Warning: include(/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php): failed to open stream: No such file or directory in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2
Notícies - Hospital del Mar Research Institute

Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

02/04/2008 - Nota de premsa

Experts internacionals examinaran les bases científiques dels mètodes no farmacològics per tractar el dolor.

En el marc de la Càtedra del Dolor UAB-IMAS-MENARINI: "Factors psicològics modifiquen la resposta al dolor"

Experts internacionals examinaran les bases científiques dels mètodes no farmacològics per tractar el dolor.

Existeixen diferents tècniques i procediments que complementen el tractament farmacològic del dolor, que utilitzats correctament, aconsegueixen una major eficàcia terapèutica. Tanmateix, és important conèixer l'evidència científica que demostra la validesa i l’eficiència de cada un dels procediments. És per això que l'objectiu general d’aquest mòdul del Màster del Dolor, és formar els alumnes en la seva correcta utilització i en les innovacions relacionades amb aquestes modalitats terapèutiques.

És conegut que multitud de factors poden modificar la intensitat i la durada del dolor percebut per l'individu. El professor Oliver H.G. Wilder-Smith, director de la Unitat d'Investigació en dolor del Radboud University Medical Centre de Nijmegen, a Holanda, pensa que resulta innegable que la percepció individual del dolor pot ser considerada com un procés patològic en si mateix, i per això és important estudiar globalment el pacient, tant respecte al funcionament del sistema nerviós i immune com a la resta de sistemes. El professor Wilder-Smith és expert en l'avaluació quantitativa sensorial (Quantitative Sensory Testing, QST), eina indispensable en l'actualitat per poder establir amb precisió la sensibilitat al dolor dels pacients que pateixen dolor agut i crònic.

Un altre dels aspectes rellevants del mòdul és l'exposició i actualització de les tècniques diagnòstiques per imatge convencionals i funcionals (RMNf, PETf). Les tècniques de diagnòstic per imatge com la Ressonància Magnètica Nuclear funcional, representen en l'actualitat una de les millors eines per estudiar les àrees cerebrals implicades en la percepció del dolor i els efectes dels fàrmacs analgèsics utilitzats per al seu tractament. Parlarà sobre aquest tema el professor Michael Lee, de la Universitat d'Oxford, expert en l'àrea de diagnòstic del dolor per imatge. Durant el mòdul es discutirà també la utilització i beneficis d'altres tècniques objectives com la teletermografia o la gammagrafia òssia que permeten als professionals sanitaris realitzar un estudi més exhaustiu del pacient amb dolor i la seva possible etiologia.

Factors psicològics que modifiquen la resposta al dolor

Les intervencions per pal·liar el dolor des del punt de vista psicològic presenten una eficàcia variable segons les característiques del dolor i el pacient. D'aquesta forma, els tractaments psicològics poden modificar el comportament dolorós i resulten de gran utilitat en els pacients amb dolor crònic. Així, el condicionament operant condueix fonamentalment a eliminar les conductes de dolor i l'orientació cognitiva-conductual, modifica els factors afectius i cognitius de la resposta al dolor, utilitzant tècniques orientades a ensenyar a l'individu com preparar-se per afrontar una àmplia varietat de situacions (en aquest cas el dolor) que poden produir malestar emocional.

Són també útils tècniques com la relaxació, la hipnosi i el biofeedback, que permeten al pacient reconèixer respostes fisiològiques (com la temperatura o el ritme cardíac) a certs estímuls i alterar-les al seu favor amb l'objectiu de controlar-les i arribar a contenir el dolor.

Aquests i altres aspectes seran exposats en aquest mòdul del Màster del Dolor pel doctor Vicente Monsalve, de la Unitat Multidisciplinària per al Tractament del Dolor de l'Hospital General de València.

L’eficàcia de l’acupuntura

El doctor Rafael Cobos, President de l'Associació Científica de Metges Acupuntors de Sevilla, presentarà en el Màster l'eficàcia terapèutica de l'acupuntura en el tractament del dolor. Segons el doctor Cobos, l'evidència científica assenyala que l'acupuntura pot alleugerir el dolor múscul esquelètic, articular i alguns tipus de neuràlgia i processos neurològics que cursen amb dolor. El doctor Cobos, metge de la Unitat de Dolor de l'Hospital Virgen del Rocío de Sevilla, es mostra satisfet de que "l'acupuntura estigui molt desenvolupada a Andalusia perquè fa 20 anys se'ns va ocórrer introduir-la com una tècnica més dins de la Clínica del Dolor de l'Hospital i al llarg dels anys, hem anat formant els metges en aquest camp, incloent els Especialistes en Atenció Primària".

Únic Màster teòric-pràctic en Dolor que s’imparteix en l'actualitat a Espanya

El Màster en Fisiopatologia i Tractament del Dolor és la principal activitat de formació que promou la Càtedra d'Investigació i Docència en Dolor UAB-IMAS-MENARINI. Un dels objectius més importants del Màster és ajudar els alumnes que adquireixin opinions i criteris propis, exposant-los a conceptes diversos i dispars d'experts en diferents àrees del tractament del dolor, de manera que s’aconsegueixin així formar un judici crític que els serveixi per a practicar la Medicina del dolor d'una forma científica i actualitzada. El Màster cobreix la falta de formació específica en dolor dels professionals sanitaris, formació indispensable per ajudar a disminuir la prevalença del dolor agut i crònic al nostre país.

Totes les notícies

Vincles relacionats

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte