Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

04/04/2012 - Nota de premsa

Més d'un 15% de la població patirà algun trastorn d'ansietat

L'INAD posa en marxa el primer portal web sobre trastorns d’ansietat en l’àmbit de la sanitat pública

Els Trastorns d’Ansietat (TA) són el grup de trastorns mentals més freqüents en la població en general i una de les causes que més consultes generen als caps d’Atenció Primària i als serveis d’Urgències. A Espanya, els estudis epidemiològics recents assenyalen una prevalença anual dels TA de més d'un 6%. Més d’un 15% de la població general arriba a patir alguna vegada al llarg de la seva vida algun trastorn d’ansietat.

Aquest tipus de trastorns tenen un impacte considerable en el benestar de les persones, en les relacions socials i familiars i en la productivitat en el treball. La persona que ho pateix, sovint, no és conscient que els seu malestar físic, la seva tensió quotidiana i la seva frisança (ser patidora) són, en realitat, símptomes del trastorn. Així s’entén la seva alta prevalença, la utilització freqüent dels dispositius sanitaris i els tractaments, sovint de llarga durada, que impliquen un elevat cost econòmic.

El maneig del pacient amb TA resulta complex ja que la seva simptomatologia, moltes vegades inespecífica i que fàcilment es confon amb altres patologies, dificulta arribar a un diagnòstic diferencial.

La Unitat d’Ansietat de l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions (INAD) de l’Hospital del Mar ha impulsat la creació del primer portal web sobre els trastorns d’ansietat en l’àmbit de la sanitat pública (http://www.hospitaldelmar.cat/ansietat), amb l’objectiu d’informar i orientar als afectats i millorar la seva qualitat de vida fomentant una dinàmica de relació en xarxa per a l’autogestió de la seva salut.

Amb l’impuls d’aquest nou programa d’acció i intervenció assistencial virtual, els professionals de la Unitat d’Ansietat pretenen oferir una millor qualitat assistencial proporcionant un instrument d’informació, formació i comunicació entre tots els agents participants – malalts, familiars, metges d’atenció primària i especialistes-.

La pàgina web s’estructura en 3 grans blocs d’informació destacant continguts d’interès per als ciutadans (símptomes, causes i tractament) i informació dirigida als professionals sobre la unitat i amb tota l’actualitat sobre els projectes de recerca.

A més, s’ha creat un espai de relació entre professionals de la salut per atendre consultes o demanar la supervisió de casos en l’entorn d’aquesta patologia.

Sobre la Unitat d’Ansietat

La Unitat d’Ansietat de l’INAD de l’Hospital del Mar tracta al pacient de manera integral i per aconseguir-ho reuneix a un equip multidisciplinari liderat pels psiquiatres Antoni Bulbena i Guillem Pailhez, el psicòleg Miguel Ángel Fullana i la infermera Sílvia Rosado. La Unitat d’Ansietat, un dels pocs centres europeus especialitzats de recerca en un hospital universitari, planteja un tractament personalitzat adequat a les característiques clíniques i de l’entorn del pacient. Entre els seus projectes, es troba l’estudi dels condicionants genètics, fisiològics i ambientals sobre l’ansietat.

Recerca: estudis que obren la porta a un nou enfoc de la malaltia

Un estudi de la Unitat d’Ansietat de l’Hospital del Mar i del Grup de recerca d'angoixa, trastorns afectius i esquizofrènia de l'IMIM, centre de recerca de l’Hospital, va constatar que les persones amb trastorn hereditari de les fibres col·làgenes del cos que produeix, entre d’altres, hiperlaxitud articular (HLA), tenen un risc 23 vegades superior de desenvolupar trastorns d’ansietat. Aquestes dades són el fruit de 15 anys d’investigació sobre un grup de població seleccionat amb HLA i sense antecedents previs d’ansietat. Aquests resultats proporcionen, per primera vegada, informació sobre un factor que augmenta el risc de patir trastorn d’ansietat, per així poder prevenir-lo i tractar-lo i obrir noves vies terapèutiques.

Sobre l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions (INAD)

L’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions del Parc de Salut MAR (PSMAR) de Barcelona és un dels proveïdors públics més grans de serveis de salut mental, d’addiccions i sociosanitaris fruit de la fusió de l’Institut d’Atenció Psiquiàtrica: Salut Mental i Toxicomanies (IAPS) i els Centres Assistencials Dr. Emili Mira. L’Institut actua en l’àmbit territorial de la Regió Metropolitana de Barcelona i focalitza la seva activitat, majoritàriament, en l’Àrea Barcelona Litoral Mar i en els Sectors Sanitaris del Barcelonès Nord (Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Sant Adrià del Besòs) i Baix Maresme (Montgat, Tiana, Teià i Ocata). La població del territori de referència se situa al voltant dels 900.000 habitants.

Ofereix una àmplia cartera de serveis que es desenvolupa en dos àmbits clarament diferenciats, la salut mental i les addiccions, i que engloba l’atenció especialitzada en diferents nivells assistencials: atenció d’urgències, atenció d’aguts i crisi amb hospitalització total o de dia, atenció ambulatòria multidisciplinar intensiva d’acollida ràpida, atenció sociosanitària i coordinació amb la xarxa d’atenció psiquiàtrica per al continuum assistencial.

L’activitat de l’INAD abasta el 40% de l’atenció en salut mental de la ciutat de Barcelona i la seva oferta assistencial està distribuïda en diferents centres i dispositius* del PSMAR.

*Dispositius: Hospital del Mar, Centre Fòrum, Centre Dr. Emili Mira, Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil (Ciutat Vella, Sant Martí Nord, Sant Martí Sud i La Mina), Centres de Salut Mental d’Adults (Sant Martí Sud, Sant Martí Nord, Maragall, La Mina, Martí i Julià) i Centres d’Atenció i Seguiment (Barceloneta, La Mina i Fòrum).

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte