Warning: include(/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php): failed to open stream: No such file or directory in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2
Notícies - Hospital del Mar Research Institute

Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

30/10/2012 - Acte

Un estudi amb 2.000 voluntaris coordinat pel CNIO mostra que alts nivells de vitamina D protegeixen del càncer de bufeta

Nota de premsa generada pel Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (CNIO)

Nivells alts de vitamina D s'associen a un menor risc de desenvolupar càncer de bufeta, segons les conclusions d'un treball multidisciplinari que han coordinat biòlegs moleculars i epidemiòlegs del Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (CNIO), i les conclusions es publiquen a la revista Journal of the National Cancer Institute (JNCI).

El treball ha estat dirigit per dos investigadors del CNIO, Núria Malats, cap del Grup d'Epidemiologia Genètica i Molecular, i Francesc X. Real, del Grup de Carcinogènesi Epitelial.

Els autors d'aquest treball van prendre mostres de sang de més de 2.000 individus, entre pacients amb càncer de bufeta i subjectes controls (lliures de la malaltia), procedents de 18 hospitals espanyols, el que representa el major estudi en aquest àmbit fet fins ara .

"Hem vist que aquells subjectes amb nivells més alts de 25 (OH) D3, una forma estable de vitamina D en sang, són els que presentaven un menor risc de patir càncer de bufeta. Aquests resultats indiquen que nivells alts d'aquesta vitamina s'associen a una protecció de la malaltia, o el que és el mateix, nivells baixos s'associen a un augment del risc de patir-la ", resumeix Malats.

"Hem demostrat, mitjançant anàlisis moleculars in vitro, que la vitamina D actua regulant l'expressió d'una proteïna que participa en el desenvolupament del càncer de bufeta, la proteïna FGFR3", afegeix Real.

Segons l'estudi, aquest efecte protector és més evident en aquells pacients amb càncers més agressius. "Observem que nivells alts de vitamina D disminueixen, sobretot, el risc de desenvolupar càncer de bufeta invasiu i amb baixos nivells de FGFR3, és a dir, aquells càncers amb major probabilitat de metastatitzar", precisa André FS Amaral, primer autor de l'estudi.

Els resultats d'aquesta investigació suggereixen que un increment en la ingesta d'aquesta vitamina, mitjançant dieta o suplements, o a través d'un increment controlat en l'exposició solar, pot ser beneficiós per al pacient en termes de prevenció i tractament.

MÉS DE 11.00O NOUS CASOS A L'ANY A ESPANYA

El càncer de bufeta representa un greu problema de salut pública en molts països, especialment a Espanya, on es registren 11.200 nous casos cada any, un dels majors índex d'incidència a tot el món. De fet, és el quart tipus de tumor més freqüent entre els homes a Espanya, després dels de pròstata, pulmó i colorectal.

Després del diagnòstic, els pacients necessiten un control continu mitjançant diferents tècniques de seguiment, entre elles, la cistoscòpia, que exigeix introduir una petita càmera a través de la uretra per observar el revestiment de la bufeta.

Aquest tipus de seguiment afecta en gran mesura la qualitat de vida dels pacients, alhora que representa elevats costos per les autoritats sanitàries, el que augmenta més encara la necessitat de millorar les estratègies de prevenció davant aquest tipus de càncer.

Estudis recents relacionen nivells de vitamina D amb altres tipus de càncer, com el de mama i còlon. Malgrat aquestes investigacions, encara no es coneixen amb exactitud les rutes moleculars que utilitza aquesta vitamina per exercir aquest efecte protector, així com el seu paper en altres tipus de tumors.

COL LABORACIÓ INTERNACIONAL

El treball està emmarcat en l'Estudi Espanyol de Càncer de Bufeta / EPICURO, els objectius són avaluar, entre altres, els factors genètics i no genètics associats al risc i al pronòstic d'aquest tumor.

Aquest estudi es va iniciar el 1997 com un projecte de col laboració entre diverses institucions espanyoles, coordinades per el aleshores l’Institut Municipal d'Investigació Mèdica de Barcelona (ara Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques), i la Divisió d'Epidemiologia del Càncer i Genètica de l'Institut Nacional del Càncer (EUA).

En aquesta anàlisi particular sobre vitamina D ha participat també l'investigador Alberto Muñoz, del Instituto de Investigaciones Biomédicas del CSIC (Madrid).

El projecte d'investigació ha estat finançat per la World Cancer Research Fund (Regne Unit), el Intramural Research Program de la Divisió d'Epidemiologia del Càncer i Genètica de l'Institut Nacional del Càncer (EUA), el Fondo de Investigación Sanitaria, la Xarxa Temàtica d'Investigació Cooperativa en Càncer, la Fundació Científica de l'AECC, el projecte CONSOLIDER ONCOBIO, i la Comunitat de Madrid (Espanya).

Article de referència:

Plasma 25 hydroxyvitamin D3 and Bladder càncer risk according to tumor estada and FGFR3 estatus. André FS Amaral, Marinela Mendez Pertuz, Alberto Muñoz, Debra T Silverman, Yves Allory, Manolis Kogevinas, Josep Lloreta, Nathaniel Rothman, Alfredo Carrato, Manuel Rivas del Fresno, Francisco X Real, and Núria Malats. Journal of National Cancer Institute (2012). doi: 10.1093/jnci/djs444

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte