Warning: include(/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php): failed to open stream: No such file or directory in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2
Notícies - Hospital del Mar Research Institute

Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies / Covid-19

  • 02/02/2021 - Covid-19

    El malestar psicològic del confinament en persones en estadis previs a la demència es va perllongar durant la desescalada de la COVID-19

    Els efectes del confinament decretat per fer front a la pandèmia de la COVID-19 sobre la salut mental de les persones d'edat avançada en estadis previs a la demència, es van mantenir durant la fase de desescalada. Ho destaca un estudi que publica la revista Journal of Alzheimer's Disease, liderat per investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i metges de l'Hospital del Mar, així com investigadors del CIBER de Fisiopatologia de l'Obesitat i la Nutrició (CIBEROBN) i del CIBER de Fragilitat i Envelliment Saludable (CIBERFES). El treball ha comptat amb la col·laboració del Barcelona βeta Brain Research Center (BBRC). L'estudi va consistir en el seguiment de setze persones, d'entre 60 i 80 anys, participants a l'estudi PENSA de prevenció del deteriorament cognitiu en estadis previs a l'aparició de la demència. Cap d'elles va patir la COVID-19. La seva activitat es va monitorar de forma exhaustiva de forma diària, setmanal i mensual, durant dos mesos, fet que va permetre comparar la seva evolució abans, durant i després del confinament.

    Més informació "El malestar psicològic del confinament en persones en estadis previs a la demència es va perllongar durant la desescalada de la COVID-19"

  • 17/12/2020 - Covid-19

    El confinament va empitjorar l’estat de les persones amb deteriorament cognitiu

    El confinament decretat per aturar l'expansió de la COVID-19 a partir del 13 de març va afectar especialment les persones amb deteriorament cognitiu, com revela un estudi publicat per la revista Frontiers in Neurology, realitzat per metges del Servei de Neurologia de l'Hospital del Mar i investigadors del Grup de recerca en Neurofuncionalitat i Llenguatge de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar). Sis de cada deu pacients analitzats va patir un empitjorament de la seva situació prèvia a la pandèmia, segons els seus cuidadors. El treball va seguir 60 pacients del Servei de Neurologia, amb una edat mitjana de 75 anys, i els seus cuidadors. A través d'una enquesta telefònica, es van mesurar els canvis funcionals i neuropsiquiàtrics patits pels pacients, així com la sobrecàrrega dels cuidadors a causa de les restriccions provocades per la pandèmia. Es va analitzar la seva adaptació al confinament i a les mesures de seguretat, possibles canvis de lloc de residència, el suport mèdic rebut, caigudes, interrupció de programes d'estimulació cognitiva o pèrdua de rutines diàries.

    Més informació "El confinament va empitjorar l’estat de les persones amb deteriorament cognitiu"

  • 27/11/2020 - Covid-19

    La importància d’implementar un Programa d’adequació de la transfusió en els hospitals en plena epidèmia de COVID-19

    El projecte MAPBM (Maturity Assessment model for Patient Blood Management), és una eina útil perquè els hospitals puguin avaluar i desenvolupar els seus programes de gestió de la mateixa sang del pacient (més coneguts com programes PBM pel seu terme en anglès, Patient Blood Management). Així ho destaca un article publicat a la revista Blood Transfusion, liderat per metges de l'Hospital del Mar i investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM). Els programes PBM són un conjunt d'estratègies terapèutiques, basades en l'evidència científica, que tenen com a objectiu millorar la condició del pacient abans del procediment quirúrgic, amb especial atenció als estats d'anèmia, minimitzar el sagnat durant la cirurgia i prevenir o evitar la sobretransfusió sanguínia. A més, tenen una repercussió directa en una menor utilització de les reserves de sang hospitalàries.

    Més informació "La importància d’implementar un Programa d’adequació de la transfusió en els hospitals en plena epidèmia de COVID-19"

  • 12/11/2020 - Covid-19

    Apliquen un model d’atenció integral per evitar el deteriorament dels pacients d’edat avançada amb COVID-19

    Oferir un seguiment d'atenció integral i multidisciplinari als pacients de més edat ingressats per COVID-19 que presenten fragilitat, permet reduir l'impacte de l'hospitalització i l'aïllament en la seva capacitat funcional. Així ho demostra un estudi de metges i infermeres de l'Hospital del Mar, que valida la utilitat d'aquest model d'atenció integral, ACE (Acute Care for Elders, per les seves sigles en anglès). El treball l'ha publicat la revista Geriatric Nursing. L'estudi ha fet un seguiment de 51 pacients ingressats durant la primera onada de la COVID-19 al Centre Dr. Emili Mira, un centre especialitzat en l'atenció a malalts psiquiàtrics i geriàtrics del Parc de Salut Mar. Per evitar el deteriorament funcional que apareix durant l'ingrés hospitalari  per malaltia aguda en els malalts d'edat avançada (entre el 30 i el 80% dels pacients geriàtrics ingressats a un hospital pateixen una disminució de les seves capacitats a conseqüència de l'estada hospitalària), que en el cas de la COVID-19 és més important per les restriccions que cal aplicar a les unitats confinades, es va aplicar un model d'atenció integral, ACE.

    Més informació "Apliquen un model d’atenció integral per evitar el deteriorament dels pacients d’edat avançada amb COVID-19"

  • 28/05/2020 - Covid-19

    Nou recurs per ajudar les PIMES en la gestió dels efectes de la COVID-19 a la salut mental i el benestar dels seus treballadors

    Les repercussions de la pandèmia de la COVID-19 són duradores i de llarg abast per als que treballen a les Petites i Mitjanes Empreses pel que fa a l benestar i la salut mental de les persones i als efectes socials i econòmics. El projecte a gran escala finançat per la Unió Europea “Mental Health Promotion and Intervention in Occupational Settings” ("Promoció de la Salut Mental i Intervenció a l'Entorn Laboral") va començar al gener de 2020. L'objectiu és millorar la salut mental i el benestar en el lloc de treball mitjançant el desenvolupament, l'aplicació i l'avaluació d'una intervenció a diversos nivells dirigida tant als problemes psiquiàtrics estesos (com la depressió o els trastorns d'ansietat) com als aspectes no clínics de la salut mental (com l'estrès, el desgast, el benestar o els símptomes de depressió). Tenint en compte els efectes a curt i llarg termini de la COVID-19, entre ells  l'estrès i l'ansietat del personal, la reducció de la qualitat i potser de la intensitat de l'atenció a les persones amb trastorns mentals, o altres efectes relacionats amb la crisi de la COVID-19, el projecte "Mental Health Promotion and Intervention in Occupational Settings" esdevé un recurs efectiu que ofereix a les PIMES suport i eines d'intervenció, centrant-se més específicament en alleujar la depressió i l'ansietat del personal.

    Més informació "Nou recurs per ajudar les PIMES en la gestió dels efectes de la COVID-19 a la salut mental i el benestar dels seus treballadors"

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte