Warning: include(/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php): failed to open stream: No such file or directory in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2
Notícies - Hospital del Mar Research Institute

Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

21/06/2023 - Nota de premsa

Demostren la utilitat d’un biomarcador en el pronòstic i possible tractament del glioma

Un equip internacional, amb la participació del Grup de recerca en Mecanismes moleculars del càncer i de les cèl·lules mare de l'Hospital del Mar Research Institute i del CIBER del Càncer (CIBERONC), ha determinat que un tipus concret de proteïna, la IκBα, és un marcador de pronòstic en un dels tipus de càncer amb més mortalitat, el glioma difús. En concret,  en el cas de pacients amb aquest tipus de tumor, que afecta el cervell, nivells més baixos d'aquesta proteïna fan que la supervivència caigui de forma dràstica. El treball l'ha liderat la University of Alabama at Birmingham, als Estats Units, i el publica la revista Cell Reports Medicine.

Per arribar a aquesta conclusió s'han analitzat dades de més de 2.300 pacients procedents de diferents centres de tot el món i amb diferents característiques i estadis de progressió. I en tots ells, els nivells baixos d'aquest marcador indicaven un pitjor pronòstic i una supervivència molt més reduïda. "La proteïna IκBα regula els processos inflamatoris i quan hi ha una pèrdua d'aquesta proteïna en els tumors, l'esperança de vida dels pacients cau dràsticament", apunta el Dr. Lluís Espinosa, segon signant del treball i coordinador del grup de recerca de l'Hospital del Mar Research Institute.

A banda d'aquest fet, els investigadors també han pogut comprovar que aquesta proteïna interactua amb la cromatina, una estructura composta per ADN, ARN i proteïnes que regula l'activitat genètica. Això obre la porta a utilitzar aquesta interacció com a diana terapèutica, una aproximació diferent de la proposada fins ara en aquests pacients. "El que hem vist és que el paper d'aquesta proteïna és diferent de la que se li havia atorgat, com a reguladora dels processos inflamatoris a través de la modulació de les citocines. La seva interacció amb la cromatina ens impulsa a continuar investigant aquesta via, una recerca prometedora a l'hora de poder trobar un tractament per al glioma", explica el Dr. Espinosa.

La influència d'aquesta proteïna en el pronòstic dels pacients s'està ara investigant en altres tipus de tumor.

Laura Solé i Lluís Espinosa

Model per trobar reguladors de IκBα

El grup que coordina el Dr. Espinosa a l'Hospital del Mar Research Institute ja disposa d'una patent d'un model amb molècules que els pot permetre buscar moduladors per a les diferents funcions que té la proteïna IκBα. Així es podrà comprovar l'efectivitat de diferents tractaments que activin o desactivin les diverses vies de senyalització cel·lular sobre les que actua. Com detalla el Dr. Espinosa "esbrinar què és el que està incrementant la malignitat dels tumors quan es perd IκBα és essencial per tractar els pacients, perquè si ataques la via equivocada no s'aconseguirà l'efecte terapèutic buscat".

Els gliomes difusos són tumors primaris del sistema nerviós central (SNC), que representen aproximadament el 5% d'aquests tumors. Afecten típicament a població jove, amb una mitjana d'edat de 40 anys). El tractament convencional es basa en la resecció màxima, sempre que sigui segura, i en alguns casos, si són tumors de baix risc, en un seguiment estret. Com explica la Dra. María Martínez, cap de secció de Neurooncologia del Servei d'Oncologia de l'Hospital del Mar i investigadora de l'Hospital del Mar Research Institute, "són neoplàsies que, invariablement, progressaran. Fins ara s'han considerat tumors incurables".

Una de les característiques d'aquests tumors és la presència de mutacions en els gens IDH1 i IDH2, que comporten un bon pronòstic. En aquest camp, "recentment s'han publicat els resultats d'un estudi fase 3, l'estudi INDIGO, que ha demostrat un impacte significatiu en supervivència lliure de progressió en pacients amb gliomes difusos amb mutacions en aquests gens tractats amb vorasidenib", apunta la Dra. Martínez. Per tant, "identificar marcadors pronòstics i predictius en gliomes difusos com fa el nou estudi de l'Hospital del Mar Research Institute, és d'alta rellevància per a poder dissenyar futurs assajos clínics per aquests pacients", afegeix l'oncòloga i investigadora.

Article de referència

Markus Bredel, Lluís Espinosa, Hyunsoo Kim, Denise M. Scholtens, Joseph P. McElroy, Rajani Rajbhandari, Wei Meng, Thomas M. Kollmeyer, Tathiane M. Malta, Michael A. Quezada, Griffith R. Harsh, Teresa Lobo-Jarne, Laura Solé, Aran Merati, Surya Nagaraja, Sindhu Nair, Jaclyn J. White, Nanda K. Thudi, Jessica L. Fleming, Amy Webb, Atsushi Natsume, Seishi Ogawa, Ruthild G. Weber, Joan Bertran, S. Jaharul Haque, Bettina Hentschel, C. Ryan Miller, Frank B. Furnari, Timothy A. Chan, Anca-Ligia Grosu, Michael Weller, Jill S. Barnholtz-Sloan, Michelle Monje Houtan Noushmehr, Robert B. Jenkins, C. Leland Rogers, David R. MacDonald, Stephanie L. Pugh  and Arnab Chakravarti. Haploinsufficiency of NFKBIA reshapes the epigenome antipodal to the IDH mutation and imparts disease fate in diffuse gliomas. Cell Reports Medicine 4, 101082 June 20, 2023. https://doi.org/10.1016/j.xcrm.2023.101082 

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte