obert, per a les ciències de la vida, al European Open Science Cloud (EOSC). EOSC-Life reuneix les 13 infraestructures de recerca europees en l'àmbit de la salut i l'alimentació del full de ruta del Fòrum Estratègic Europeu en Infraestructures de Recerca (ESFRI) i està finançat per H2020 per al període 2019-2023. En aquest projecte hi participen grups de recerca de 46 institucions acadèmiques europees. Entre ells, el grup de recerca en Farmacologia de Sistemes del GRIB (IMIM-UPF) liderat per Jordi Mestres que participarà en el desenvolupament d'eines col.laboratives per a la integració i anàlisi de tot tipus de dades rellevants en l'àmbit de les ciències de la vida.

Segons el Dr. Mestres: "Participar en aquest macroprojecte és una oportunitat única per a contribuir en el desenvolupament d'eines computacionals obertes, interoperatives i reutilitzables transversalment per totes les infraestructures de recerca estratègiques a Europa. L'impacte potencial d'aquesta iniciativa és enorme i va més enllà de l'àmbit europeu. Hi ha una voluntat creixent de compartir dades, anotar-les i integrar-les adequadament, i desenvolupar eines per a la seva anàlisi per tal de facilitar-ne l'accés i ús obert a tota la comunitat científica."

La investigació en ciències de la vida aborda directament els principals reptes socials i impulsa la bioeconomia. Per mantenir les ciències de la vida europees a l'avantguarda dels avenços globals i aprofundir en la comprensió de la vida i les malalties, les dades, els serveis digitals i les instal·lacions avançades vitals per a la recerca en ciències de la vida han de ser Localitzables, Accessibles, Interoperables i Reutilitzables (FAIR en anglès), a totes les disciplines científiques i fronteres nacionals. Les dades i els serveis FAIR milloren la reproductibilitat de la recerca biomèdica, impulsen nous descobriments científics i permeten que qualsevol investigador a Europa i arreu del món pugui accedir-hi i utilitzar-los.

A EOSC-Life, les infraestructures de recerca publicaran les dades de les instal·lacions i els recursos de dades de l'EOSC, i vincularan aquestes bases de dades FAIR a eines i fluxos de treball oberts i reutilitzables, accessibles pels usuaris a través dels núvols nacionals i internacionals de ciències de la vida d'Europa. EOSC-Life també connectarà usuaris d'Europa a un únic sistema d'autenticació i autorització i desenvoluparà polítiques de dades necessàries per preservar i aprofundir la confiança dels participants en recerca i els pacients que ofereixen voluntàriament les seves dades i mostres.

Això significa que els científics tindran accés a serveis de dades avançats, plataformes tecnològiques, mostres i serveis de suport a tot l'Espai Europeu de Recerca i que les dades resultants seran accessibles per a la seva reutilització a través de l'Open Science Cloud europeu, complint tots els aspectes ètics, normatius i legals.

Aquest nou ecosistema de dades i eines de les ciències de la vida també servirà com a plataforma oberta on la comunitat de desenvolupadors i enginyers de programari pot desenvolupar i publicar de manera col·laborativa nous fluxos de treball reutilitzables i reproduïbles.

Niklas Blomberg, director d'ELIXIR i coordinador del projecte diu: "EOSC-Life reunirà els recursos, eines, habilitats i coneixements necessaris per transformar el paisatge de dades de recerca fragmentat en un espai obert per a la biologia digital. El nostre objectiu final és maximitzar el potencial col·lectiu de les infraestructures de recerca biomèdica ESFRI i els investigadors que les utilitzen. Al final d'aquest projecte, EOSC-Life es constituirà com la nova norma per a la biologia digital a Europa, accessible pels 500.000 científics de les ciències de la vida d'Europa."

Per aconseguir-ho, EOSC-Life durà a terme una sèrie de convocatòries obertes de recerca d'usuaris que permetran a la gran comunitat investigadora europea adoptar pràctiques avançades de gestió de dades i accedir a la integració de dades i eines d'anàlisi a gran escala al núvol. A més dels usuaris acadèmics, el projecte també arribarà específicament a la indústria, les pimes i els bio-clústers regionals i explorarà nous models per desenvolupar el potencial científic i d'innovació de les dades FAIR en projectes d'investigació liderats per la indústria.

El projecte EOSC-Life està coordinat per ELIXIR, la infraestructura de recerca d'ESFRI per a dades biològiques. El consorci de 13 infraestructures de recerca cobreix tots els aspectes de la recerca en ciències de la vida i tots els dominis de les ciències de la vida.

Segons Erik Steinfelder, director general de BBMRI-ERIC, una infraestructura de recerca europea per biobancs: "Si realment voleu tenir un impacte en la medicina personalitzada, heu de mirar el panorama general. Això significa tenir més fonts de dades, cosa que pot ajudar a entendre millor per què les coses succeeixen quan ho fan, a qui i quina pot ser la causa. EOSC-Life és un bon començament per desencadenar aquest potencial. "

Dades bàsiques

  • Durada del projecte: 1 de març de 2019 - 28 de febrer de 2023 (48 mesos)
  • Socis: 46 socis, 17 tercers vinculats, 12 tercers
  • Recursos: 23,7 M €, 11 paquets de treball, 34 lliurame

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte