IMIM - Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques IMIM - Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques

Notícies / Nota de premsa

 • 26/10/2021 - Nota de premsa

  Un major nombre de pulsacions del cor s’associa amb més risc de mort

  El risc de mort per qualsevol causa s'incrementa un 30% per cada increment de 10 pulsacions per minut a partir de les 70 pulsacions per minut L'estudi, liderat per investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, ha analitzat dades de més de 10.000 participants en l'estudi REGICOR per a establir la relació entre el ritme cardíac i el risc de malaltia cardiovascular i mort Es tracta d'un indicador senzill de mesurar, que també proporciona informació sobre el risc de presentar malaltia cardiovascular. El treball el publica la revista European Journal of Preventive Cardiology

  Més informació "Un major nombre de pulsacions del cor s’associa amb més risc de mort"

 • 14/10/2021 - Nota de premsa

  La cirurgia bariàtrica millora la salut a llarg termini dels pacients metabòlicament sans amb obesitat

  Es tracta de pacients amb obesitat sense malalties associades, anomenats metabòlicament sans, i representen una de cada cinc persones que se sotmeten a aquest tipus d'intervenció. Els seus nivells de colesterol, glucosa, triglicèrids i indicadors de fetge gras continuen baixant cinc anys després de la cirurgia. La millora és inferior a la dels pacients amb obesitat que sí que tenen problemes metabòlics abans de passar per quiròfan i que, per tant, parteixen de nivells més alts, però demostra la utilitat d'incloure'ls en el procediment quirúrgic. Ho demostra un estudi del Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital del Mar, el primer fet a l'Estat, que publica la revista Surgery for Obesity and Related Diseases. Les persones amb obesitat mòrbida, però sense comorbiditats afegides, com ara colesterol o fetge gras, anomenats pacients amb obesitat metabòlicament sans, mantenen a llarg termini els beneficis de sotmetre's a cirurgia bariàtrica. Així ho demostra un estudi que ha analitzat dades de gairebé 200 pacients amb obesitat greu que han passat per quiròfan a l'Hospital del Mar. El treball l'ha realitzat el Servei d'Endocrinologia i Nutrició del centre i l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), amb la Universitat Autònoma de Barcelona i el CIBER de Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició (CIBEROBN), i el publica la revista Surgery for Obesity and Related Diseases.

  Més informació "La cirurgia bariàtrica millora la salut a llarg termini dels pacients metabòlicament sans amb obesitat"

 • 21/07/2021 - Nota de premsa

  Tenir nivells més alts d’àcids omega-3 en sang incrementa l’esperança de vida en gairebé cinc anys

  Els nivells dels àcids grassos omega-3 en sang són tan bons predictors de mortalitat per qualsevol causa com el tabaquisme, segons un estudi amb participació de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), en col·laboració amb The Fatty Acid Research Institute dels Estats Units i diverses universitats dels Estats Units i del Canadà. El treball, que publica The American Journal  of Clinical Nutrition, ha utilitzat dades d'un grup d'estudi de llarga durada, la Framingham Offspring Cohort, que segueix a residents en aquesta localitat de l'estat de Massachusetts, als Estats Units, des de l'any 1971. Els investigadors han vist que els nivells d'omega-3 en els eritròcits de la sang (els anomenats glòbuls vermells) compleixen molt bé la funció de predictors de risc de mortalitat. 

  Més informació "Tenir nivells més alts d’àcids omega-3 en sang incrementa l’esperança de vida en gairebé cinc anys"

 • 22/06/2021 - Nota de premsa

  Més del 6% dels europeus pateix depressió

  El 6,4% de la població europea pateix depressió segons un estudi que publica la revista The Lancet Public Health, liderat per investigadors del King's College de Londres, l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), el Parc de Recerca Sant Joan de Déu-Institut de Recerca Sant Joan de Déu, el Instituto de Biomedicina de la Universidad de León (IBIOMED) i el CIBER d'Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP). Aquesta xifra és superior a l'estimada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que calculava en el 4,2% la prevalença d'aquesta patologia a la regió europea. La depressió està considerada com una de les principals causes d'invalidesa al món, incrementant el risc de mort prematura, disminuint la qualitat de vida i creant una forta càrrega per als sistemes de salut. De fet, es calcula que pot afectar a més de 300 milions de persones al món.

  Més informació "Més del 6% dels europeus pateix depressió"

 • 25/05/2021 - Nota de premsa

  L'Associació Americana del Cor avala els 14 punts de dieta mediterrània de PREDIMED

  L'Associació Americana del Cor (American Heart Association - AHA) ha avalat els 14 punts de dieta mediterrània establerts per l'estudi PREDIMED (Prevenció Dieta Mediterrània), com a eina de valoració i consell nutricional en els centres sanitaris. La declaració científica de l'AHA destaca la necessitat fonamental de comptar amb eines de valoració nutricional en l'atenció clínica, per prevenir les malalties cròniques relacionades amb la dieta, especialment les cardiovasculars, que són la principal causa de mort al món. La declaració defensa que "l'ús generalitzat d'històries clíniques electròniques obre enormes oportunitats per a registrar hàbits alimentaris i proporcionar consells nutricionals basats en l'evidència. Hi ha molt espai per a la millora i les eines breus d'avaluació ràpida del patró alimentari que faciliten aquests consells".

  Més informació "L'Associació Americana del Cor avala els 14 punts de dieta mediterrània de PREDIMED"

 • 08/04/2021 - Nota de premsa

  Desenvolupen un model de predicció del risc de càncer de mama a llarg termini en dones participants en programes de cribratge

  Metges i investigadors de l'Hospital del Mar i de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), han desenvolupat i validat un nou model de risc per al cribratge del càncer de mama, basat en quatre variables, que, per primera vegada, permet preveure el risc de desenvolupar aquesta patologia a llarg termini, fins a vint anys. El treball, que acaba de publicar la revista PLOS-ONE, ha revisat dades de gairebé 122.000 dones, que s'han sotmès a una mamografia de control a l'Hospital del Mar i a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau entre els anys 1995 i 2015. Aquest estudi dona continuïtat a la línia de recerca d'avaluació en cribratge poblacional de càncer de mama liderada pel Dr. Xavier Castells, cap del Servei d'Epidemiologia i Avaluació de l'Hospital del Mar.

  Més informació "Desenvolupen un model de predicció del risc de càncer de mama a llarg termini en dones participants en programes de cribratge"

 • 09/03/2021 - Nota de premsa

  Els beneficis de la dieta Mediterrània es contagien a l’entorn dels pacients que la segueixen

  Les persones que conviuen amb un pacient que segueix una intervenció intensiva per a perdre pes, també es beneficien d'aquesta intervenció. Ho ha demostrat un equip d'investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) i de metges de l'Hospital del Mar i del CIBER de Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició (CIBERObn), en col·laboració amb l'IDIAPJGol, l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), l'IDIBELL, l'IDIBAPS i l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus. L'estudi el publica la revista International Journal of Obesity. El treball ha analitzat durant dos anys dades de 148 familiars de pacients inclosos en el programa de pèrdua de pes i d'hàbits de vida PREDIMED-Plus (PREVencióDIetaMEDiterranea Plus). Els investigadors han analitzat si aquestes persones també obtenien un benefici indirecte del programa, ja que no hi estaven incloses i no rebien cap intervenció directa.

  Més informació "Els beneficis de la dieta Mediterrània es contagien a l’entorn dels pacients que la segueixen"

 • 29/12/2020 - Nota de premsa

  Els alts nivells de triglicèrids i de colesterol romanent incrementen el risc de malaltia cardiovascular en pacients d’alt risc

  Un estudi que acaba de publicar el Journal of the American College of Cardiology mostra que els alts nivells de triglicèrids (el tipus de greix més habitual al cos), així com els de colesterol romanent (en lipoproteïnes riques en triglicèrids), incrementen el risc de patir una malaltia cardiovascular en pacients d'alt risc, tot i seguir el tractament habitual per controlar els nivells de colesterol en sang. El treball el signen investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar), de l'Hospital Clínic de Barcelona-IDIBAPS i del CIBER de Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició (CIBERObn).  El treball ha realitzat un seguiment durant cinc anys de 6.900 pacients inclosos a l'estudi PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània). Es tracta de persones amb una edat mitjana de 67 anys, amb sobrepès o obesitat i, en gairebé la meitat dels casos, diabetis. És a dir, amb un alt risc cardiovascular. A més, segueixen tractaments per al control del colesterol (majoritàriament, amb estatines)

  Més informació "Els alts nivells de triglicèrids i de colesterol romanent incrementen el risc de malaltia cardiovascular en pacients d’alt risc"

 • 08/10/2020 - Nota de premsa

  Seguir les recomanacions sobre activitat física pot reduir un 16% el risc de mort

  Fer 150 minuts d'activitat física d'intensitat moderada (caminar ràpid o ballar, per exemple) o 75 minuts d'activitat vigorosa (córrer o altres esports) a la setmana, com recomana l'Organització Mundial de la Salut (OMS), redueix el risc de mortalitat un 16%. A la vegada, fa caure en un 27% el risc de mortalitat cardiovascular i d'accidents cardiovasculars en un 12%. Així ho destaca un estudi que publica la Revista Española de Cardiología i que han liderat investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i del CIBERCV i el CIBERESP, i metges de l'Hospital del Mar. El treball també revela que realitzar una activitat física entre 3 i 5 vegades superior a la recomanada, maximitza el benefici. Per sobre d'aquesta quantitat, no s'observa cap benefici addicional.

  Més informació "Seguir les recomanacions sobre activitat física pot reduir un 16% el risc de mort"

 • 22/09/2020 - Nota de premsa

  L'oli d'oliva verge enriquit amb els seus propis antioxidants preveu l'acumulació de colesterol

  Una nova recerca ha demostrat que l'oli d'oliva verge enriquit amb els seus propis compostos fenòlics augmenta la capacitat de les partícules HDL (lipoproteïnes d'alta densitat) de transportar el colesterol dipositat en la paret arterial per a la seva posterior eliminació de l'organisme a través del fetge i l'intestí. El treball, publicat a la revista Biomedicines, ha estat coordinat per investigadors del CIBER de les àrees de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM) i de Fisiopatologia de l'Obesitat i la Nutrició (CIBEROBN), l'Institut de Recerca de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat de Lleida i l'Institut de Ciències de la Vinya i del Vi-ICVV. La recerca, realitzada en un model experimental de ratolí, ha permès avaluar que tant l'oli d'oliva verge enriquit amb els seus propis compostos fenòlics com els propis compostos fenòlics per si mateixos, eren capaços no sols de millorar la capacitat de les HDL per a extreure colesterol de les cèl·lules macrofàgiques, sinó també eliminar-lo de l'organisme. Aquest mecanisme és un reflex d'una de les funcions cardioprotectores de les HDL.

  Més informació "L'oli d'oliva verge enriquit amb els seus propis antioxidants preveu l'acumulació de colesterol"

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte