Warning: include(/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php): failed to open stream: No such file or directory in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2
Notícies - Hospital del Mar Research Institute

Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

12/11/2020 - Covid-19

Apliquen un model d’atenció integral per evitar el deteriorament dels pacients d’edat avançada amb COVID-19

Permet reduir l’impacte de l’hospitalització i l’aïllament en la seva capacitat funcional

Oferir un seguiment d'atenció integral i multidisciplinari als pacients de més edat ingressats per COVID-19 que presenten fragilitat, permet reduir l'impacte de l'hospitalització i l'aïllament en la seva capacitat funcional. Així ho demostra un estudi de metges i infermeres de l'Hospital del Mar, que valida la utilitat d'aquest model d'atenció integral, ACE (Acute Care for Elders, per les seves sigles en anglès). El treball l'ha publicat la revista Geriatric Nursing.

L'estudi ha fet un seguiment de 51 pacients ingressats durant la primera onada de la COVID-19 al Centre Dr. Emili Mira, un centre especialitzat en l'atenció a malalts psiquiàtrics i geriàtrics del Parc de Salut Mar. Per evitar el deteriorament funcional que apareix durant l'ingrés hospitalari  per malaltia aguda en els malalts d'edat avançada (entre el 30 i el 80% dels pacients geriàtrics ingressats a un hospital pateixen una disminució de les seves capacitats a conseqüència de l'estada hospitalària), que en el cas de la COVID-19 és més important per les restriccions que cal aplicar a les unitats confinades, es va aplicar un model d'atenció integral, ACE. Això implica, com explica la Dra. Maria José Robles, responsable de la Unitat d'Ortogeriatria de l'Hospital del Mar i última signant de l'article, "el treball d'un equip multidisciplinari, format per infermeres geriàtriques, auxiliars d'infermeria especialitzades, una treballadora social, fisioterapeutes i un geriatre especialitzat en malalties infeccioses".

"L'equip multidisciplinari va desenvolupar un pla de cures basat en el model ACE, amb l'objectiu que el pacient pogués retornar al seu estat funcional de base, amb un seguiment setmanal de la seva evolució", analitza la Dra. Robles. En el moment de l'ingrés, 9 de cada 10 pacients presentaven un grau elevat de dependència, que les condicions d'hospitalització haguessin pogut empitjorar. Tot i això, en el moment de l'alta, el 70% d'ells va  mantenir la seva capacitat funcional prèvia a l'ingrés a la Unitat COVID-19. A la vegada, es va observar una taxa de mortalitat menor que en el conjunt de pacients de la seva edat i un nombre molt baix de trasllats a centres hospitalaris de més complexitat.

D'esquerra a dreta, Sra Noemí Martín, Dr Gabriel Vallecillo i Sra Marta Anguera. Font: Hospital del Mar

Model validat

El Dr. Gabriel Vallecillo, autor principal de l'estudi, metge adjunt de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l'Hospital del Mar (INAD) i investigador del Grup de recerca en Addiccions de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), apunta que "hem pogut observar que el model ACE pot ser implementat amb facilitat dins de l'atenció clínica diària dels pacients geriàtrics a les unitats COVID-19, i que és eficaç per a prevenir el seu deteriorament funcional i cognitiu". A la vegada, ha destacat "el rol fonamental del personal d'infermeria, ja que és el responsable de la prevenció de síndromes geriàtriques i de la implementació de les intervencions bàsiques per a promoure i mantenir la mobilitat i l'autocura dels pacients".

Uns resultats obtinguts, segons el Dr. Vallecillo, en un grup de malalts "amb una elevada comorbiditat i fragilitat, que són factors que predisposen per al deteriorament funcional durant l'ingrés hospitalari agut". Durant la seva estada hospitalària, dos de cada tres pacients van patir una altra patologia a banda de la COVID-19, sent el deliri la més habitual. Això porta als autors a recomanar un monitoratge estret dels símptomes d'aquesta malaltia a les unitats confinades, amb unes condicions que poden propiciar desorientació i manca de consciència, per limitar els seus efectes negatius.

Article de referència

Gabriel Vallecillo, Marta Anguera, Noemi Martin, Maria Jose Robles, Effectiveness of an Acute Care for Elders unit at a long-term care facility for frail older patients with COVID-19, Geriatric Nursing, 2020, ISSN 0197-4572, https://doi.org/10.1016/j.gerinurse.2020.10.004.

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte