Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

16/03/2017 - Nota de premsa

A la recerca del mapa definitiu del cervell

Gràcies al suport de l’Obra Social “la Caixa”, l’Hospital del Mar, l’IMIM i Galgo Medical estan desenvolupant el projecte Sylvius, una plataforma que permetrà als cirurgians navegar pel cervell humà per planificar i executar les intervencions

Neurocirurgians de l'Hospital del Mar i investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) lideren el projecte Sylvius, un projecte per al desenvolupament d'una plataforma de realitat augmentada en tres dimensions i estereoscòpica que permetrà obtenir un complet "mapa per navegar pel cervell. La plataforma integrarà totes les tècniques de neuroimatge actuals i permetrà als cirurgians operar amb la màxima precisió i amb menys riscos.

En el projecte hi col·laboren l'enginyeria Galgo Medical i l'Obra Social "la Caixa", que ha impulsat el projecte amb 2,5 milions d'euros. El nom de Sylvius procedeix de la “vall de Silvio”, la regió del cervell que dirigeix les funcions bàsiques del llenguatge.

El projecte Sylvius és un dels tres projectes escollits per l'Obra Social "La Caixa" per ser presentat en el marc de les conferències: "El Futur de la medicina. 3 avenços significatius en investigació Biomèdica" que organitza a CosmoCaixa. Amb el títol: "Tècniques en 3D. Reptes de la neurocirurgia. Planificar i executar operacions en un cervell humà" el Dr. Gerard Conesa, cap de servei de Neurocirurgia de l'Hospital del Mar i líder del projecte, explicarà les darreres novetats del projecte demà 16 de març a partir de les 19 hores.

La plataforma Sylvius serà un gran avenç per preparar les intervencions dels tumors cerebrals i per al tractament de l'epilèpsia, ja que oferirà la possibilitat de registrar, al mateix temps, totes les parts del cervell que realitzen funcions bàsiques, com la neurofuncionalitat i el llenguatge, una de les més delicades i en la qual els neurocirurgians de l'Hospital del Mar són molt experts.

Abans d'una intervenció cerebral cal sotmetre el pacient a proves de neuroimatge: ressonàncies funcionals, estimulació magnètica intracraneal, tractografies i encefalografies, entre d'altres. La plataforma Sylvius integrarà totes aquestes funcions i permetrà “cartografiar” les àrees essencials que intervenen en el llenguatge. "Fem servir molta informació i el que volem és integrar-la per així operar amb molta més precisió i amb menys temps. Probablement, a més, podrem intervenir en situacions en les que avui en dia no ens atrevim" explica el Dr. Gerard Conesa.

El projecte, que té una durada de 4 anys, desenvoluparà també una segona plataforma per treballar in situ al quiròfan, on es disposarà de tota la informació del pacient que s'està operant i permetrà visualitzar qualsevol punt de navegació. 

Totes les notícies

Vincles relacionats

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte