12/12/2024 - Informació general
L'assaig clínic SAGITTARIUS ha començat de forma oficial la seva marxa, amb la inclusió dels primers sis pacients en el projecte. Entre ells, els primers a l'Hospital del Mar, centre col·laborador a l'estudi, que coordina a Espanya la Dra. Clara Montagut, cap de secció de Tumors Gastrointestinals del Servei d'Oncologia Mèdica i coordinadora del Grup de recerca en Medicina de precisió del càncer colorectal a l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar.
Més informació "Arrenca l’assaig clínic SAGITTARIUS, liderat per l’Hospital del Mar a l’Estat"
06/11/2024 - Nota de premsa
Ho farà amb l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras i hi participaran investigadors de Finlàndia, els Països Baixos i el Regne Unit. L'objectiu és desenvolupar i validar els protocols i sistemes per generar al laboratori les cèl·lules mare per regenerar la sang dels pacients. El European Research Council, que atorga aquestes ajudes, és la principal organització finançadora de la recerca avançada i d'excel·lència al continent. És un organisme creat per la Unió Europea.
11/10/2024 - Informació general
El projecte, en què participa l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar juntament amb el VHIO, que coordina INCLIVA, i que finança l'Associació Espanyola Contra el Càncer, estudia els mecanismes de resistència de les cèl·lules tumorals a la teràpia per prevenir recaigudes i millorar la supervivència dels pacients. Els resultats suggereixen el desenvolupament d'un sistema de predicció de recaigudes mitjançant IA i l'ús de la biòpsia líquida per identificar i caracteritzar pacients amb risc alt, cosa que permetrà desenvolupar estratègies més personalitzades.
03/05/2024 - Nota de premsa
Les cèl·lules assassines naturals o Natural Killers (NK) en contacte amb el tractament amb anticossos que es fa servir contra el càncer de mama HER2 positiu, segreguen uns tipus concrets de citocines que activen la resposta immunitària contra les cèl·lules tumorals. Els investigadors han confirmat que les pacients amb presència de limfòcits NK a l'entorn dels tumors presenten una millor resposta al tractament gràcies a aquest fet. Això confirma la viabilitat d'utilitzar les citocines segregades per les cèl·lules NK com a marcadors de resposta als anticossos antiHER2 amb una simple anàlisi de sang. També dona suport a diversos assajos clínics que utilitzen aquests limfòcits per reforçar el tractament en pacients amb càncer de mama HER2 positiu metastàtic.
15/04/2024 - Informació general
La Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya va escollir, en sessió plenària celebrada el passat 9 d'abril, el Dr. Manuel Pera com a nou acadèmic numerari de la institució. El Dr. Pera, que ja era acadèmic corresponent des de l'any 2022, estarà adscrit a la secció de cirurgia de la institució. El cap de secció de la Unitat de Cirurgia Gastrointestinal de l'Hospital del Mar i investigador de l'Institut de recerca del centre, es converteix així en un dels seixanta acadèmics numeraris de la institució. L'elecció es fa per votació entre els mateixos membres. La cerimònia d'entrada a la Reial Acadèmia tindrà lloc en els pròxims mesos.
07/03/2024 - Informació institucional
Quatre projectes liderats per investigadors de l'Institut de recerca de l'Hospital del Mar han estat seleccionats en el marc dels ajuts a la recerca que avui ha fet públics l'Associació Contra el Càncer a Barcelona. L'associació ha seleccionat 44 projectes, que rebran una inversió de més de 13,4 milions d'euros.
24/01/2024 - Nota de premsa
La tècnica es basa en la cerca, utilitzant la biòpsia líquida, tant de mutacions de l'ADN tumoral com de modificacions d'ADN (metilació) i fragmentòmica vinculades amb els tumors. El treball que la valida s'ha publicat a Annals of Oncology. Presenta una sensibilitat superior al 90% en tumors i del 23% en lesions polipoides preneoplàstiques, prèvies a l'aparició del tumor. Encara que no s'han comparat directament, la seva eficiència és similar a la prova utilitzada en el cribratge de càncer de còlon, el test de sang oculta en femta per al diagnòstic del càncer colorectal. L'equip responsable del treball considera que aquesta tècnica podria servir per incrementar la participació de la població en els programes de cribratge, que ara se situa en menys de la meitat de les persones cridades a participar-hi.
Més informació "Validen un test de biòpsia líquida en sang per detectar càncer de còlon i recte"
Aquests premis van dirigits a investigadors que han portat a terme contribucions clíniques i científiques significatives al camp de la recerca en immunologia del càncer i els atorga la Universidad Francisco de Victoria (UFV), en col·laboració amb la companyia de ciència i tecnologia MERCK.
Més informació "Premi Talento Novel per a la Dra. Jenniffer Linares"
26/10/2023 - Nota de premsa
Un estudi amb participació de l'Hospital del Mar Research Institute, el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia, l'IDIBELL i l'Institut Català d'Oncologia, apunta que combinar quimioteràpia amb fàrmacs que permeten inhibir dues vies de senyalització cel·lular implicades en la progressió tumoral pot ajudar en el tractament. El treball ha analitzat la interacció de la proteïna IKKα amb aquestes vies, conegudes per la seva capacitat per promoure la proliferació de les cèl·lules tumorals. Aquesta combinació té l'avantatge de reduir la toxicitat del tractament. L'estudi obre la porta a nous abordatges en aquells tumors amb presència d'aquesta proteïna. El publica la revista EMBO Journal. Un nou treball conjunt de l'Hospital del Mar Research Institute, el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), l'IDIBELL i l'Institut Català d'Oncologia, amb investigadors del CIBER del Càncer (CIBERONC) obre la porta a una nova via per evitar la proliferació dels tumors. Es tracta de combinar diferents tractaments existents per atacar per tres bandes les cèl·lules canceroses i aturar la seva progressió. L'estudi el publica la revista EMBO Journal.
Més informació "Apunten a una nova combinació de tractaments per combatre el càncer"
24/10/2023 - Nota de premsa
ades publicades a The New England Journal of Medicine i presentades al Congrés de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica (ESMO) 2023 L'estudi LIBRETTO-431 en fase III de selpercatinib va duplicar aproximadament la supervivència lliure de progressió en comparació amb la quimioteràpia més pembrolizumab en pacients amb càncer de pulmó no microcític avançat o metastàtic amb fusió del gen RET positiva. A més, en l'estudi LIBRETTO-531 en fase III, el selpercatinib també va proporcionar una millora del 72% en comparació amb cabozantinib o vandetanib en pacients amb càncer medul·lar de tiroide avançat o metastàtic amb mutació RET. La Dra. Edurne Arriola, cap de secció de càncer de pulmó de l'Hospital del Mar, és l'única oncòloga experta signant espanyola d'aquest estudi internacional, que publica The New England Journal of Medicine.
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte