10/07/2024 - Nota de premsa
Un estudi que publica Science Advances identifica un conjunt de microproteïnes que es produeixen de forma exclusiva en tumors de fetge. Això les converteix en un objectiu clar per a les cèl·lules del sistema immunitari i en possible diana per al desenvolupament de vacunes contra el càncer El treball l'ha liderat el Grup de recerca en Genòmica Evolutiva de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar, amb el Cima Universitat de Navarra, i la col·laboració de la Universitat Pompeu Fabra S'han fet servir diverses eines d'última generació per a detectar i identificar aquestes petites molècules en mostres procedents de més d'un centenar de tumors
04/05/2023 - Nota de premsa
Un equip internacional, liderat per la Universitat de Birmingham, al Regne Unit, amb participació de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, ha analitzat com una proteïna en concret, l'arrestina, controla l'efecte de determinats receptors cel·lulars implicats en el funcionament dels fàrmacs. L'estudi el publica la revista Cell i mostra per primera vegada i amb un detall sense precedents, el funcionament d'aquestes proteïnes. Aquest enfocament valida aquesta via per al desenvolupament de millors tractaments per al dolor o patologies com la diabetis i malalties cardíaques.
Més informació "Obren la porta per utilitzar una nova via per al desenvolupament de medicaments"
14/12/2021 - Nota de premsa
Aquest nou recurs, desenvolupat per l'equip del Grup de descobriment de fàrmacs basats en GPCRs de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, permet analitzar en tres dimensions els moviments de les proteïnes que formen part del virus que provoca la COVID-19. Això pot ajudar als investigadors a entendre el seu funcionament i a desenvolupar nous tractaments i vacunes. L'eina, disponible en línia per a tots els investigadors, proporciona un gran nombre de simulacions del funcionament d'aquestes proteïnes, així com recursos per predir com pot canviar la seva funció en relació amb les mutacions que es poden produir en l'estructura d'aquest coronavirus. Els impulsors de la iniciativa han utilitzat més de 360 gigabits de dades per portar-la a terme. És l'única base de dades creada fins ara que combina simulacions de proteïnes amb dades de mutacions per estudiar el SARS-CoV-2.
29/07/2021 - Nota de premsa
Investigadors del Grup de Recerca en Descobriment de fàrmacs basats en receptors acoblats a proteïnes G de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), han pogut comprovar, amb un grau de precisió mai assolit, com es produeix el procés que desencadena la resposta de les neurones del cervell. Un mecanisme vital per a entendre com es produeixen els estat d'ànim o, fins i tot, processos com les addiccions, i en el qual tenen un paper vital els neurotransmissors, molècules que ajuden a transmetre la informació entre les neurones a través de receptors especialitzats, els receptors acoblats a proteïna G (GPCRs). "La neurotransmissió és un dels processos fisiològics més crucials, ja que la seva desregulació pot resultar en diversos trastorns neuropsiquiàtrics", explica la Dra. Jana Selent, autora principal de l'estudi, que publica la revista Chemical Science, i coordinadora del grup de recerca que ha liderat el treball. Canvis molt petits en com es realitza la transmissió de la informació per part d'aquestes molècules poden provocar l'activació de reaccions diferents en el cervell, algunes vinculades amb comportaments, addiccions i amb els diversos estats d'ànim.
Més informació "Revelen el mecanisme que desencadena la resposta de les neurones del cervell"
14/10/2020 - Nota de premsa
Chemotargets, companyia líder en solucions d'anàlisis predictives per al sector farmacèutic i biotech, ha nomenat al Dr. Scott Boyer com a nou CEO amb l'objectiu de consolidar la transició des del negoci de software farmacèutic fins a esdevenir un actor clau en el sector biotech. El Dr. Boyer s'uneix a Chemotargets procedent de la farmacèutica Klaria, on ha estat CEO/CSO des de 2015 i en la qual continuarà com a membre del Comitè Directiu i com a assessor científic. Abans d'unir-se a Klaria, va ser el director científic de la multinacional farmacèutica AstraZeneca a Suècia, on també tenia responsabilitats globals en toxicologia molecular, a més de formar part de l'equip directiu de la companyia. Anteriorment, va treballar com a investigador sènior a Pfizer Central Research, als Estats Units.
Més informació "El Dr. Scott Boyer s’incorpora a Chemotargets com a nou CEO"
15/09/2020 - Nota de premsa
El grup de recerca en descobriment de fàrmacs basats en receptors acoblats a proteïnes G de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), en col·laboració amb Institut Indi de Tecnologia de Kanpur, han desxifrat com la natura ajusta la resposta de la cèl·lula humana a abundants estímuls extracel·lulars (per exemple, olor, gust, llum, hormones, etc.) Quan una cèl·lula rep un estímul extracel·lular, inicia un procés de senyalització que pot acabar en canvis fisiològics importants. Aquest procés és iniciat per proteïnes de la membrana cel·lular conegudes com a receptors, que, en funció de l'estímul rebut, regulen la seva activitat mitjançant diferents mecanismes moleculars. Els investigadors han estat capaços d'interpretar un dels principals mecanismes moleculars de regulació, basat en missatges codificats via diferents patrons de fosforilació. "Utilitzant assajos biofísics i bioquímics en combinació amb la més recent tecnologia de simulació computacional, hem estat capaços de desxifrar un codi de fosforilació que ajusta el comportament de la cèl·lula", explica la Dra. Jana Selent, coordinadora del grup de recerca en descobriment de fàrmacs basats en receptors acoblats a proteïnes G de l'IMIM i una de les coordinadores de l'estudi.
14/07/2020 - Nota de premsa
Els receptors acoblats a proteïna G (GPCRs) són un dels elements bàsics en la resposta a estímuls com la picada d'un mosquit o l'emoció que sentim davant d’un gol del nostre equip de futbol preferit. De fet, són diana de gairebé el 40% dels fàrmacs actuals. Però, fins ara, els investigadors no disposaven d'una eina que utilitzés simulacions moleculars per analitzar i entendre completament la seva funció. És per aquest motiu que un consorci format per 23 institucions de 10 països d'Europa i dels Estats Units han unit forces per dissenyar una eina que permeti comprendre millor el funcionament d'aquests receptors, la feina dels quals consisteix en transmetre senyals a l'interior de la cèl·lula. La plataforma GPCRmd és el fruit d'aquest treball, liderat i coordinat pel Grup de recerca en desenvolupament de fàrmacs en base a receptors GPCRs del Programa de Recerca en Informàtica Biomèdica (GRIB) de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i la Universitat Pompeu Fabra. En ell també han participat de forma destacada, investigadors de l'Institut Paul Scherrer (PSI) de Suïssa i de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Més informació "Nova eina per estudiar un dels elements bàsics en l’èxit dels fàrmacs"
25/05/2020 - Nota de premsa
La companyia Chemotargets -amb seu al Parc Científic de Barcelona i líder global en el desenvolupament de plataformes d'intel·ligència artificial per al disseny, optimització i avaluació de seguretat de fàrmacs- ha signat un acord estratègic amb l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) amb la finalitat d'accelerar els projectes de recerca per al descobriment i desenvolupament de noves teràpies oncològiques que donin resposta a importants necessitats mèdiques no cobertes. Aquesta aliança públicoprivada establirà un marc de col·laboració que promogui la creació de sinergies entre l'experiència de l'IMIM en la identificació de nous targets terapèutics dins dels camps emergents de la biologia del càncer i el know-how de Chemotargets en descobriment i desenvolupament de fàrmacs. La iniciativa inclourà l'ús de tecnologies computacionals d'avantguarda desenvolupades específicament per a dissenyar ràpidament candidats a fàrmacs que actuïn sobre nous mecanismes d'acció o dirigits a dianes que són difícils d'abordar i per als quals actualment no existeixen medicaments identificats.
06/05/2020 - Nota de premsa
El Center for Drug Evaluation and Research de la Food and Drug Administration (FDA-CDER), el Centre d'Avaluació i Investigació de Medicaments de la FDA, ha llicenciat la plataforma d'intel·ligència artificial CLARITY® per predir targets secundaris per a noves molècules d'interès farmacèutic. El contracte respon a la necessitat de la FDA de disposar d'un mètode computacional que pugui predir dianes moleculars amb ús terapèutic potencial a partir de l'estructura química, i proporcioni un entorn fàcil d'usar per a l'anàlisi de resultats associats a possibles efectes adversos d'un medicament. El coneixement del perfil de diana molecular d'una substància química pot ajudar a predir el seu potencial d'abús i addicció, fet que permetria reduir els riscos associats a l'exposició a aquesta substància. Les dianes moleculars identificades per la plataforma CLARITY® -avalada pel Seal of Excelence de la Comissió Europea- seran avaluats pel FDA/CDER per determinar la seva vinculació amb esdeveniments adversos o la seva associació amb la malaltia dins de les indicacions especificades.
Més informació "La FDA compra la llicència del software CLARITY de Chemotargets"
17/04/2020 - Nota de premsa
Chemotargets, companyia líder en el desenvolupament de plataformes d'intel.ligència i predicció de disseny de fàrmacs, inicia una etapa de transformació per convertir-se en una empresa biotecnològica que desenvoluparà nous fàrmacs en múltiples àrees terapèutiques, amb un enfoc inicial en l'oncologia. Fundada el 2006 com una spin-off de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) pel Dr. Jordi Mestres, Chemotargets obrirà una ronda de finançament per portar a terme aquesta transformació. Per dinamitzar aquesta nova etapa, Chemotargets comptarà amb el suport de GENESIS Biomed, destacada consultora del sector biotecnològic, i de CREA Inversión, consultoria d'assessorament financer i estratègic especialitzada en transaccions corporatives.
Més informació "Chemotargets obre una ronda d’inversió per fer front a una nova etapa de creixement"
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte