Warning: include(/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php): failed to open stream: No such file or directory in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2
Notícies - Hospital del Mar Research Institute

Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

23/08/2019 - Nota de premsa

Demostren l’efectivitat d’un nou tractament per al càncer de bufeta

Els resultats preliminars d’un assaig clínic liderat per l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques i l’Hospital del Mar mostren una bona resposta al fàrmac en pacients amb tumors metastàtics que no responien al tractament habitual

Investigadors del Grup de recerca en teràpia molecular del càncer de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i metges de l'Hospital del Mar, han demostrat l'eficàcia de l'aplicació d'un fàrmac en pacients amb càncer de bufeta metastàtic que no responien al tractament habitual. Els resultats preliminars d'un assaig clínic en curs, han permès comprovar que la utilització de TAK-228, un inhibidor de la proteïna mTORC1/2, permet aturar la progressió de la malaltia. A 4 dels 7 pacients que hi han participat s'hi ha registrat una resposta positiva. L'assaig compta també amb la participació de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, de l'Hospital Universitari Parc Taulí de Sabadell, de la Clínica Universitària de Navarra i l'Hospital General Universitari d'Elx.

El principi d'aquest fàrmac (elaborat per la farmacèutica japonesa TAKEDA), és la inhibició d'una proteïna present de forma habitual als tumors, mTORC1/2. La funció d'aquesta proteïna és clau en el desenvolupament i disseminació dels tumors. Els investigadors han analitzat al laboratori la seva efectivitat, en línies cel·lulars de càncer de bufeta cultivades in vitro així com implantades a ratolins. També han treballat amb teixit fresc de tumors de pacients. La novetat és que, a la vegada, s'ha dissenyat un assaig clínic que ara està en curs.

Imatge dels investigadors

D’esquerra a dreta: Alejo Rodríguez-Vida, Ana Rovira, Joaquim Bellmunt i Anna Hernández.

Els resultats, que publica Molecular Cancer Research, han mostrat no només els bons resultats preclínics d'aquest fàrmac, sinó que aquests es veuen reforçats en combinació amb altres tractaments. A la vegada, els investigadors han detectat que era més efectiu en un subgrup de tumors amb unes característiques determinades, unes alteracions genètiques que es poden utilitzar com a dianes terapèutiques. "El fet de descobrir que aquest inhibidor de mTORC1/2 té un mecanisme d'acció nou, més enllà d'inhibir aquesta via, és a dir, que és actiu contra una diana molecular, una alteració genètica específica, obre unes expectatives més enllà del que s'esperava", explica el Dr. Joaquim Bellmunt, director de l'IMIM i autor principal de l'estudi.

Bons resultats en pacients

L'assaig clínic, que ha avaluat 7 pacients, ha mostrat com 4 d'ells mostraven una resposta positiva al fàrmac. En ells, s'ha frenat el creixement tumoral i s'ha evitat la progressió del tumor. Es tracta de malalts que presentaven càncer de bufeta metastàtic que no responia als tractaments habituals, incloent-hi la immunoteràpia. "De moment", detalla el Dr. Bellmunt, "hem obtingut respostes en càncer de bufeta metastàtic en pacients en els quals no han funcionat les teràpies existents".

Actualment, només està aprovat als Estats Units un tractament contra una diana molecular en càncer de bufeta. Un tractament únic, diferent de la quimioteràpia o la radioteràpia. Un fet que destaca el Dr. Bellmunt, apuntant que "el fàrmac que hem estudiat es pot convertir en una segona potencial diana terapèutica en pacients amb càncer de bufeta, perquè no és quimioteràpia, ni radioteràpia, ni immunoteràpia, però pot atacar alteracions genètiques específiques que es troben als tumors".

El càncer de bufeta

Es tracta del desè càncer en freqüència al món, amb 550.000 nous casos l'any 2018 (d'acord amb la World Cancer Research Fund). El 65% dels casos es registren als països desenvolupats, és més freqüent en homes que en dones, i està molt vinculat al tabaquisme (entre un 70 i un 75% dels casos). La seva detecció és més habitual entre els 65 i els 70 anys, tot i que també es diagnostica a altres edats.

A l'Estat, la previsió de la Sociedad Española de Oncología Médica (SEOM) és que aquest any se'n diagnostiquin prop de 24.000 casos de càncer de bufeta. Segons dades d'aquesta entitat, és el quart més habitual en homes i el cinquè en dones, i té una prevalença de gairebé 60.000 persones. Tot i que la supervivència a 5 anys és alta, del 75% en homes i del 70% en dones, l'any 2017 aquest tipus de tumor va provocar 4.620 morts a Espanya. A Catalunya, es van diagnosticar 2.535 casos l'any 2017, el 6,5% del total dels càncers diagnosticats a Catalunya, i van morir 821 malalts.

Article de referència

Hernández A, Rodríguez-Vida A, Juanpere N, Arpí O, Menéndez S, Soria-Jiménez L, Martínez-Fernández A, Iarchouk N, Rojo F, Albanell J, Brake R, Rovira A, Bellmunt J*Novel oral mTORC1/2 inhibitor TAK-228 has synergistic antitumor effects when combined with paclitaxel or PI3Kα inhibitor TAK-117 in preclinical bladder cancer models. Mol Canc Res 2019: (en Premsa).

Totes les notícies

Vincles relacionats

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte