Warning: include(/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php): failed to open stream: No such file or directory in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2
Notícies - Hospital del Mar Research Institute

Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

12/07/2022 - Informació general

Un projecte liderat pel Dr. Toni Celià-Terrassa rep el suport econòmic de la Fundació “la Caixa”

És un dels quinze projectes biomèdics seleccionats a la convocatòria CaixaResearch Validate. En el seu cas, el que lidera l'investigador de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, busca aconseguir que la immunoteràpia sigui eficaç per tractar tumors de mama.

La Fundació "la Caixa" impulsa 15 projectes de recerca biomèdica capdavantera d'Espanya i Portugal en la convocatòria CaixaResearch Validate 2022. Es tracta de projectes en estadi inicial als quals l'entitat vol donar suport per accelerar la seva arribada al mercat i acostar-los així, als pacients que els puguin necessitar. Entre els seleccionats hi ha un liderat pel Dr. Toni Celià-Terrassa, que encapçala el Laboratori de Cèl·lules Mare Canceroses i Dinàmiques de Metàstasis de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar).

Un panel d'experts europeus i professionals de l'àmbit de les ciències de la vida i de la salut ha seleccionat aquests 15 projectes d'entre els 110 presentats a la convocatòria. Els escollits reben del programa fins a 100.000 euros per validar les seves tecnologies i dissenyar un full de ruta per fer-ne la valoració.

D'aquests, sis procedeixen de centres de recerca, universitats i hospitals de Catalunya: Universitat Internacional de Catalunya (UIC), Institut d'Investigació BIomèdica de Bellvitge (IDIBELL), Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona), Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar), Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC) i Hospital Sant Joan de Déu. Uns altres quatre projectes són de Portugal; dos, de Madrid; un, del País Basc; un, de Galícia, i un, d'Andalusia.

Del total de 15 seleccionats, vuit s'emmarquen en el camp del desenvolupament de noves teràpies i fàrmacs, quatre són nous dispositius clínics, dos són tècniques de diagnòstic, i l'últim és un projecte de salut digital. D'aquesta manera, CaixaResearch Validate impulsa la innovació i la transferència de coneixement i tecnologies, amb el suport a la creació de nous productes i empreses basats en la recerca.

En paraules del director corporatiu de Recerca i Salut de la Fundació "la Caixa", Àngel Font, "amb aquesta convocatòria d'ajudes, volem trencar la barrera que hi ha entre el laboratori i el mercat, afegint valor al coneixement científic creat per investigadors de la península Ibèrica i acostant, mitjançant finançament i assessorament, les seves innovacions als qui més les esperen: els pacients".

Toni Celià-Terrassa.

Avançar mitjançant recursos econòmics i formatius

A més del suport econòmic, els investigadors ja han començat a rebre formació especialitzada en àmbits clau per al desenvolupament del seu actiu. En les primeres setmanes de formació, han mantingut els primers contactes amb els mentors i grups experts vinculats al programa, de qui han après sobre transferència de tecnologia, eines per millorar el seu pla de valoració, desenvolupament dels productes, legislació sobre propietat intel·lectual i presentació als inversors, entre d'altres.

En els pròxims mesos, continuaran rebent formació en aspectes com ara la negociació i el tancament de tractes, la trobada amb inversors rellevants del sector de la salut i les ciències de la vida, i la recepció del seu feedback, a més d'obtenir coneixements bàsics sobre finances. A més, comptaran amb l'acompanyament de mentors que els assessoraran durant l'elaboració dels plans de valoració i comercialització, així com durant tot el desenvolupament del programa, amb la finalitat de supervisar activament els projectes i guiar-ne l'evolució.

La convocatòria es duu a terme en col·laboració amb Caixa Capital Risc i en partenariat amb la Fundação per a Ciência e a Tecnologia (FCT), del Ministeri de Ciència, Tecnologia i Ensenyament Superior de Portugal, que subvenciona un dels projectes portuguesos seleccionats, promovent la col·laboració hispano-portuguesa entre centres de recerca i universitats de l'àmbit ibèric. Amb aquestes entitats es dona suport també a CaixaResearch Consolidate, una línia d'ajuda destinada a innovacions una mica més madures, de la qual es donaran a conèixer els nous seleccionats aquesta tardor.

Aconseguir que la immunoteràpia sigui eficaç per tractar tumors de mama

El projecte liderat pel Dr. Toni Celià-Terrassa analitza una nova via per utilitzar la immunoteràpia en càncer de mama. Aquest abordatge ha revolucionat el tractament d'alguns tipus de càncer, com el melanoma o determinats tumors de pulmó, mentre que en d'altres, com els de mama, que constitueixen la segona causa de mort per càncer entre les dones, continua sent poc efectiva. El motiu, segons han descobert investigadors de l'IMIM-Hospital del Mar, sembla que és un error en el mecanisme d'una proteïna, LCOR.

En condicions normals, aquesta proteïna permet que el sistema immunitari destrueixi les cèl·lules malaltes. En concret, LCOR s'encarrega que aquestes cèl·lules canceroses mostrin en la seva membrana exterior els antígens, molècules que les defenses de l'organisme reconeixen, cosa que permet que aquestes puguin identificar les cèl·lules tumorals i atacar-les. Tanmateix, en alguns tumors de mama, aquest mecanisme no funciona i les cèl·lules tumorals no presenten antígens a les seves membranes, de manera que es tornen invisibles per al sistema immunitari. Això fa que els tractaments d'immunoteràpia no siguin eficaços i, a més, s'acaben generant resistències a aquests tractaments.

Els investigadors de l'IMIM-Hospital del Mar han desenvolupat un innovador sistema experimental basat en l'ARN missatger, molt similar a la tecnologia de les vacunes Moderna o Pfizer desenvolupades per combatre la covid-19, amb el qual produeixen LCOR i aconsegueixen que les cèl·lules tumorals tornin a ser visibles i sensibles al sistema immunitari. Han vist que poden augmentar l'eficàcia dels tractaments d'immunoteràpia contra tumors de mama augmentant els nivells d'aquesta proteïna.

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte