22/08/2024 - Informació general
El Council for International Organizations of Medical Sciences, una entitat creada per l'Organització Mundial de la Salut i la UNESCO per ajudar a fer avançar la salut pública a través de l'orientació sobre recerca i polítiques de salut, ha publicat l'informe 'Real-world data and real-world evidence in regulatory decision', en el qual ha participat el Dr. Miguel Ángel Mayer, de direcció de Control de Gestió de l'Hospital del Mar i el seu institut de recerca. L'informe té com a objectiu proporcionar un document de consens universal que es pugui utilitzar per facilitar l'harmonització dels estàndards de regulació i de les definicions, articular els requisits per donar suport en la determinació de l'eficàcia dels medicaments, i ajudar a desenvolupar un conjunt de directrius ètiques per a les dades del món real (RWD) i les evidències del món real (RWE) expandint l'ús de RWD/RWE per a la presa de decisions al llarg de tot el cicle de vida del producte mèdic.
En el congrés nacional INNODATA 2023 celebrat el passat 26 i 27 de setembre a Sevilla, l'Hospital del Mar i l'IDIAP Jordi Gol han presentat l'Spanish Node de la iniciativa internacional OHDSI. Les dues institucions coordinen a les més de 25 entitats que formen part del Node estatal de la iniciativa.
29/06/2023 - Informació general
El projecte, cocoordinat pel catedràtic de la UPF, Ferran Sanz, ha comptat amb la participació de nombrosos membres del GRIB; el programa de recerca en bioinformàtica mèdica de la UPF i l'Hospital del Mar Research Institute, així com de la spin-off Med Bioinformatics Solutions, sorgida del mateix programa. eTRANSAFE, el projecte europeu per compartir dades sobre la seguretat dels medicaments, ha arribat a bon port. El projecte ha integrat, en una única plataforma, dades de més de 10.000 estudis farmacològics de companyies farmacèutiques de referència, provinents d'una dotzena de bases de dades que agrupen informació pública i privada d'estudis clínics i preclínics. El projecte també ha desenvolupat 'Flame', una aplicació d'aprenentatge automàtic de codi obert que permet predir si futurs medicaments presentaran efectes adversos.
23/03/2022 - Informació general
La Xarxa Europea de Recerca sobre Transducció de Senyals (ERNEST) de què forma part l'IMIM, ha creat un Fons d'Emergència per a investigadors ucraïnesos. Els investigadors afiliats a qualsevol entitat jurídica d'Ucraïna (per exemple, escoles i universitats, centres de recerca, institucions governamentals o empreses privades) poden sol·licitar aquest finançament. Per a més informació, podeu posar-vos en contacte amb Jana Selent (vicepresidenta d'ERNEST - Acció de costos 18133 i cap del grup de descobriment de fàrmacs GPCR a l'IMIM o visitar aquesta pàgina web.
18/01/2022 - Informació general
La investigadora predoctoral Lilian Boll del Grup de recerca en Genòmica Evolutiva del GRIB (IMIM-UPF) ha obtingut una de les 65 beques del Programa de doctorat INPhINIT de la Fundació La Caixa pel seu projecte "Identification of neo-epitopes in cancer derived from non-canonical proteins and their potential use in immunotherapy" per estudiar els neoantígens. Els neoantígens són uns antígens específics del tumor generats per mutacions en cèl·lules tumorals, que només s'expressen a les cèl·lules tumorals. "Un dels enfocaments en immunoteràpia és bloquejar els punts de control cel·lular perquè el sistema immunitari reconegui les cèl·lules tumorals pels seus neoantígens" explica Lilian Boll.
09/09/2021 - Informació general
Un estudi liderat per investigadors de l'Institut Hospital de la Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i l'Institut del Centre de Biologia Cel·lular i Molecular del Concejo de Ricerca Scientifica e industrial (CSIR), publicat a la revista Science Advances, mostra, per primera vegada, com el colesterol, a través d'una forma d'interacció fins ara desconeguda, pot interferir amb la funció d'un receptor important en les membranes de les neurones, el receptor de serotonina. Es tracta d'una troballa de gran rellevància, que permet idear noves formes de regular l'activitat d'aquests receptors que, en el futur, podrien donar lloc a fàrmacs per tractar malalties del sistema nerviós central. El colesterol constitueix un dels elements essencials de la membrana de les neurones. En aquestes membranes resideixen també, entre altres proteïnes, els GPCRs (receptors acoblats a proteïnes G). Es tracta d'una àmplia família de proteïnes, a la qual pertany el receptor de serotonina, que actuen com a receptors cel·lulars, detectant senyals i transmetent-les dins de la cèl·lula. Per aquest motiu, la seva funció és clau per a la correcta comunicació entre cèl·lules.
23/04/2021 - Informació general
En menys de 12 mesos, la col·laboració entre Chemotargets i Galyan Bio ha generat els primers candidats clínics innovadors en el difícil àmbit de les malalties neurodegeneratives. En col·laboració amb Galyan Bio, Chemotargets ha emprat mètodes propis de disseny de fàrmacs de novo basats en IA per dissenyar ràpidament noves molècules que s'uneixin a la diana de la malaltia de Huntington, que fins ara ha estat impossible de tractar. La malaltia de Huntington (MH) és un trastorn neurodegeneratiu que afecta milers de pacients a tot el món. Actualment no hi ha una cura o un tractament modificador de la malaltia per a la MH. Per això, l'empresa Galyan Bio, amb seu als EUA, i l'empresa Chemotargets, amb seu a Barcelona, van unir esforços per dissenyar un fàrmac innovador per a la MH. El resultat ha estat la generació d'un candidat a fàrmac innovador per a la MH. Galyan Bio té previst iniciar els assaigs clínics en MH el 2022. El nou tractament de Galyan Bio pretén alentir la malaltia en els pacients simptomàtics i retardar la manifestació de la MH en els portadors del gen sense símptomes.
16/02/2021 - Informació general
Investigadors del Programa de Recerca en Informàtica Biomèdica (GRIB) de la UPF i l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) han detectat canvis conductuals i lingüístics en els tuits en espanyol publicats per usuaris amb depressió que estan prenent medicació per a tractar aquesta malaltia. El treball ha estat publicat en el Journal of Medical Internet Research i ha estat dirigit per Ferran Sanz; amb Angela Leis i Francesco Ronzano com a primers autors, els quals ho han dut a terme amb Miguel Angel Mayer i Laura I Furlong, tots ells del grup de Recerca en Informàtica Biomèdica Integrada. La depressió és un dels trastorns mentals més comuns. Segons l'Organització Mundial de la Salut, afecta a més de 322 milions de persones de totes les edats i és una de les principals causes de discapacitat a tot el món.
03/08/2020 - Informació general
El Radar de la Innovació, una iniciativa de la Comissió Europea per identificar innovacions i equips innovadors de gran potencial en els programes marc de recerca i innovació finançats per la UE, ha seleccionat dues innovacions desenvolupades pel GRIB en el projecte eTRANSAFE perquè s'incloguin en la plataforma del Radar de la Innovació: Solució de mineria de textos preclínics per a la resposta a tractaments Modelatge in silico avançat per predir la toxicitat Aquestes innovacions, resultants del treball del projecte, han estat classificades pel Radar de la Innovació com a Innovacions d'exploració en les primeres fases de maduresa tecnològica i han estat publicades en el lloc web d'innovacions finançades per la UE el 20 de juliol de 2020, i s'han unit així a les més de 3.600 innovacions finançades per la UE que ja es mostren a la plataforma.
29/06/2020 - Informació general
Aquest mes Sifted, la revista tecnològica del Financial Times, ha contactat amb diferents experts de la indústria tecnològica i en analitzar dades sobre inversions ha conclòs que l'ecosistema emprenedor espanyol compta amb unes startups sanitàries d'alta qualitat, que van des del descobriment de fàrmacs fins a les noves teràpies de realitat virtual. En la seva última edició, Sifted ha publicat un llistat de les millors start-ups sanitàries d'Espanya entre les que hi figura Chemotargets, l'spin-off de l'IMIM fundada el 2006 pel Dr. Jordi Mestres, coordinador del grup de recerca en Farmacologia de Sistemes de l'IMIM. Chemotargets és una companyia que ofereix metodologies d'última generació amb capacitat predictiva que permeten a la indústria farmacèutica i biotecnològica accelerar el disseny i optimització de candidats a fàrmacs i millorar l'eficiència en el cost i la seva seguretat. La seva plataforma CLARITY® cobreix tot l'àmbit del descobriment i desenvolupament de fàrmacs, des del disseny de novo de molècules per nous targets fins la farmacovigilància en l'etapa de mercat dels fàrmacs.
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte